Natuur

Inhoudsopgave Natuur

 

Painting Oceans, Sint-Niklaas

Datum
: 31 mei t/m 26 juni 2017
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Dirk Roseport’s beelden refereren op een hedendaagse manier aan een romantische traditie binnen de schilderkunst: de kunstenaar-fotograaf keert de rug naar de woelige context van deze 21ste eeuw. Hij trekt zich terug in de uitgestrektheid van de natuur en neemt afstand van de tijd, kijkt met bewondering naar het desolate en onmeetbare van anonieme oceanen.

Argentique

Datum
: 17 mei t/m 28 juni 2017
Locatie
: Brussel BE

Les nus doux et sensuels, les paysages grandioses et les natures mortes savamment composées, constituent l'oeuvre de Christian Coigny.

Après avoir exposé 91 oeuvres à Tournai, une partie de l'exposition du photographe Christian Coigny fait une halte au coeur de Bruxelles.
Un climat particulier imprègne ses prises de vue: rues vides, piscines publiques ou autres espaces urbains déserts, n’étaient-ce des personnages solitaires vus de dos. Il y a peu d’éléments pour détourner le regard du sujet.

Heuvelrug Collectief

Datum
: 27 mei t/m 16 juli 2017
Locatie
: Bredevoort NL

Binnen het expositie programma van Foto21 wordt vaak aandacht betseed aan het werk van een fotogroep. Deze keer is het de beurt aan het Heuvelrug Collectief uit Maarn, Utrecht.

De exposanten zijn

Henk Heuff werkt in zwart/wit beelden en overwegend in kleine series. Voor hem is de natuur een te verbeelden beleving en voelbare emotie. Gevoelens die overdraagbaar zijn en tot nieuwe ideeën aanzetten. De fantasie van de kijker wordt dus geprikkeld, waardoor de kijker zijn eigen verhaal ontwikkelt.

Natuur in Beeld

Datum
: 5 december 2016 t/m 31 mei 2017
Locatie
: Koksijde BE

Zoek in je collectie naar je mooiste natuurbeelden. Of… neem komend voorjaar gewoon steevast je toestel mee op je natuurwandelingen en laat je verrassen door wat je pad kruist. Het Duinenhuis organiseert voor de tweede keer de fotowedstrijd ‘Natuur in Beeld’. Deelnemen kan in vijf categorieën. Je kunt max. 5 foto’s per categorie indienen.

Een zonnige dag

Datum
: 25 mei t/m 20 juli 2017
Locatie
: Kalmthout BE

Foto's van de natuur in Kalmthout en omstreken.

Als lid van KFM (Koninklijke Fotoclub Merksem) ben ik een liefhebber van natuurfoto's, u kan deze gratis komen bezichtigen.

Photoclub 135 Neupré

Datum
: 5 t/m 30 mei 2017
Locatie
: Seraing BE

Le « 135 » regroupe des passionnés qui échangent leurs savoirs, partagent leurs expériences, critiquent et commentent leurs travaux de manière constructive. Leurs activités sont constituées de discussions et analyses des photographies présentées lors des séances du club, de visites d'expositions et de musées, de cours de perfectionnement en photographie, prises de vues en studio…

Ruth Lowie

Datum
: 18 mei t/m 24 juni 2017
Locatie
: Enschede NL

“Toen ik met grafiek begon, ging er een wereld voor me open. Etsen vond ik prachtig.
De glimmende zinkplaat, de geur van etsinkt, de afdruk op het vochtige papier en dan zien hoe de afdruk is geworden.

De foto kwam min of meer toevallig als collage-element in mijn etsen terecht. Vreemd is dat niet want de combinatie van foto en grafiek heb ik altijd aantrekkelijk gevonden. Nu is de foto uitgangspunt voor mijn werk.

