Olympus

Professional Imaging 2017: Highlights

Ook dit jaar is Professional Imaging het creatieve beeldevenement waar fotografen elkaar ontmoeten en waar 90 bedrijven laten zien wat zij de beeldmakers te bieden hebben. Waar hun topstukken worden gepresenteerd en nieuwe producten worden geïntroduceerd. Met daarbij de mogelijkheid om deze producten te zien, te voelen en te beleven. Naast het lezingenprogramma zetten wij alle niet te missen zake nog even open een rij. Ook dit jaar verzorgt CameraNU.nl een evenementenmagazine boordevol spectaculaire beursaanbiedingen.

Highlights Professional Imaging 2017

Professional Imaging, het creatieve beeldevenement waar fotografen elkaar ontmoeten. Waar 90 bedrijven laten zien wat zij de fotografiewereld te bieden hebben. Waar leveranciers hun topstukken showen en nieuwe producten introduceren op de markt. Waar je de mogelijkheid hebt om producten te zien, voelen en beleven. Wij zetten alle mustsees nog even voor je open een rij. Ook dit jaar verzorgt CameraNU.nl een evenementenmagazine boordevol spectaculaire beursaanbiedingen. Met 72 pagina’s biedt het magazine meer voordeel dan ooit. Kijk voor alle exposanten op www.professionalimaging.nl.

Professional Imaging: Twee nieuwe sprekers aangetrokken

Langzaam begint het tableau van sprekers bij Professional Imaging zich er vullen. Voor de beurs, die plaats vindt van 18 tot en met 20 maart 2017 is weer een goed en veelzijdig lezingprogramma gekozen. Er worden, waarschijnlijk volgende week, nog twee sprekers bekend gemaakt.

De nieuwe sprekers zijn

Bart van de Wiele

In 2001 startte Bart van de Wiele zijn carrière als grafisch vormgever, waar hij zich specialiseerde in print productie en het retoucheren van afbeeldingen.

De sprekers op Professional Imaging 2017

RAW converters. commercieel of open source?

De camerasensor levert signalen die moeten worden omgezet naar leesbare bestanden zoals Tiff, Jpeg of PNG. Het signaal als zodanig is 'onzichtbaar' omdat iedere sensor nu eenmaal een eigen karakteristiek heeft. Zo zijn er sensoren een andere pixelindeling hebben of drie kleurlagen boven elkaar hebben gegroepeerd. De indeling, het patroon van de pixels kan variëren, er kunnen ongevoelige lagen of pixels met normale en met lage gevoeligheid in de sensor zitten. Sensoren hebben meestal een RGB indeling maar er is ook een sensor van Fuji, nog niet op de markt, die een RGBW (wit) indeling heeft.

RAW bestandsformaat

Een RAW bestand is een bijzonder type bestand, het voldoet niet aan een gedefinieerde standaard, maar is het bestand waar de ruwe sensor-uitvoer van de camera in is opgeslagen. Dit bestand heeft kenmerken, afhankelijk van het camera-merk en kan zelfs per camera-type verschillen. Ook de naamgeving van RAW bestanden is (uiteraard) niet altijd hetzelfde. Zo gebruikt Nikon de .NEF bestandsindeling, bij Fuji heeft men het over .RAF terwijl Olympus hiervoor .ORF gebruikt. Dit betekent dat niet alle RAW bestanden zonder meer door beeldsoftware kunnen worden geopend.

Een RAW bestand bevat alle gegevens die er beschikbaar waren toen de foto werd genomen. