Dierenfotografie

Inhoudsopgave Dierenfotografie

 

The Eye of the Beholder

Datum
: 2 t/m 27 augustus 2017
Locatie
: Groningen NL

The Eye of the Beholder - Husky Farm is een dubbel-expositie van Niels Brouwers van indringende portretten van dieren die je recht aankijken en van het leven op een Husky farm in Canada.
Niels Brouwers zet vraagtekens bij onze omgang met dieren.

Festival Nature Namur

Datum
: 14 juli t/m 12 september 2017
Locatie
: Comblain-au-Pont BE

Venez découvrir à la Maison des Découvertes, les magnifiques photos nature et animalières de l'exposition itinérante du Festival Nature Namur. l'Objectif du Festival est de nous émerveillez et d'éveiller encore un peu plus en nous l'envie de préserver l'environnement et la biodiversité qui nous entourent.

Des activités nature sont organisées en parallèle à cette exposition. Retrouvez-les en suivant le lien du site internet.

Animalia

Datum
: 14 juli t/m 3 september 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In opdracht van het Amsterdams Stadsarchief fotografeerde Isabella Rozendaal een jaar lang de gezelschapsdieren van Amsterdam: de honden, de huiskatten, de minivarkens en de reuzenslakken.

Het spectrum van dieren dat onze liefde verdraagt is breed, en wordt ingezet onze eenzaamheid te verzachten, uiting te geven aan onze zorgzaamheid, ons in contact te houden met zijn onze eigen dierlijkheid.

Bees ’n Trees

Datum
: 1 juli t/m 3 september 2017
Locatie
: Leeuwarden NL

Hierin wordt aan de hand van bijen en bomen een verhaal verteld over de effecten van menselijk handelen op de natuurlijke biodiversiteit.
In Bees ‘n Trees wordt gekeken naar wat wij onttrekken aan de natuur. Bij zowel planten als dieren staat het behoud van biodiversiteit onder druk. Door chemische verontreiniging verdwijnt de voedingsbodem voor flora en fauna. Economische exploitatie van het land heeft kaalslag tot gevolg. Een onaangetast ecosysteem is nergens meer te vinden. In de tentoonstelling worden twee specifieke gevallen uitgelicht: bijen en bomen.

The mounted life

Datum
: 18 juni t/m 23 juli 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In de depots van 33 Natuurhistorische musea in Europa en Amerika heb ik de opgezette dieren gefotografeerd die opgeslagen staan in de opslagruimtes van het museum. Zonder enig aanraken en verzetten heb ik de opgezette dieren geobserveerd en gefotografeerd zoals ik ze aantrof en weg gezet zijn door de museum medewerkers. Dit levert vaak onbedoeld aandoenlijke taferelen op.

Wildlife Photographer of the Year

Datum
: 24 juni t/m 10 september 2017
Locatie
: Leiden NL

Bekijk deze zomer bij Naturalis ’s werelds beste natuurfoto’s van het afgelopen jaar. Kijk een gouden langoer in de ogen, waan je onder water tussen zeekatten en bewonder nog ruim 100 prachtige natuurfoto’s. Natuurfotografen, jong en oud, van over de hele wereld dingen jaarlijks mee naar de titel in de competitie van het Natural History Museum in Londen. De fototentoonstelling is in Nederland uniek te zien bij Naturalis. Je ziet de finalisten en de winnaars van het afgelopen jaar, ontdekt de schoonheid van de natuur en leert het verhaal kennen achter de foto’s.

Genesis

Datum
: 15 juni t/m 17 september 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Genesis is de magnum opus van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor deze fotoserie maakte Salgado meer dan dertig reizen en bezocht meer dan veertig landen. Soms fotografeerde hij onder de erbarmelijke omstandigheden van kou of hitte en lang niet altijd zonder gevaar voor eigen leven. Het resultaat is een serie van 250 foto’s van natuur, dieren en mensen. IJsbergen en gletsjers, walvissen, pinguïns, zeeolifanten en albatrossen: Salgado neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis naar verre bestemmingen als Antarctica, Patagonië, Chili en de Falklandeilanden.

Ben ik een dier?

Datum
: 11 juni t/m 20 augustus 2017
Locatie
: Sittard NL

De relatie tussen mens en dier gespiegeld

Gastconservatoren Colette Olof en Joanna van der Zanden hebben met Ben ik een dier? een bijzondere groepsexpositie samengesteld. Hierin speelt het dierenrijk, al eeuwen een inspiratiebron voor beeldende kunstenaars, een spiegelende rol. De titel verwijst naar zowel onze eigen gedragingen en identiteit als mens als naar onze perceptie van niet-menselijke wezens (‘non human animals’).

De sprekers op Professional Imaging 2017

Professional Imaging 2015 Sprekerslijst bekend

Vandaag is de complete sprekerslijst (de key notes) voor Professional Imaging 2015 bekend gemaakt. De meeste namen zullen bekend in de oren klinken, de sprekers komen zowel uit binnen- als buitenland en hebben ieder voor zich in de praktijk iets neergezet.