Water, stilte en…

Datum
: 1 t/m 31 mei 2017
Locatie
: Apeldoorn NL

Riet Oldenboom legt de rust en pracht van de natuur vast in haar foto’s. Ze laat zich graag verrassen, verbazen en verwonderen door de natuur, die zorgt voor inspiratie en creativiteit. In de expositie in CODA Centrale Bibliotheek belicht Oldenboom de bijzondere eigenschappen van water.

De expositie bestaat uit twee delen: figuratieve foto’s die de verstilling van het water weergeven en abstracte fotografie die gaat over vormen en structuren in water. Alle foto’s zijn in zwart-wit afgedrukt, waardoor de intensiteit van de foto’s toeneemt.

Interzones

Datum
: 2 mei t/m 24 juni 2017
Locatie
: Elsene BE

Le travail photographique de Yannick Vandermolen porte sur les lieux abandonnés. Loin d’être documentaire, même si l’on ne peut totalement lui dénier cet aspect, c’est avant tout un travail sur l' esthétique et sur l’atmosphère que dégagent ces endroits. Chacun de ces lieux est particulier et a son lot d’histoires à raconter. Il faut savoir s’arrêter et écouter. Chaque petit objet laissé derrière se charge d’une signification et d’une poésie quasi mystique. L’échange est souvent intense, le lieu prenant autant qu’il donne. C’est là le prix à payer.

Painting Oceans, Antwerpen

Datum
: 8 t/m 26 mei 2017
Locatie
: Antwerpen BE

Dirk Roseport’s beelden refereren op een hedendaagse manier aan een romantische traditie binnen de schilderkunst: de kunstenaar-fotograaf keert de rug naar de woelige context van deze 21ste eeuw. Hij trekt zich terug in de uitgestrektheid van de natuur en neemt afstand van de tijd, kijkt met bewondering naar het desolate en onmeetbare van anonieme oceanen.

Fauna en flora

Datum
: 6 mei t/m 25 juni 2017
Locatie
: Kalmthout BE

Ludo Van den Sande is gefascineerd door de natuur en gaat dagelijks op pad om deze op de gevoelige plaat vast te leggen.

Zijn inspiratie voor deze tentoonstelling vond hij in de arboretumtuin waar hij telkens verborgen pareltjes ontdekt doorheen de verschillende seizoenen. Ludo Van den Sande is in fotomiddens gekend als DILILU FOTO en is opgegroeid met de fotografie.

fotografie van fotoclub Digiana

Datum
: 1 t/m 31 mei 2017
Locatie
: Nijmegen NL

Digiana laat foto’s te zien van 16 actieve amateurfotografen die zeer uiteenlopende foto’s maken en bewerken. De een architectuur, de ander portret of natuur.
Digiana exposeert om anderen te inspireren. Kom gerust een paar avonden vrijblijvend kijken en meepraten, misschien wordt deze fotoclub ook jouw fotoclub.

Mystic Lights

Datum
: 9 april t/m 11 juli 2017
Locatie
: Laag-Soeren NL

Ronald Peeters, gepassioneerd natuurfotograaf en docent biologie, heeft foto's macro-opnames van mossen in natuurgebieden in Noord-Brabant.

Doordat de ware grootte van de natuuropnames ongeveer 6x4 cm is, ontvouwt Ronald een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is.

Ontdek de Doode Bemde

Datum
: 29 april t/m 31 mei 2017
Locatie
: Neerijse-Huldenberg BE

De leden van Natuurfotografen Dijleland-Zuid brengen het Dijleland in beeld met prachtige natuurfoto's. Voor deze gelegenheid hebben we gekozen voor het meest bekende natuurreservaat in onze streek: de Doode Bemde. Vanaf eind april kun je een serie beelden op topniveau bewonderen. Het eerste weekend maakt de tentoonstelling deel uit van de Kunstenroute van de Gemeente Huldenberg.

