Dierenfotografie

Art animalier

Datum
: 23 september t/m 1 oktober 2017
Locatie
: Godinne BE

L'art animalier accueille de plus en plus d'artistes engagés dans la sauvegarde de l'environnement et des animaux. À travers leur art, ces derniers opèrent des actions concrètes, soit en mobilisant le public autour d'une action en faveur d'une association ou d'un programme, soit en insufflant dans leurs œuvres une sensibilité telle que le public ne peut que se sentir touché voire interpellé.

Zie jij wat wij zien?

Datum
: 22 september t/m 1 oktober 2017
Locatie
: Hasselt BE

De jaarlijkse Fotoshow "Zie jij wat wij zien?" van Foto Total start op 22 september in zaal "Onder de Toren" te Hasselt, natuurlijk weer met splinternieuw werk, een projectie én een fotospecial "Hoop" over de relatie tussen mens en dier.

De clubleden tonen hun foto's met diverse onderwerpen – van natuur via de mens in beeld tot en met industrieel – in kleine en grote formaten. Tevens is er een doorlopende projectie met sfeervolle reeksjes.

Les animaux de nos forêts

Datum
: 2 t/m 30 september 2017
Locatie
: Daverdisse BE

Des photos inédites prises sur le vif par un amoureux de la faune de nos bois.

Kattenliefde

Datum
: 9 september 2017 t/m 14 januari 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Katten zijn populairder dan ooit. Wereldwijd worden foto’s en filmpjes van katten massaal bekeken en gedeeld op het internet. Dat katten bij hun baasjes warme gevoelens losmaken daar bestaat geen twijfel over, maar waar komt die kattenliefde vandaan? Spreekt vooral het rebelse karakter van de kat ons aan? Of is het de aaibaarheid die de kat zo beminnelijk maakt?

Vogelwerkgroep het Gooi

Datum
: 2 t/m 28 september 2017
Locatie
: Naarden NL

Prachtige foto’s van vogels uit het Gooi en omgeving in Beneden IJ. De foto’s zijn gemaakt door leden van de Vogelwerkgroep het Gooi.

Duivenmelkers

Datum
: 26 augustus t/m 17 december 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Terwijl in de VS en Azië de groei niet te stoppen is, is de duivensport in Nederland, België en Engeland tanende, en vergrijzen de duivenmelkers in rap tempo. Tien jaar lang volgt fotograaf Zak Waters in Engeland verschillende clubs van enthousiaste beoefenaars en liefhebbers. De tentoonstelling ‘Duivenmelkers’ laat een hartverwarmend beeld zien van kleine clubjes mensen die intens samenwerken om steeds opnieuw de spanning op te voeren in de strijd om bekers en het eerzuchtig fokken van kampioensduiven. In zwart-wit foto’s brengt Waters de relatie tussen mens en duif liefdevol in beeld.

De sprekers op Professional Imaging 2017

Professional Imaging 2015 Sprekerslijst bekend

Vandaag is de complete sprekerslijst (de key notes) voor Professional Imaging 2015 bekend gemaakt. De meeste namen zullen bekend in de oren klinken, de sprekers komen zowel uit binnen- als buitenland en hebben ieder voor zich in de praktijk iets neergezet.

Ook dit jaar belooft Professional Imaging, wederom na groot succes in Nijkerk, haar gevestigde naam als dé vakbeurs in de Benelux weer waar te maken.
Hier volgen de hoofdsprekers en enkele voorbeelden van hun werk.

In ieder geval staat PhotoNmagazine ook op de beurs, wij verheugen ons er op in levende lijve en goed gesprek met lezers en potentiële lezers aan te kunnen gaan.

Scott Kelby hoofdspreker

Een van de meest markante personen uit de wereld van de fotografie is wellicht Scott Kelby. Scott is ook een van de moeilijkst benaderbare personen. Vandaar dat het zeer bijzonder is om hem wee te mogen verwelkomen.

Velen kennen Kelby als Photoshop en Lightroom expert, hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van trainingen, heeft meer dan vijftig boeken op zijn naam staan, geeft zo'n zestig tot zeventig seminars en lezingen per jaar en maakt zich ook zichtbaar met podcasts en andere publicaties. Zijn boeken zijn vertaald in tientallen verschillende talen, waaronder Chinees, Russisch, Spaans, Koreaans, Pools, Taiwanees, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Nederlands, Zweeds, Turks en Portugees, om er maar een paar te noemen.

Hoe het is begonnen

Scott is een zeer vriendelijke en ook heldere prater. Het plezier in wat hij doet straalt van hem af. Ik vraag hem hoe het allemaal zo is gekomen. Hij haalt even adem en begint dan.

Herman Goudzwaard

Eigenlijk is het bizar in deze tijd, een fotograaf die zich specialiseert in food en paarden. De grappen liggen je, na de paardenvleesaffaire, voor op de tong. De paarden zijn alleen niet voor de consumptie en de gerechten niet voor de 'hippiek.' Het kwam eigenlijk door opa Goudzwaard. Toen Herman twaalf jaar oud was kreeg hij een oude Nikon cadeau. Herman werd enthousiast en het is nooit meer over gegaan.

