Natuur

In see fan ljocht

Datum
: 13 februari t/m 1 april 2018
Locatie
: Heerenveen-Oranjewoud NL

Aan de hand van een vast gegeven, telkens vastgelegd vanuit eenzelfde perspectief, onderzoekt Annagreet Hoogeland de subtiele en dramatische effecten van weersveranderingen, seizoenswisselingen en tijd. De spanning tussen bestendigheid en vluchtigheid geven de serie hun betekenis. De foto’s uit de serie In see fan ljocht zijn gemaakt aan de hand van de pinholetechniek.  De lange sluitertijd die hierbij nodig is (en de onscherpte vanwege het ontbreken van een lens), verlenen de foto’s hun kenmerkende zachte, dromerige uitstraling.

Close Encounters of a Wild Kind

Datum
: 2 maart t/m 20 april 2018
Locatie
: Tremelo BE

Wildlife in close-up.
Natuurfotograaf Marc Dauwe exposeert een selectie van zijn beelden. Een zelfportret van een inheemse hermelijn of een exotische kolibrie ?

Tidal Horizon

Datum
: 1 t/m 31 maart 2018
Locatie
: Liège BE

Organisée par la Société libre d'Émulation dans la Salle des Pieds légers du Théâtre de Liège se tient en mars 2018 une exposition jouant la carte de la transversalité, incluse dans le Off de la Biennale de l'Image possible (BIP).

Au travers de cette exposition le photographe et graphiste liégeois Matthieu Litt présente une sélection d'images prises lors de sa récente résidence d'artiste en Norvège.

De wereld door de ogen van de NAFVA

Datum
: 1 maart t/m 28 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Nederlands Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam (NAFVA) is 130 jaar oud en nog steeds breed gericht op elk fotografisch thema. De leden houden zich bezig met straatfotografie, portret, natuur & landschap, journalistiek, abstract en autonoom, verhalende series en nog veel meer. Ieder op zijn of haar eigen wijze. Daarom is deze expositie ook zo gevarieerd.

Twee nieuwe sprekers Professional Imaging bekend

Er zijn twee nieuwe sprekers bekend gemaakt in de rij van sprekers voor Professional Imaging in Nijkerk.

Allereerst de Nederlandse natuurfotograaf Gustav Kiburg. Hij bereist heel Europa in zijn jacht op beelden en publiceerde in Ringflash, Digital Camera, Photoworld en Natuurfoto magazine. Naast verschillende publicaties heeft hij ook twee keer de beste foto op Dyxum, een international Sony forum, gewonnen. Tevens mag hij zich vanaf 2009 ‘Sony Ambassador’ noemen. Hij heeft als motto ‘Klereweer is kleurenweer’. Niet alleen bekend van zijn fotografie is hij ook een uitmuntend kenner van het gereedschap waarvan een natuurfotograaf zich bedient.

De sprekers op Professional Imaging 2018

Bestel hier uw beursticket

Inhoudsopgave

Op dit moment zijn de volgende sprekers bekend.

Adobe theater

Lindsay Adler, USA - Hoofdspreker
Gemmy Woud-Binnendijk, NL
Lara Zankoul, LB
Gustav Kiburg, NL
Chris Stenger, NL

Live Shoot theater

Lindsay Adler, USA - Hoofdspreker
Brendan de Clercq, NL
de Videovakvrouw, NL

Painting Oceans, Overpelt

Datum
: 9 februari t/m 7 maart 2018
Locatie
: Overpelt BE

Dirk Roseport’s beelden refereren op een hedendaagse manier aan een romantische traditie binnen de schilderkunst: de kunstenaar-fotograaf keert de rug naar de woelige context van deze 21ste eeuw. Hij trekt zich terug in de uitgestrektheid van de natuur en neemt afstand van de tijd, kijkt met bewondering naar het desolate en onmeetbare van anonieme oceanen.

Xàbia W34.0015, Wemmel

Datum
: 7 februari t/m 5 maart 2018
Locatie
: Wemmel BE

(…) plots vroeg hij me het land dat hij bezat in kaart te brengen. Ik was nieuwsgierig, had geen andere verbintenissen en dus accepteerde ik de opdracht. Drie dagen wandelde ik tot het uiterste punt van het land en bij elke stap vroeg ik me steeds meer af waarom hij me had ingehuurd.
(…)
Verontwaardigd overhandigde ik hem de kaart, die hij aannam en opzij legde zonder ze een blik te gunnen.