Het Geheim van de Zee / Waterlicht

Datum
: 1 april t/m 3 september 2017
Locatie
: Leeuwarden NL

Thema dat beide exposities verbindt is: de onderwaterwereld. Othilia Verdurmen neemt bezoekers in haar golfsculptuur mee op een reis naar de bodem van de zee, terwijl de foto’s van Willem Kolvoort tonen hoe fraai de onderwaterwereld is van sloot en plas.

Les Saisons de la Photo

Datum
: 31 maart 2017 t/m 1 maart 2018
Locatie
: Saint-Hubert BE

Plus de 460 photos nature exposées en plein air pendant 1 an !

A travers les 9 communes de la Grande Forêt de Saint-Hubert, découvrez des expositions photos réparties sur 28 sites exceptionnels.

Les Saisons de la Photo

Datum
: 31 maart 2017 t/m 1 maart 2018
Locatie
: Saint-Hubert BE

Professional Imaging 2017, achteraf beschouwd

Als er iets deprimerend is dan is het een crisis. Vooral wanneer mensen elkaar gaan vertellen dat er een crisis is. De bestedingen lopen terug, normale vervangingen worden uitgesteld en ook bij de fotograaf loopt het wat minder storm. De fotojournalist zag zich geconfronteerd met dalende inkomsten door fusies en uitgevers die hun afnemers afknepen met lage tarieven, ingegeven door hun overvolle luiers (een echte uitgever doet het namelijk niet in zijn broek). Volle luiers veroorzaakt door de angst voor het “weet-je-wel-dat-het-crisis-is” spook.

Natuurlijk is het ook te danken aan de teruggang van de oplagen, de drukkerijen sluiten ook de een na de ander. Maar of die paar tientjes nu een groot blad kunnen redden..? De reden zou kunnen zijn dat uitgevers proppen A4 tussen de oren hebben en zelfs nog proberen om nieuwe bladen van de grond te trekken. Dat zou de reden zijn dat auteurs ‘niet betaald hoeven te worden’. Auteurs die je inhoud leveren, vaklieden waar je trots op zou moeten zijn.

En zo langzamerhand kwam dan het machtige raderwerk dat economie heet weliswaar niet tot stilstand, maar de raderen draaiden aanmerkelijk minder snel.

In die zin mag het uitzonderlijk  heten dat de bezoekersaantallen constant zijn gebleven. Vanaf de beurs in 2014, het eerste jaar in De Loods in Nijkerk, werden er jaar op jaar rond de 9.000 bezoekers geteld. Het aantal exposanten nam in deze periode zelfs toe. Het is zeer zeker aan de kwaliteit van het gebodene op Professional Imaging te danken dat dit jaar zelfs 9.689 bezoekers werden geteld tegen 8.912 vorig (crisis) jaar.

Natuurfotografie in de Lage Landen

Datum
: 25 maart t/m 25 juni 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Bekijk de natuur van de Lage Landen met een hernieuwde blik en laat je verrassen door de geweldige variatie, nu eens niet buiten in het vrije veld maar in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, op de expositie van de winnaars van de Groene Camera.

De Groene Camera is dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België.

Professional Imaging: Brent Stirton, natuurfotograaf en winnaar World Press Photo komt naar Nijkerk

Het werd op het laatst spannend, maar uiteindelijk is het de organisatie van Professional Imaging gelukt om de drukbezette Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stilton, tussen twee opdrachten aan de andere kant van de wereld door, als spreker te contracteren. Brent Stirton is een bevlogen fotograaf in hart en nieren, hij laat zien dat je als fotograaf een grote rol kunt spelen in bewustwording van de natuur en de leefomgeving van de mens, wat deze samen voor de mensheid betekenen.

Nieuwe spreker op Professional Imaging

Een belangrijk ingrediënt van Professional Imaging vormen de boeiende verhalen van internationale sprekers van formaat. Zo mochten wij in het verleden de vermaarde Scott Kelby enkele malen meemaken, evenals de vermaarde Prof. Katrin Eismann van de beroemde School of Visual Arts te New York waar zij zowel docent als voorzitter is van de afdeling digitale fotografie. Net als Kelby heeft ook zij een indrukwekkende rij boeken op haar naam staan.

