Dierenfotografie

Renovisie17

Datum
: 18 en 19 november 2017
Locatie
: Sint Truiden BE

Renovisie17’ is het 22ste tweejaarlijkse clubsalon van de Renovisten en is het hoogtepunt van hun werking, een totaalspektakel, dat steeds op meer dan 1.500 toeschouwers kan rekenen.
Renovisie17 heeft weer een uitstekend programma met werk van twintig Renovisten met meer dan 200 kleur- en wit-zwartfoto’s, digitale printen en unieke grootformaat foto’s. Een grote diversiteit aan beelden worden voorgesteld.

Brent Stirton Wildlife Photographer of the Year 2017

18-10-2017

Vandaag werd bekend gemaakt dat de fotojournalist Brent Stirton de titel van Wildlife Photograher of the Year 2017 werd toegekend. Hij kreeg deze voor zijn schokkende foto van een neushoorn die van zijn hoorn was beroofd door stropers. Er bestaat een illegale handel in de hoorn van de neushoorn, verpulverd wordt hieraan onder andere een potentie verhogende werking toegeschreven alsmede nog enkele andere onbewezen nekszwetserige eigenschappen. Voor de stroper betekent dit dik geldverdienen, voor het dier betekent dit uitsterven.

Wildlife Photographer of the Year

Datum
: 23 oktober t/m 14 december 2017
Locatie
: Londen GB

Wildlife Photographer of the Year calls on photographers worldwide to put nature in the frame. Whether you're young, old, professional or amateur, we'd like to see work that raises awareness of the beauty and fragility of the natural world.

Wolf

Datum
: 27 oktober t/m 26 november 2017
Locatie
: Dilbeek BE

We zijn heel blij met de komst van topfotograaf Frederik Buyckx. De indrukwekkende reeks "WOLF" oogstte al veel succes in binnen- en buitenland.

Frederik Buyckx is één van de meest succesvolle fotografen van het moment. Zijn werk dat in nationale en internationale media verschijnt, werd in 2013 bekroond met de World Press Photo Award. Dit jaar werd de fotograaf zelfs uitgeroepen tot Photographer of the Year bij de Sony World Photography Awards. Frederik zoekt in zijn persoonlijk werk de spanning tussen schoonheid en gevaar die hij ervaart in de natuur en is bereid daarvoor heel ver te gaan.

Natuurgroep Afdeling 12

Datum
: 3 oktober t/m 23 december 2017
Locatie
: Rotterdam NL

De Natuurgroep is opgericht in 1991 en bestaat uit ong. 10 leden, afkomstig van fotoclubs die aangesloten zijn bij Afdeling 12 van de Fotobond. Zij fotograferen de diverse onderwerpen die de natuur te bieden heeft zoals landschap, dieren, macro-opnamen en abstracties. Cultuurlandschappen en menselijke invloeden worden zoveel mogelijk vermeden. Sommige leden vinden hun onderwerpen dicht bij huis, anderen maken verre reizen om meer exotische dieren en landschappen te kunnen fotograferen.

Kattenliefde

Datum
: 9 september 2017 t/m 14 januari 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Katten zijn populairder dan ooit. Wereldwijd worden foto’s en filmpjes van katten massaal bekeken en gedeeld op het internet. Dat katten bij hun baasjes warme gevoelens losmaken daar bestaat geen twijfel over, maar waar komt die kattenliefde vandaan? Spreekt vooral het rebelse karakter van de kat ons aan? Of is het de aaibaarheid die de kat zo beminnelijk maakt?

Duivenmelkers

Datum
: 26 augustus t/m 17 december 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Terwijl in de VS en Azië de groei niet te stoppen is, is de duivensport in Nederland, België en Engeland tanende, en vergrijzen de duivenmelkers in rap tempo. Tien jaar lang volgt fotograaf Zak Waters in Engeland verschillende clubs van enthousiaste beoefenaars en liefhebbers. De tentoonstelling ‘Duivenmelkers’ laat een hartverwarmend beeld zien van kleine clubjes mensen die intens samenwerken om steeds opnieuw de spanning op te voeren in de strijd om bekers en het eerzuchtig fokken van kampioensduiven. In zwart-wit foto’s brengt Waters de relatie tussen mens en duif liefdevol in beeld.

De sprekers op Professional Imaging 2017

Professional Imaging 2015 Sprekerslijst bekend

Vandaag is de complete sprekerslijst (de key notes) voor Professional Imaging 2015 bekend gemaakt. De meeste namen zullen bekend in de oren klinken, de sprekers komen zowel uit binnen- als buitenland en hebben ieder voor zich in de praktijk iets neergezet.

Ook dit jaar belooft Professional Imaging, wederom na groot succes in Nijkerk, haar gevestigde naam als dé vakbeurs in de Benelux weer waar te maken.
Hier volgen de hoofdsprekers en enkele voorbeelden van hun werk.