Natuurpunt Brussel

Datum
: 30 januari t/m 28 februari 2018
Locatie
: Watermaal-Bosvoorde BE

Natuurpunt Brussel bestaat dit jaar 10 jaar en om deze verjaardag extra in de bloemetjes te zetten organiseerden zij een Natuur-fotowedstrijd. De mooiste natuurfoto's uit het Brusselse worden op deze tentoonstelling aan het publiek voorgesteld.

Jong fotografiegeweld

Datum
: 3 februari t/m 18 maart 2018
Locatie
: Blankenberge BE

Deze winter wordt een platform geboden aan zeven jonge lokale creatievelingen. De combinatie van jeugdig enthousiasme en passie voor fotografie, resulteert in een gevarieerde en indrukwekkende tentoonstelling. Onze Blankenbergse zeven dompelt je onder in hun uniek kijk op de wereld. Een wereld waarin fantasie de voertaal is en fotografie de rode draad vormt.

Sun Project

Datum
: 2 februari t/m 3 maart 2018
Locatie
: Eindhoven NL

Het Sun Project is een fotoserie en installatie over de kracht van het licht en de energie van de zon.
In de serie foto’s, gemaakt op verschillende locaties in de wereld, maakt Els Botman de rijke, intense kleurengamma’s van het zonlicht zichtbaar.

In de videoinstallatie Relocation worden de zintuigen gestimuleerd met bewegende zonnebeelden, in een speciaal hiervoor ontworpen black box.

Stefan Wasser

Datum
: 2 t/m 25 februari 2018
Locatie
: Sart-Jalhay BE

Stefan Wasser s'inspire de la rivière Hoëgne pour ses clichés. Il vous les fera découvrir.

Human Nature

Datum
: 2 februari t/m 15 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Human Nature is een serie in elkaar grijpende verhalen over onze relatie met de wildernis; over de natuur, mensen, overheid en wetenschap. Lucas Foglia (1983, VS) navigeert behendig tussen het beeld van de wilde natuur als fata morgana en als realiteit. In zijn foto’s zien we mensen die zich helemaal onderdompelen in de natuur, van haar profiteren, haar bestuderen en koesteren maar ook mensen die de natuur vernietigen, of zich er ternauwernood in staande houden.

Kunstenaars in de kijker: Chris Nollet

Datum
: 1 t/m 28 februari 2018
Locatie
: Oostkamp BE

Maandelijks stellen de Oostkampse kunstenaars tentoon in de Valkaart en in de etalages van Bibliotheek-infopunt

Het avontuur begon een kleine 18 jaar geleden door toedoen van mijn schoonvader die toen een beroepsfotograaf was en me de eerste stappen leerde binnen de fotografie. Doorheen de jaren is fotografie nu een echte passie geworden waarbij mijn interesses in onderwerpen wel wijzigde maar nooit de zin om mooie en leuke beelden te maken. Hedendaags focus ik me vooral op het fotograferen van natuur en architectuur welke me steeds weten te verbazen door hun schoonheid.

Doorgelicht

Datum
: 21 januari t/m 8 april 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Arie van ’t Riet (1947) maakt röntgenfoto’s van natuurtaferelen. Sinds 2010 bouwt hij in zijn werkplaats met dode dieren en verse planten een schouwspel op een röntgenfilm. Vervolgens maakt hij met röntgenstraling van verschillende energieën een foto. Als technisch natuurkundige weet hij als geen ander zowel een flinterdun boomblaadje als het skelet van een vogel op dezelfde film in beeld te brengen. Na inscannen van de analoge röntgenfilm en met minimale digitale beeldbewerking – inverteren, kalibreren en wat kleur in de planten – ontstaan verrassende dierenfoto’s die met nadruk op het binnenste letterlijk anders belicht zijn.