Dit jaar wordt de traditie hoog gehouden. De hoofd spreker is nog niet definitief bekend, er is nog geen beslissing.

De sprekers op Professional Imaging 2017

Dirk Bogaerts

Op weg naar Rahier, diep in de Ardennen. Zwart asfalt slingert tussen wit besneeuwde bermen. Een achtergelaten Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog prijkt op een pleintje. Een Amerikaanse barak in camouflagekleuren doet dienst als museum van de Battle of the Bulge, het laatste Duitse offensief aan het Westelijk front. Ik rijd over de brug die de Amerikanen wilden opblazen om de Duitsers te stoppen, maar ze deden het niet omdat ze in de war gebracht waren door Engels sprekende infiltranten in hun eigen troepen. Nu staat het bruggetje er nog, onbewust van de historische rol die het (niet) gespeeld heeft. Smeltwater spettert uitgelaten tegen de pijlers. Wat eens het decor vormde voor een bloedige veldslag, is vandaag een bucolisch landschap. Hier heerst alleen de vrede. Sinds de afrit van de autostrade, zo'n vijfentwintig kilometer geleden, hebben twee auto's mijn pad gekruist. Mijn eindbestemming ligt in Rahier, een deelgemeente van Stoumont. Geen enkele weg die hier doorloopt, brengt je naar ergens anders. Een kerktorentje priemt uit het dal. Enkele huizen in donkere natuursteen vleien er zich omheen.

Ingesneeuwd

Hier ontmoet ik Dirk Bogaerts (1971). Knerpende kiezels onder mijn banden kondigen mij aan. Na een rit van twee en een half uur parkeer ik mijn wagen naast twee vier maal viers. 'Die heb je hier wel nodig,' zal Dirk later toelichten. 'Het is niet uitzonderlijk dat je hier in de winter ingesneeuwd raakt. In tegenstelling tot Vlaanderen zorgt dat hier niet voor het stilvallen van het leven. Men is er op voorbereid. Alles gaat gewoon door. Met een rustgevende glimlach.'

Altijd vakantie. Dat gevoel krijg ik wanneer ik, dampende kop koffie in de hand, van aan de keukentafel over de eindeloze vallei droom. 'Altijd vakantie, maar nooit thuis,' lacht Dirk's echtgenote Tina. 'De voorbije maand is hij vier dagen hier geweest.'

Koen De Langhe

Over heuvels en dalen gaat ons leven; soms hebben we het gevoel dat we de top bereiken, om ons vervolgens wanhopig af te vragen hoe het nu toch verder moet. Ervaring met tegenslag krijgt de ene klein en brengt de andere het vermogen om te relativeren. Een hoogtepunt maakt ons niet langer euforisch, want we weten dat na de beklimming de afdaling volgt. De sombere gedachten die een dieptepunt ons brengt, waaien vanzelf weer weg als een wolk die de zon slechts tijdelijk bedekt. Deze wijsheid leidt tot een gematigde houding van geluk, het geluk dat ook natuurfotograaf Koen De Langhe uitstraalt. Zijn foto's maken ons goed gezind. Ze zijn een tegengif voor de overdosis pessimisme die we dagelijks via alle media over ons krijgen.

De weg leidt me over heuvels en dalen naar Koen’s deels gerenoveerde boerderij in het Hagelandse Holsbeek. De Duitse herder Lucca bewaakt haar territorium. Ze verwelkomt me met luid geblaf en een uitgebreide snuffel. Ik mag binnen, of ook naar buiten, waar ze een grote stok zoekt om samen mee te spelen. Koen nodigt me uit met koffie en kersentaart op het terras in zijn gulle tuin vol wilde bloemen. Enthousiast vertelt hij over zijn passie voor de fotografie.

