Natuur

Xàbia W34.0015, Maaseik

Datum
: 27 april t/m 30 mei 2018
Locatie
: Maaseik BE

(…) plots vroeg hij me het land dat hij bezat in kaart te brengen. Ik was nieuwsgierig, had geen andere verbintenissen en dus accepteerde ik de opdracht. Drie dagen wandelde ik tot het uiterste punt van het land en bij elke stap vroeg ik me steeds meer af waarom hij me had ingehuurd.
(…)
Verontwaardigd overhandigde ik hem de kaart, die hij aannam en opzij legde zonder ze een blik te gunnen.

Overleven in het koude Karelia

Een keuze uit
Gepubliceerd: 13 april 2018

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op twee boeken uitgegeven door Schilt Publishing: The Earth's Circle. Kolodozero van Ekaterina Solovieva en Quantum van Camilla Jensen.

Schilt Publishing richt zich voornamelijk op documentaire fotografie in de breedste zin van het woord, niet op de laatste plaats documentaire fotografie met een persoonlijk karakter. Ook The Earth's Circle. Kolodozero van Ekaterina Solovieva past heel goed in het fonds. In mooie zwart-wit foto's en korte teksten doet de van oorsprong Russische, in Hamburg woonachtige fotografe verslag van het leven in Kolodozero, een dorpje in de republiek Karelia in het noordwesten van Rusland. Zij verbleef daar diverse malen in de periode 2009-2017.

kunstINgang #11

Datum
: 24 april t/m 29 juni 2018
Locatie
: Merksem BE

Michèle Matyn maakt avontuurlijke reizen door de meest desolate plekken in extreme omstandigheden. Ze gebruikt het reizen als een atelier. Haar gevoeligheid voor de natuur wordt gestimuleerd door een onderzoek naar onder andere eeuwenoude volksverhalen en gewoonten, antropologische mythen en sagen.

Veel projecten dienen als toelating voor avontuurlijke reizen en wandeltochten door de meest desolate plekken in extreme omstandigheden.

Duo- expositie Anne Geene en herman de vries

Datum
: 22 april t/m 27 mei 2018
Locatie
: Wageningen NL

Deze duo expositie brengt de oude meester herman de vries en de jonge fotograaf Anne Geene tezamen. Beiden werken met materiaal gevonden en verzameld in de natuur, maar zij doen dat op heel verschillende wijze.
Voor herman de vries 'is natuur kunst', een standpunt dat hij naar voren brengt door elementen uit de natuur zo eenvoudig en onopgesmukt mogelijk te presenteren. Hij is onzichtbaar in zijn werk, en zegt dan ook “i have nothing to say, it is all here”.

Sans sommeil

Datum
: 28 maart t/m 30 mei 2018
Locatie
: Sint-Gillis BE

In 1885 eigent Leopold II, koning der Belgen, zich een groot deel toe van Centraal-Afrika.
Dit grondgebied zal van 1885 tot 1908 zijn privébezit blijven onder de naam Onafhankelijke Congostaat. In 1908 wordt hij door virulente kritiek in België en in het buitenland gedwongen dit territorium, dat tot in 1960 de naam Belgisch-Congo zal dragen, af te staan aan de Belgische staat.

Wat blijft hier vandaag van over?

Stek

Datum
: 28 maart t/m 30 mei 2018
Locatie
: Sint-Gillis BE

Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar plaatsen waar mensen nog nauw verbonden zijn met de natuur, trok ik in de zomer van 2014 en 2016 naar Tasiilaq (Ammassalik) in zuidoost Groenland.

In Tasiilaq leef je samen met grote roedels sledehonden. Verspreid in en rond het dorp hangen de honden, alleen of per twee, buiten vast aan een stok met ketting. De wandelingen van de honden in hun beperkte bewegingsruimte worden zichtbaar via de aarden cirkels die ontstaan in het landschap.

Zilverbeek

Datum
: 28 maart t/m 30 mei 2018
Locatie
: Sint-Gillis BE

Zilverbeek is de naam van een rivier in de omgeving van Antwerpen, nabij de Agfa-Gevaert fabriek.
Vroeger vervaardigde deze fabriek zilverhoudende fotografische producten en werd het afvalwater in deze rivier geloosd, zonder het zilver er eerst uit te verwijderen.

Ik startte met dit fotoproject toen ik toevallig een bijdrage las in het Nieuwsblad waarin een voormalige werknemer van deze fabriek vertelt hoe hij het slijk uit de rivier filtert om er het kostbare metaal uit te winnen.

Olaf Otto Becker

Datum
: 7 april t/m 19 mei 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Olaf Otto Becker (Travemünde, Duitsland, 1959) maakt zijn foto’s in de zomer, als de zon boven Groenland niet onder gaat. Overdag staat die zon er alleen, ‘s-nachts in gezelschap van de maan. Meestentijds door mist en laaghangende bewolking aan het oog onttrokken. Het licht dat hier doorheen breekt is zo diffuus dat niet te zien valt of het ochtend, middag of avond is.

De lucht en de spiegelgladde zee hebben dezelfde grijswitte tint waardoor het zo goed als onmogelijk is een horizon te onderscheiden.

Still Life

Datum
: 20 april t/m 19 augustus 2018
Locatie
: Brussel BE

In deze tentoonstelling worden een veertigtal foto’s verspreid over twee kamers in het museum. De foto’s gaan in dialoog met oude kunstwerken uit het museum. Zo vind je typische elementen van de Vlaamse Primitieven in de werken van Sugimoto terug zoals rijkdom aan details, diepte, verrassende lichteffecten of interpretaties van de natuur.

Les étangs de Strépy

Datum
: 1 t/m 30 april 2018
Locatie
: La Louvière BE

Le site des étangs de Strépy a été valorisé par la ville de La Louvière, l'occasion de découvrir ou redécouvrir leur beauté au travers du regard de l'artiste Rudy Stroobants (Heres).
Une expo en deux partie, l'une figurative, l'autre, abstraite.

Les Saisons de la Photo

Datum
: 26 maart 2018 t/m 1 april 2019
Locatie
: Saint-Hubert BE

Doorkruis het 'Grande Forêt de Saint-Hubert' en ontdek meer dan 480 natuurfoto's die in de buitenlucht zijn tentoongesteld, in het hart van 26 locaties, die uitzonderlijk zijn vanwege hun ongerepte natuur, een buitengewoon historisch erfgoed en de sfeer die kenmerkend is voor de Ardennen.

De 'Saisons de la photo en Grande Forêt de Saint-Hubert' nodigt u uit om de ongerepte natuur te ontdekken, zoals u die nooit eerder had gezien!

Sequoia Grove

Datum
: 8 april t/m 1 juli 2018
Locatie
: Vijfhuizen NL

Het Kunstfort ver­wel­komt deze lente de zwaarste boom van de we­reld: de Se­quoi­a­den­dron gi­gan­teum. De Ca­li­for­ni­sche mam­moet­boom werd naar Eu­ropa ge­bracht in de 19de eeuw, de­zelfde eeuw waarin het Fort bij Vijfhuizen werd ge­bouwd als on­der­deel van een mag­ni­fiek de­fen­sie­plan, en ook de eeuw waarin de fo­to­grafie werd uit­ge­vonden. Eva-Fiore Ko­va­co­vsky (Zwit­ser­land, 1980) neemt dit als start­punt voor de ten­toon­stel­ling Sequoia Grove.

Painting Oceans, Tielt

Datum
: 2 april t/m 10 mei 2018
Locatie
: Tielt BE

Dirk Roseport’s beelden refereren op een hedendaagse manier aan een romantische traditie binnen de schilderkunst: de kunstenaar-fotograaf keert de rug naar de woelige context van deze 21ste eeuw. Hij trekt zich terug in de uitgestrektheid van de natuur en neemt afstand van de tijd, kijkt met bewondering naar het desolate en onmeetbare van anonieme oceanen.

Expo photos

Datum
: 31 maart t/m 29 april 2018
Locatie
: Nassogne BE

"La nature" comme thème, vaste sujet, lequel regroupe les paysages, l'animalier, la macrophotographie,...
Nous vous y attendons nombreux et vous serez accueillis par un membre du comité.
Le club a ses réunions tous les mardis non-fériés dès 18h30 et si la photo vous intéresse, n'hésitez pas àpousser la porte.

Xàbia W34.0015, Heist

Datum
: 30 maart t/m 24 april 2018
Locatie
: Heist-op-den-Berg BE

(…) plots vroeg hij me het land dat hij bezat in kaart te brengen. Ik was nieuwsgierig, had geen andere verbintenissen en dus accepteerde ik de opdracht. Drie dagen wandelde ik tot het uiterste punt van het land en bij elke stap vroeg ik me steeds meer af waarom hij me had ingehuurd.
(…)
Verontwaardigd overhandigde ik hem de kaart, die hij aannam en opzij legde zonder ze een blik te gunnen.

Kunstenaar in de kijker: Yves Carton

Datum
: 29 maart t/m 26 april 2018
Locatie
: Oostkamp BE

Elke Oostkampse kunstenaar kan gedurende een maand exposeren in de Valkaart en in de etalages van Bibliotheek-infopunt.

De passie van het “schrijven met licht”, aldus de betekenis van het woord fotografie gaat vooral uit naar natuurfotografie, portretfotografie, glamourfotografie en art-fotografie en wordt graag gecombineerd in de montages met andere “schriftkunsten” zoals Kalligrafie en poëzie.

Viriditas

Datum
: 25 maart t/m 25 juni 2018
Locatie
: Heusden-Zolder BE

Viriditas is de nieuwe voorjaarstentoonstelling van kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden-Zolder. De expo gaat over kracht, weelderigheid, begeestering, frisheid, en verwijst daarmee naar de ontluikende natuur die vanaf eind maart binnen en buiten de muren van de galerij weer alles groen en vitaal kleurt.

Kunstenaars zoals Nick Ervinck, Stijn Cole en Jan Fabre tonen werk waarin het streven naar harmonie, naar hoop, naar frisheid letterlijk uit het werk springt. De groene (r)evolutie – gezonder, bewuster, duurzamer, ethischer - die steeds meer doorbreekt in elk huis, elke tuin, elke woonwijk, wordt door Bart Lens, Ick Reuvis en Linde Hermans omgezet in krachtige kunstwerken.

Natuurlijk!

Datum
: 10 maart t/m 17 juni 2018
Locatie
: Maastricht NL

Portretten van acht lezers met hun lievelingsboek over de natuur. Fotograaf Jonathan Vos heeft acht lezers geportretteerd met hun lievelingsboek over de natuur.
De foto’s worden vergezeld met de persoonlijke verhalen van diegene die voor de lens van Jonathan zijn verschenen. Deze mini-expo is in het kader van de Boekenweek 2018. Het thema is ‘Natuur’.

Lente in de Hoeksche Waard

Datum
: 16 maart t/m 3 mei 2018
Locatie
: Maasdam NL

De Werkgroep Natuurfotografie HWL exposeert haar zeventiende foto-expositie: Lente! De mooiste tijd van het jaar!
De natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De bomen worden weer groen en de bloesem komt in bloei. De natuur komt weer tot leven. De vogels leggen hun eieren en de lammetjes lopen weer in de wei. De planten laten hun prachtige kleuren zien. Het gele Speenkruid, de gele Spindotterbloem, het witte Look-zonder-look en nog veel meer. Al die verschillende bloemen trekken veel insecten, zoals bijen en vlinders.

Verstilde observatie

Datum
: 24 maart t/m 19 mei 2018
Locatie
: Voorburg NL

De uit Leidschendam komstige fotograaf Henk Oevering laat in zijn natuur- en landschapsfotografie een verstilde observatie zien. Voor Oevering is observeren van groot belang, hierdoor is hij in staat het perfecte moment vast te leggen. Soms duurt het dan ook uren voordat de foto genomen kan worden.

‘Telkens als ik in de natuur of ergens in het landschap zit, laat ik de omgeving op mij inwerken.  Hiermee begint voor mij het observeren om het moment van verstilling te vangen’.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018

Datum
: 25 februari t/m 15 april 2018
Locatie
: Schiedam NL

Wie zijn de rijzende sterren? Welke kunstenaars moet je in de gaten houden? Bekijk het aanstormend talent onder de 35 jaar bij de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018: Feiko Beckers, Anne Geene, Rosa Johanna, Benjamin Li en Kevin Osepa. Juryvoorzitter Jet Bussemaker, voormalig minister van Cultuur, maakt op 25 februari de winnaar bekend tijdens de tv-uitzending van Kunstuur (AVROTROS). Het prijzengeld van tienduizend euro wordt beschikbaar gesteld door In4Art, een organisatie die talentontwikkeling in de kunst stimuleert.

#26 - In Between the Light and Darkness

Datum
: 15 maart t/m 22 april 2018
Locatie
: Antwerpen BE

In his solo-exhibition 'In Between the Light and Darkness', Hong Kong artist YAN Kallen pays tribute to the passion and processes of the craftsmen and artisans in Kyoto.

YAN has always been interested in the relationship between human and nature. After winning the KG+ Award from Kyotographie International Photography Festival in 2016 with his project on handcrafted brooms, he was given the opportunity to realise a project on the artisanal scene of Kyoto, a city known for its traditions in crafts and culture.

La Vesdre et ses affluents

Datum
: 15 maart t/m 15 april 2018
Locatie
: Comblain-au-Pont BE

Exposition photos sur la Vesdre et ses affluents, affiches et panneaux thématiques (faune, flore) mais également, différentes animations ludiques et pédagogiques autour de la rivière.

Nature's Art

Datum
: 13 maart t/m 26 april 2018
Locatie
: Boskoop NL

Peet Hiddink, fotografe en kunsthistorica, exposeert een serie natuurfoto's, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de 'kunstzinnige' verschijnselen die we tegen kunnen komen in de natuur.
Soms lijkt het of de natuur ons een kleurrijk 'schilderij' laat zien, dan weer een prachtig lijnenspel, b.v op een rots, waarbij we kunnen denken aan 'grafiek'. Vervolgens staan we oog in oog met een 'sculptuur' in de vorm van een 'lenige', achterover gebogen boomstam.

Over Waffenruhe en de watersnoodramp van 1953

Een keuze uit
Gepubliceerd: 21 februari 2018

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op de heruitgave van Waffenruhe van Michael Schmidt en op De ramp –  De watersnoodramp van 1953 in documentaire fotografie.

Waffenruhe

1987, twee jaar voor de Val van de Muur, verscheen het boek Waffenruhe dat een somber, duister beeld gaf van de stad Berlijn. Enerzijds waren daar de foto's van Michael Schmidt, zwaarmoedige, monumentale foto's in zwart-wit van stadslandschappen, al of niet in de omgeving van de Muur, en van stukjes natuur, heel af en toe onderbroken door portretten van mensen. Anderzijds was daar – een wel heel nadrukkelijke onderbreking van de fotoreeks – een lange tekst van regisseur en schrijver Einar Schleef: een naargeestig en beklemmend verhaal over een al wat oudere man die na zijn scheiding alleen leeft in een leeggehaald huis met als enig gezelschap het konijntje van zijn dochter.

Close Encounters of a Wild Kind

Datum
: 2 maart t/m 20 april 2018
Locatie
: Tremelo BE

Wildlife in close-up.
Natuurfotograaf Marc Dauwe exposeert een selectie van zijn beelden. Een zelfportret van een inheemse hermelijn of een exotische kolibrie ?

De wereld door de ogen van de NAFVA

Datum
: 1 maart t/m 28 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Nederlands Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam (NAFVA) is 130 jaar oud en nog steeds breed gericht op elk fotografisch thema. De leden houden zich bezig met straatfotografie, portret, natuur & landschap, journalistiek, abstract en autonoom, verhalende series en nog veel meer. Ieder op zijn of haar eigen wijze. Daarom is deze expositie ook zo gevarieerd.

Twee nieuwe sprekers Professional Imaging bekend

Er zijn twee nieuwe sprekers bekend gemaakt in de rij van sprekers voor Professional Imaging in Nijkerk.

Allereerst de Nederlandse natuurfotograaf Gustav Kiburg. Hij bereist heel Europa in zijn jacht op beelden en publiceerde in Ringflash, Digital Camera, Photoworld en Natuurfoto magazine. Naast verschillende publicaties heeft hij ook twee keer de beste foto op Dyxum, een international Sony forum, gewonnen. Tevens mag hij zich vanaf 2009 ‘Sony Ambassador’ noemen. Hij heeft als motto ‘Klereweer is kleurenweer’. Niet alleen bekend van zijn fotografie is hij ook een uitmuntend kenner van het gereedschap waarvan een natuurfotograaf zich bedient.

De sprekers op Professional Imaging 2018

Bestel hier uw beursticket

Inhoudsopgave

Op dit moment zijn de volgende sprekers bekend.

Adobe theater

Lindsay Adler, USA - Hoofdspreker
Gemmy Woud-Binnendijk, NL
Lara Zankoul, LB
Bart Van de Wiele, NL
Gustav Kiburg, NL
Chris Stenger, NL
Wieger Poutsma, NL
Clive Booth, UK

Live Shoot theater

Lindsay Adler, USA - Hoofdspreker
Bruce Smith, FR
de Videovakvrouw, NL
Frank Doorhof, NL
Nadine Stephan, NL
Jon Hernandez, ES
Brendan de Clercq, NL

Human Nature

Datum
: 2 februari t/m 15 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Human Nature is een serie in elkaar grijpende verhalen over onze relatie met de wildernis; over de natuur, mensen, overheid en wetenschap. Lucas Foglia (1983, VS) navigeert behendig tussen het beeld van de wilde natuur als fata morgana en als realiteit. In zijn foto’s zien we mensen die zich helemaal onderdompelen in de natuur, van haar profiteren, haar bestuderen en koesteren maar ook mensen die de natuur vernietigen, of zich er ternauwernood in staande houden.