Poldergeest II

Datum
: 21 januari t/m 24 februari 2018
Locatie
: Hoofddorp NL

Vijf kunstenaars, die elkaar vonden in een gemeenschappelijke fascinatie voor de Flevopolders, besloten onder het motto POLDERGEEST een tentoonstelling te maken met het werk dat recent uit deze inspiratie is voortgekomen.
Na een eerste versie in Rotterdam, is er nu POLDERGEEST II in Galerie de Meerse, waarmee de kunstenaars hun affiniteit met het fenomeen ‘polder’ tonen in de Haarlemmermeer.

Unwired

Datum
: 20 januari t/m 6 mei 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Hoe voelt het om te leven zonder telefoon en wifi- verbinding, om ‘unwired’ te zijn? De tentoonstelling Unwired confronteert ons met onze smartphoneverslaving en appelleert aan een fundamentele behoefte aan mentale rust.

Voor dit project reisde Jacqueline Hassink de wereld over naar zogenaamde 'white spots', plekken waar geen bereik is. Ze fotografeerde onder andere op afgelegen plekken in Japan en IJsland.

Mystic Lights, Nijmegen

Datum
: 19 januari t/m 30 april 2018
Locatie
: Nijmegen NL

Wanneer je de expositie Mystic Lights bekijkt, is misschien wel het meest verrassend dat mossen als een rode draad in alle beelden terugkomen. De foto’s zijn gemaakt in natuurgebieden in Noord-Brabant. De ware grootte van de beelden is ongeveer 6x4 cm.

Mystic Lights ontvouwt een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is. In deze wereld, waar het kleine de schoonheid van het grootse mag raken, spelen mossen de rol van natuurlijke figuranten.

Dood hout leeft!

Datum
: 2 december 2017 t/m 11 maart 2018
Locatie
: Baarn NL

Dode bomen en afgevallen takken in het bos. Moet dat niet worden opgeruimd? Dood hout heeft zo haar eigen charme. Op dood hout ontstaat in de loop van de tijd een eigen wereld. Paddenstoelen in alle kleuren en maten. Mossen in vele soorten. En natuurlijk korstmossen in de meest bizarre kleuren en vormen. En niet te vergeten planten die in allerlei holletjes een plaatsje vinden. Zomaar een paardenbloem in dode boom? Kennelijk heeft een pluisje een goed plekje gevonden om te kiemen. Fluitenkruid op een afgevallen dikke tak. Hoe bestaat het.

Mystic Lights, Utrecht

Datum
: 15 december 2017 t/m 13 maart 2018
Locatie
: Utrecht NL

Wanneer je de expositie Mystic Lights bekijkt, is misschien wel het meest verrassend dat mossen als een rode draad in alle beelden terugkomen. De foto’s zijn gemaakt in natuurgebieden in Noord-Brabant. De ware grootte van de beelden is ongeveer 6x4 cm.

Mystic Lights ontvouwt een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is. In deze wereld, waar het kleine de schoonheid van het grootse mag raken, spelen mossen de rol van natuurlijke figuranten.

Smaland

Datum
: 1 november 2017 t/m 25 februari 2018
Locatie
: Almen NL

Omdat galerie de Blauwe Deur grenst aan de fotostudio van Geert de Groot is het eigenlijk niet meer dan logisch dat de focus meer op fotografie-tentoonstellingen gaat liggen. Te beginnen met ‘Smaland’, natuurfotografie uit Zweden van Geert de Groot.

Brent Stirton Wildlife Photographer of the Year 2017

18-10-2017

Vandaag werd bekend gemaakt dat de fotojournalist Brent Stirton de titel van Wildlife Photograher of the Year 2017 werd toegekend. Hij kreeg deze voor zijn schokkende foto van een neushoorn die van zijn hoorn was beroofd door stropers. Er bestaat een illegale handel in de hoorn van de neushoorn, verpulverd wordt hieraan onder andere een potentie verhogende werking toegeschreven alsmede nog enkele andere onbewezen nekszwetserige eigenschappen. Voor de stroper betekent dit dik geldverdienen, voor het dier betekent dit uitsterven.

Les Saisons de la Photo

Datum
: 31 maart 2017 t/m 1 maart 2018
Locatie
: Saint-Hubert BE

Plus de 460 photos nature exposées en plein air pendant 1 an !

A travers les 9 communes de la Grande Forêt de Saint-Hubert, découvrez des expositions photos réparties sur 28 sites exceptionnels.