In ieder geval staat PhotoNmagazine ook op de beurs, wij verheugen ons er op in levende lijve en goed gesprek met lezers en potentiële lezers aan te kunnen gaan.

Scott Kelby hoofdspreker

Een van de meest markante personen uit de wereld van de fotografie is wellicht Scott Kelby. Scott is ook een van de moeilijkst benaderbare personen. Vandaar dat het zeer bijzonder is om hem wee te mogen verwelkomen.

Velen kennen Kelby als Photoshop en Lightroom expert, hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van trainingen, heeft meer dan vijftig boeken op zijn naam staan, geeft zo'n zestig tot zeventig seminars en lezingen per jaar en maakt zich ook zichtbaar met podcasts en andere publicaties. Zijn boeken zijn vertaald in tientallen verschillende talen, waaronder Chinees, Russisch, Spaans, Koreaans, Pools, Taiwanees, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Nederlands, Zweeds, Turks en Portugees, om er maar een paar te noemen.

Hoe het is begonnen

Scott is een zeer vriendelijke en ook heldere prater. Het plezier in wat hij doet straalt van hem af. Ik vraag hem hoe het allemaal zo is gekomen. Hij haalt even adem en begint dan.

Herman Goudzwaard

Eigenlijk is het bizar in deze tijd, een fotograaf die zich specialiseert in food en paarden. De grappen liggen je, na de paardenvleesaffaire, voor op de tong. De paarden zijn alleen niet voor de consumptie en de gerechten niet voor de 'hippiek.' Het kwam eigenlijk door opa Goudzwaard. Toen Herman twaalf jaar oud was kreeg hij een oude Nikon cadeau. Herman werd enthousiast en het is nooit meer over gegaan.

Het is een wijk in Ede, waar mijn Belgische juffrouw mij instuurt. Als gewoonlijk weet zij, ondanks dat haar kaartje onlangs is 'opgedeet', niet helemaal van de hoed en de rand. Gelukkig heb ik voor ik vertrok, een goede gewoonte, eerst op de kaart gekeken. Ik kom in een nieuwbouwwijk, met kronkelende straten, veel groen en speelgelegenheden. Maar dan léuk. In een bocht én op een hoek ligt een huis verscholen in het groen, iets groener dan de omgeving, een stukje natuur in een park. Een kronkelend klinkerpad leidt langs een barbecue naar een voordeur. Aha, levensgenieters...

Dokawerk en politie

Natuurlijk werd alles in die tijd in een doka gedaan, afdrukken ontwikkelen in ‘schommelebakjes’, omgeven door de geur van azijnzuur en fixeer. Herman zwierf veel buiten rond met zijn Nikon, zijn latere voorliefde voor het fotograferen van dieren zal hier ongetwijfeld uit zijn voortgekomen. Het zou logisch zijn geweest wanneer hij dit ook zou zijn gaan doen. Maar het leven loopt soms anders.

Kamchatka

Waar ligt Kamchatka eigenlijk? Rusland dus, een groot schiereiland in noordoost Siberië, buiten de hoofdstad Petropavlovsk vrijwel onbewoond. Pure wildernis, ca. 1200 x 360 km op zijn breedst, slechts één weg. Het ‘waarom dáárheen?’ is mij helder: thuisland voor zo’n 17.000 bruine beren, ‘s werelds grootste. Bovendien ca. 125 vulkanen, onderdeel van de ring of fire rond de Stille Oceaan, waarvan 29 actief. Beren en vulkanen staan al jaren op mijn verlanglijstje.

Vliegen via Moskou over ‘eindeloos leeg’ Siberië naar Petropavlovsk, tien tijdzones in een nieuwe Airbus, geen overjarige Tupolev. Aeroflot verzorgt ons goed, zij het zonder alcohol. Mijn probleem: de bagage, toevallig nogal veel, maar meer volume dan gewicht. Schiphol is streng: voor twéé reistassen + fotorugzak dik bijbetalen, terug lossen we dat creatiever op.

Paul Croes

“Ik ben 47 jaar moeten worden om te beseffen dat ik meer kunstenaar ben dan commercieel fotograaf,“ zegt Paul Croes. We treffen mekaar op een zomers terras in Kortessem. Heel zonnig is de zomer dit jaar niet, maar de plek zit afgeladen vol. Mensen genieten van elk regenvrij moment om buiten te komen. Een glaasje wijn brengt de zon op tafel. Vrijuit vertelt Paul over het bochtige parcours dat hij tot nu toe gereden heeft, en vooral over de grote liefde die hij op dat pad recent gevonden heeft: dierenfotografie.

Kloostersfeer

Wil Meinderts

Sinds juli dit jaar woont Wil Meinderts op zo’n tweehonderd meter van de Waaldijk, waar hij eerst noordelijker in een Linge-dorpje woonde. Nu zeg maar tegen de rand van het fruitbomengebied aan de overkant, in een buitenwijk van Zaltbommel. ‘Buiten’ zoals je van een buitenfotograaf verwacht.