Het is een wijk in Ede, waar mijn Belgische juffrouw mij instuurt. Als gewoonlijk weet zij, ondanks dat haar kaartje onlangs is 'opgedeet', niet helemaal van de hoed en de rand. Gelukkig heb ik voor ik vertrok, een goede gewoonte, eerst op de kaart gekeken. Ik kom in een nieuwbouwwijk, met kronkelende straten, veel groen en speelgelegenheden. Maar dan léuk. In een bocht én op een hoek ligt een huis verscholen in het groen, iets groener dan de omgeving, een stukje natuur in een park. Een kronkelend klinkerpad leidt langs een barbecue naar een voordeur. Aha, levensgenieters...

Dokawerk en politie

Natuurlijk werd alles in die tijd in een doka gedaan, afdrukken ontwikkelen in ‘schommelebakjes’, omgeven door de geur van azijnzuur en fixeer. Herman zwierf veel buiten rond met zijn Nikon, zijn latere voorliefde voor het fotograferen van dieren zal hier ongetwijfeld uit zijn voortgekomen. Het zou logisch zijn geweest wanneer hij dit ook zou zijn gaan doen. Maar het leven loopt soms anders.

Kamchatka

Waar ligt Kamchatka eigenlijk? Rusland dus, een groot schiereiland in noordoost Siberië, buiten de hoofdstad Petropavlovsk vrijwel onbewoond. Pure wildernis, ca. 1200 x 360 km op zijn breedst, slechts één weg. Het ‘waarom dáárheen?’ is mij helder: thuisland voor zo’n 17.000 bruine beren, ‘s werelds grootste. Bovendien ca. 125 vulkanen, onderdeel van de ring of fire rond de Stille Oceaan, waarvan 29 actief. Beren en vulkanen staan al jaren op mijn verlanglijstje.

Vliegen via Moskou over ‘eindeloos leeg’ Siberië naar Petropavlovsk, tien tijdzones in een nieuwe Airbus, geen overjarige Tupolev. Aeroflot verzorgt ons goed, zij het zonder alcohol. Mijn probleem: de bagage, toevallig nogal veel, maar meer volume dan gewicht. Schiphol is streng: voor twéé reistassen + fotorugzak dik bijbetalen, terug lossen we dat creatiever op.

Paul Croes

“Ik ben 47 jaar moeten worden om te beseffen dat ik meer kunstenaar ben dan commercieel fotograaf,“ zegt Paul Croes. We treffen mekaar op een zomers terras in Kortessem. Heel zonnig is de zomer dit jaar niet, maar de plek zit afgeladen vol. Mensen genieten van elk regenvrij moment om buiten te komen. Een glaasje wijn brengt de zon op tafel. Vrijuit vertelt Paul over het bochtige parcours dat hij tot nu toe gereden heeft, en vooral over de grote liefde die hij op dat pad recent gevonden heeft: dierenfotografie.

Kloostersfeer

Wil Meinderts

Sinds juli dit jaar woont Wil Meinderts op zo’n tweehonderd meter van de Waaldijk, waar hij eerst noordelijker in een Linge-dorpje woonde. Nu zeg maar tegen de rand van het fruitbomengebied aan de overkant, in een buitenwijk van Zaltbommel. ‘Buiten’ zoals je van een buitenfotograaf verwacht.

Post-Mortem Fairy Tales

Datum
: 14 oktober t/m 11 november 2017
Locatie
: Aalst BE

Mothmeister is het non-stop muterend alter ego van twee artistieke soulmates. Met hun bevreemdende, haast surrealistische Post-Mortem Fairy Tales portretteren ze gemaskerde, groteske personages - vergezeld van opgezette dieren uit hun privécollectie. Net zoals in het Victoriaanse tijdperk overleden, opgebaarde dierbaren gefotografeerd werden als aandenken voor de nabestaanden, worden de dieren hier vereeuwigd in een sprookjeswereld met desolate non-places als decor.

Wolf

Datum
: 27 oktober t/m 26 november 2017
Locatie
: Dilbeek BE

We zijn heel blij met de komst van topfotograaf Frederik Buyckx. De indrukwekkende reeks "WOLF" oogstte al veel succes in binnen- en buitenland.

Frederik Buyckx is één van de meest succesvolle fotografen van het moment. Zijn werk dat in nationale en internationale media verschijnt, werd in 2013 bekroond met de World Press Photo Award. Dit jaar werd de fotograaf zelfs uitgeroepen tot Photographer of the Year bij de Sony World Photography Awards. Frederik zoekt in zijn persoonlijk werk de spanning tussen schoonheid en gevaar die hij ervaart in de natuur en is bereid daarvoor heel ver te gaan.