Les Saisons de la Photo

Datum
: 31 maart 2017 t/m 1 maart 2018
Locatie
: Saint-Hubert BE

Professional Imaging 2017, achteraf beschouwd

Als er iets deprimerend is dan is het een crisis. Vooral wanneer mensen elkaar gaan vertellen dat er een crisis is. De bestedingen lopen terug, normale vervangingen worden uitgesteld en ook bij de fotograaf loopt het wat minder storm. De fotojournalist zag zich geconfronteerd met dalende inkomsten door fusies en uitgevers die hun afnemers afknepen met lage tarieven, ingegeven door hun overvolle luiers (een echte uitgever doet het namelijk niet in zijn broek). Volle luiers veroorzaakt door de angst voor het “weet-je-wel-dat-het-crisis-is” spook.

Natuurlijk is het ook te danken aan de teruggang van de oplagen, de drukkerijen sluiten ook de een na de ander. Maar of die paar tientjes nu een groot blad kunnen redden..? De reden zou kunnen zijn dat uitgevers proppen A4 tussen de oren hebben en zelfs nog proberen om nieuwe bladen van de grond te trekken. Dat zou de reden zijn dat auteurs ‘niet betaald hoeven te worden’. Auteurs die je inhoud leveren, vaklieden waar je trots op zou moeten zijn.

En zo langzamerhand kwam dan het machtige raderwerk dat economie heet weliswaar niet tot stilstand, maar de raderen draaiden aanmerkelijk minder snel.

In die zin mag het uitzonderlijk  heten dat de bezoekersaantallen constant zijn gebleven. Vanaf de beurs in 2014, het eerste jaar in De Loods in Nijkerk, werden er jaar op jaar rond de 9.000 bezoekers geteld. Het aantal exposanten nam in deze periode zelfs toe. Het is zeer zeker aan de kwaliteit van het gebodene op Professional Imaging te danken dat dit jaar zelfs 9.689 bezoekers werden geteld tegen 8.912 vorig (crisis) jaar.

De sprekers op Professional Imaging 2017

Dirk Bogaerts

Op weg naar Rahier, diep in de Ardennen. Zwart asfalt slingert tussen wit besneeuwde bermen. Een achtergelaten Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog prijkt op een pleintje. Een Amerikaanse barak in camouflagekleuren doet dienst als museum van de Battle of the Bulge, het laatste Duitse offensief aan het Westelijk front. Ik rijd over de brug die de Amerikanen wilden opblazen om de Duitsers te stoppen, maar ze deden het niet omdat ze in de war gebracht waren door Engels sprekende infiltranten in hun eigen troepen. Nu staat het bruggetje er nog, onbewust van de historische rol die het (niet) gespeeld heeft. Smeltwater spettert uitgelaten tegen de pijlers. Wat eens het decor vormde voor een bloedige veldslag, is vandaag een bucolisch landschap. Hier heerst alleen de vrede. Sinds de afrit van de autostrade, zo'n vijfentwintig kilometer geleden, hebben twee auto's mijn pad gekruist. Mijn eindbestemming ligt in Rahier, een deelgemeente van Stoumont. Geen enkele weg die hier doorloopt, brengt je naar ergens anders. Een kerktorentje priemt uit het dal. Enkele huizen in donkere natuursteen vleien er zich omheen. Landerijen strekken zich uit tot de bossen op de heuvelruggen rondom.

Ingesneeuwd

Hier ontmoet ik Dirk Bogaerts (1971). Knerpende kiezels onder mijn banden kondigen mij aan. Na een rit van twee en een half uur parkeer ik mijn wagen naast twee vier maal viers. 'Die heb je hier wel nodig,' zal Dirk later toelichten. 'Het is niet uitzonderlijk dat je hier in de winter ingesneeuwd raakt. In tegenstelling tot Vlaanderen zorgt dat hier niet voor het stilvallen van het leven. Men is er op voorbereid. Alles gaat gewoon door. Met een rustgevende glimlach.'

Altijd vakantie. Dat gevoel krijg ik wanneer ik, dampende kop koffie in de hand, van aan de keukentafel over de eindeloze vallei droom. 'Altijd vakantie, maar nooit thuis,' lacht Dirk's echtgenote Tina. 'De voorbije maand is hij vier dagen hier geweest.'