Ook dit jaar belooft Professional Imaging, wederom na groot succes in Nijkerk, haar gevestigde naam als dé vakbeurs in de Benelux weer waar te maken.
Hier volgen de hoofdsprekers en enkele voorbeelden van hun werk.

In ieder geval staat PhotoNmagazine ook op de beurs, wij verheugen ons er op in levende lijve en goed gesprek met lezers en potentiële lezers aan te kunnen gaan.

Scott Kelby hoofdspreker

Een van de meest markante personen uit de wereld van de fotografie is wellicht Scott Kelby. Scott is ook een van de moeilijkst benaderbare personen. Vandaar dat het zeer bijzonder is om hem wee te mogen verwelkomen.

Velen kennen Kelby als Photoshop en Lightroom expert, hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van trainingen, heeft meer dan vijftig boeken op zijn naam staan, geeft zo'n zestig tot zeventig seminars en lezingen per jaar en maakt zich ook zichtbaar met podcasts en andere publicaties. Zijn boeken zijn vertaald in tientallen verschillende talen, waaronder Chinees, Russisch, Spaans, Koreaans, Pools, Taiwanees, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Nederlands, Zweeds, Turks en Portugees, om er maar een paar te noemen.

Hoe het is begonnen

Scott is een zeer vriendelijke en ook heldere prater. Het plezier in wat hij doet straalt van hem af. Ik vraag hem hoe het allemaal zo is gekomen. Hij haalt even adem en begint dan.

Herman Goudzwaard

Eigenlijk is het bizar in deze tijd, een fotograaf die zich specialiseert in food en paarden. De grappen liggen je, na de paardenvleesaffaire, voor op de tong. De paarden zijn alleen niet voor de consumptie en de gerechten niet voor de 'hippiek.' Het kwam eigenlijk door opa Goudzwaard. Toen Herman twaalf jaar oud was kreeg hij een oude Nikon cadeau. Herman werd enthousiast en het is nooit meer over gegaan.

Het is een wijk in Ede, waar mijn Belgische juffrouw mij instuurt. Als gewoonlijk weet zij, ondanks dat haar kaartje onlangs is 'opgedeet', niet helemaal van de hoed en de rand. Gelukkig heb ik voor ik vertrok, een goede gewoonte, eerst op de kaart gekeken. Ik kom in een nieuwbouwwijk, met kronkelende straten, veel groen en speelgelegenheden. Maar dan léuk. In een bocht én op een hoek ligt een huis verscholen in het groen, iets groener dan de omgeving, een stukje natuur in een park. Een kronkelend klinkerpad leidt langs een barbecue naar een voordeur. Aha, levensgenieters...

Dokawerk en politie

Natuurlijk werd alles in die tijd in een doka gedaan, afdrukken ontwikkelen in ‘schommelebakjes’, omgeven door de geur van azijnzuur en fixeer. Herman zwierf veel buiten rond met zijn Nikon, zijn latere voorliefde voor het fotograferen van dieren zal hier ongetwijfeld uit zijn voortgekomen. Het zou logisch zijn geweest wanneer hij dit ook zou zijn gaan doen. Maar het leven loopt soms anders.

Kamchatka

Waar ligt Kamchatka eigenlijk? Rusland dus, een groot schiereiland in noordoost Siberië, buiten de hoofdstad Petropavlovsk vrijwel onbewoond. Pure wildernis, ca. 1200 x 360 km op zijn breedst, slechts één weg. Het ‘waarom dáárheen?’ is mij helder: thuisland voor zo’n 17.000 bruine beren, ‘s werelds grootste. Bovendien ca. 125 vulkanen, onderdeel van de ring of fire rond de Stille Oceaan, waarvan 29 actief. Beren en vulkanen staan al jaren op mijn verlanglijstje.

Vliegen via Moskou over ‘eindeloos leeg’ Siberië naar Petropavlovsk, tien tijdzones in een nieuwe Airbus, geen overjarige Tupolev. Aeroflot verzorgt ons goed, zij het zonder alcohol. Mijn probleem: de bagage, toevallig nogal veel, maar meer volume dan gewicht. Schiphol is streng: voor twéé reistassen + fotorugzak dik bijbetalen, terug lossen we dat creatiever op.

Paul Croes

“Ik ben 47 jaar moeten worden om te beseffen dat ik meer kunstenaar ben dan commercieel fotograaf,“ zegt Paul Croes. We treffen mekaar op een zomers terras in Kortessem. Heel zonnig is de zomer dit jaar niet, maar de plek zit afgeladen vol. Mensen genieten van elk regenvrij moment om buiten te komen. Een glaasje wijn brengt de zon op tafel. Vrijuit vertelt Paul over het bochtige parcours dat hij tot nu toe gereden heeft, en vooral over de grote liefde die hij op dat pad recent gevonden heeft: dierenfotografie.

Kloostersfeer

Wil Meinderts

Sinds juli dit jaar woont Wil Meinderts op zo’n tweehonderd meter van de Waaldijk, waar hij eerst noordelijker in een Linge-dorpje woonde. Nu zeg maar tegen de rand van het fruitbomengebied aan de overkant, in een buitenwijk van Zaltbommel. ‘Buiten’ zoals je van een buitenfotograaf verwacht.