Machiel de Vos

“Vijfentwintig jaar actief geweest als freelance natuurfotograaf, naast mijn baan. Nooit een stockbureau nodig gehad, ik had altijd voldoende werk”, zegt Machiel de Vos met enige voldoening als ik vraag naar zijn eventuele betrokkenheid bij het teloorgaan van het eens grootste natuurstockbureau van ons land. Hij maakte ruim 60 reizen wereldwijd, vaak met zijn vrouw Klaske. Zijn foto’s en reisreportages kwamen in boeken, tijdschriften (o.a. Grasduinen) en kalenders. Langzamerhand doet hij het qua reizen wat rustiger aan, maar een nieuw boek is net uit.

Project

Kort na zijn pensionering zocht Machiel de Vos een nieuw doel als fotograaf. Hij was tot dan projectleider bij een landelijk werkend ingenieursbureau en zijn half april j.l. verschenen fotoboek ‘Havelterzand’ heeft hij ook als project aangepakt. Een flink project, omdat concept, fotografie, vormgeving en eindredactie van hem zijn, en hij het bovendien zelf heeft uitgegeven.

Martin Stevens

De wolverlei is een plant met geneeskrachtige eigenschappen. Deze wordt ook wel arnica genoemd, of valkruid, vanwege de genezende werking bij spierletsel en kneuzingen, bloeduitstortingen en stootwonden. Dit veelzijdige plantje komt voor in de Alpen en mondjesmaat in Nederland. Het is een beschermde plantensoort. Verguisd door de Stichting Scepsis, op handen gedragen door verstandige artsen, homeopaten en natuurartsen.

Gezamenlijk verleden

Op een mooie dag reis ik af naar Kortenhoef. Een hoekhuis dat onherkenbaar is als rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk. Met een wilde tuin die zich om het huis slingert met een onregelmatige maar fraai aangelegde klinkerbestrating, een klein stukje natuur. Even later wordt er opengedaan, tijdens het koffiezetten is er een kleine rondleiding en dan zit ik samen met Martin Stevens, die ik ken uit twee van de Linkedin-groepen waarin hij actief is als groepseigenaar, in de ruime woonkamer en ontdekken een stuk gezamenlijk verleden. Wij blijken beide lid te zijn geweest van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), in dezelfde tijd maar bij twee aangrenzende afdelingen. En zo zitten wij al heel gauw in een stevig gesprek over ecologie.

Geertrui van Herwijnen

Hoe klein kan de wereld zijn, hoe werkt toeval? In het Amsterdamse fotografencafé, waar zo’n 80 vakgenoten en andere betrokkenen het feestje vieren van onze 150e bijeenkomst, beland ik toevallig op de enige vrije kruk. Naast een oude kennis, in druk gesprek met een mij onbekende vrouw. Blijken beiden uit het kunstenaarsdorp Bergen te komen, waar ook ik mijn jeugd heb doorgebracht, zij het een paar jaar eerder. Dáár hebben we elkaar nooit getroffen, het leeftijdverschil was net te groot en ik verliet het dorp op mijn 19e. Haar achternaam klonk direct bekend en maakte me duidelijk dat we op pakweg 200 meter van elkaar hadden gewoond, dat ik op school had gezeten met haar oudere zuster en ik herinnerde me haar ouders. En alle drie, zij het heel verschillend, waren we in de fotografie verzeild geraakt.

Geertrui van Herwijnen groeide op in een grote kunstenaarsfamilie. Vader Jan van Herwijnen (1889-1965) was een markante schilder en tekenaar (stillevens, bloemstukken, houtskool tekeningen van krankzinnigen bijvoorbeeld), die aanleunde tegen de ‘Bergense School’. Als kind op de basisschool bekeek ze al kunstboeken met haar vader, en bedacht ze dat ze ‘iets met fotografie’ wilde, maar het kwam er niet van. Eenmaal volwassen ging ze andere creatieve richtingen uit.