Koen De Langhe

Over heuvels en dalen gaat ons leven; soms hebben we het gevoel dat we de top bereiken, om ons vervolgens wanhopig af te vragen hoe het nu toch verder moet. Ervaring met tegenslag krijgt de ene klein en brengt de andere het vermogen om te relativeren. Een hoogtepunt maakt ons niet langer euforisch, want we weten dat na de beklimming de afdaling volgt. De sombere gedachten die een dieptepunt ons brengt, waaien vanzelf weer weg als een wolk die de zon slechts tijdelijk bedekt. Deze wijsheid leidt tot een gematigde houding van geluk, het geluk dat ook natuurfotograaf Koen De Langhe uitstraalt. Zijn foto's maken ons goed gezind. Ze zijn een tegengif voor de overdosis pessimisme die we dagelijks via alle media over ons krijgen.

De weg leidt me over heuvels en dalen naar Koen’s deels gerenoveerde boerderij in het Hagelandse Holsbeek. De Duitse herder Lucca bewaakt haar territorium. Ze verwelkomt me met luid geblaf en een uitgebreide snuffel. Ik mag binnen, of ook naar buiten, waar ze een grote stok zoekt om samen mee te spelen. Koen nodigt me uit met koffie en kersentaart op het terras in zijn gulle tuin vol wilde bloemen. Enthousiast vertelt hij over zijn passie voor de fotografie.

Machiel de Vos

“Vijfentwintig jaar actief geweest als freelance natuurfotograaf, naast mijn baan. Nooit een stockbureau nodig gehad, ik had altijd voldoende werk”, zegt Machiel de Vos met enige voldoening als ik vraag naar zijn eventuele betrokkenheid bij het teloorgaan van het eens grootste natuurstockbureau van ons land. Hij maakte ruim 60 reizen wereldwijd, vaak met zijn vrouw Klaske. Zijn foto’s en reisreportages kwamen in boeken, tijdschriften (o.a. Grasduinen) en kalenders. Langzamerhand doet hij het qua reizen wat rustiger aan, maar een nieuw boek is net uit.

Project

Kort na zijn pensionering zocht Machiel de Vos een nieuw doel als fotograaf. Hij was tot dan projectleider bij een landelijk werkend ingenieursbureau en zijn half april j.l. verschenen fotoboek ‘Havelterzand’ heeft hij ook als project aangepakt. Een flink project, omdat concept, fotografie, vormgeving en eindredactie van hem zijn, en hij het bovendien zelf heeft uitgegeven.
“Je moet er wat voor doen. Mijn projectervaring hielp bij het op de rit zetten van het boek, te beginnen met ‘in welk programma maak je het’? Toevallig ontmoette ik hier een lithograaf die ik nog uit mijn vorige woonplaats kende en hij gaf me een paar nuttige tips. De ontwikkeling van analoog naar digitaal heb ik binnen het Natuur Fotografen Gilde meegemaakt, waarvan ik tot een paar jaar geleden lid was. De overstap naar digitaal zette ik in 2007.

Martin Stevens

De wolverlei is een plant met geneeskrachtige eigenschappen. Deze wordt ook wel arnica genoemd, of valkruid, vanwege de genezende werking bij spierletsel en kneuzingen, bloeduitstortingen en stootwonden. Dit veelzijdige plantje komt voor in de Alpen en mondjesmaat in Nederland. Het is een beschermde plantensoort. Verguisd door de Stichting Scepsis, op handen gedragen door verstandige artsen, homeopaten en natuurartsen.

Gezamenlijk verleden

Op een mooie dag reis ik af naar Kortenhoef. Een hoekhuis dat onherkenbaar is als rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk. Met een wilde tuin die zich om het huis slingert met een onregelmatige maar fraai aangelegde klinkerbestrating, een klein stukje natuur. Even later wordt er opengedaan, tijdens het koffiezetten is er een kleine rondleiding en dan zit ik samen met Martin Stevens, die ik ken uit twee van de Linkedin-groepen waarin hij actief is als groepseigenaar, in de ruime woonkamer en ontdekken een stuk gezamenlijk verleden. Wij blijken beide lid te zijn geweest van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), in dezelfde tijd maar bij twee aangrenzende afdelingen. En zo zitten wij al heel gauw in een stevig gesprek over ecologie.