Fotofestival Knokke-Heist 2013

Wie nog een kijkje wil nemen op het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist moet snel zijn. Tot 9 juni zijn er vijf tentoonstellingen te zien van zeer uiteenlopend karakter - van harde nieuwsfotografie tot werk van beeldend kunstenaars die fotografie als medium gebruiken.

Eerste fotofestival

Wanneer had Nederland zijn eerste fotofestival? In elk geval nog niet, vermoed ik, toen de Belgische badplaats Knokke de eerste stappen zette op dat terrein. Goed, het begon in 1979 allemaal tamelijk simpel met de tentoonstelling 'Humorfoto' waar foto’s te zien waren van een wedstrijd rond het thema ‘humor’, maar in de loop der jaren werd het een volwassen festival waar je ook werk kon zien van beroemdheden als Helmut Newton en Leni Riefenstahl.

Fotografie langs de Amsterdamse grachten

Een langzame schemering daalt neer over de stad. De auto’s op de gracht hebben al hun te felle koplampen aan, maar ik fiets nog zonder licht. Het is nog láng geen avond, en als je langs de bomen omhoog kijkt zie je dat het niet eens echt donker is; ook de straatlantaarns branden nog niet. Met mijn kleine cameraatje kan ik zonder probleem en hinderlijke flits een foto maken.
Maar ik fiéts al door een foto, realiseer ik me, hier op de Amsterdamse Prinsengracht, die velen alleen van foto’s kennen. Of van een schilderij. Al die van elkaar verschillende grachtenhuizen, auto’s geparkeerd langs het water, de zachte bogen van een door lampjes verlichte brug. Aan de overkant is een heel stuk gracht leeg en kaal – alle bomen daar zijn verhuisd. Er wordt aan de kaden en het wegdek gewerkt, en als ik de grote graafmachine wegdenk, herken ik de gracht zoals je die op een zeventiende-eeuws schilderij ziet, een lege kade, geen hoge bomen of woonboten, en vooral: geen auto’s.

Dit jaar wordt er veel gevierd in Amsterdam: na tien jaar gaat het Rijksmuseum weer open, het Concertgebouw staat er al honderdvijfentwintig jaar, en vierhonderd jaar geleden werd met de bouw van de grachtengordel begonnen. En ik fiets fluitend langs die grachten, als ik kon fluiten tenminste. Meer dromend eigenlijk, half neuriënd slinger ik om auto’s en toeristen heen, en denk aan vroegere avondwandelingen met mijn grootvader die, stevig voortstappend, de handen op de rug, ons eindeloos verhalen vertelde over al die verschillende soorten gevels, en de geschiedenis van de grachtenhuizen.
Het mooie is dat er nu zo veel panden als museum zijn te bezoeken, en, nog mooier, dat er op de Keizersgracht op loopafstand van elkaar zelfs twee serieuze fotografie-musea in prachtige panden huizen. Soms geniet ik er meer van interieur en grachtentuin dan van het daar geëxposeerde, maar dat is een geheim.

Kamchatka

Waar ligt Kamchatka eigenlijk? Rusland dus, een groot schiereiland in noordoost Siberië, buiten de hoofdstad Petropavlovsk vrijwel onbewoond. Pure wildernis, ca. 1200 x 360 km op zijn breedst, slechts één weg. Het ‘waarom dáárheen?’ is mij helder: thuisland voor zo’n 17.000 bruine beren, ‘s werelds grootste. Bovendien ca. 125 vulkanen, onderdeel van de ring of fire rond de Stille Oceaan, waarvan 29 actief. Beren en vulkanen staan al jaren op mijn verlanglijstje.

Vliegen via Moskou over ‘eindeloos leeg’ Siberië naar Petropavlovsk, tien tijdzones in een nieuwe Airbus, geen overjarige Tupolev. Aeroflot verzorgt ons goed, zij het zonder alcohol. Mijn probleem: de bagage, toevallig nogal veel, maar meer volume dan gewicht. Schiphol is streng: voor twéé reistassen + fotorugzak dik bijbetalen, terug lossen we dat creatiever op.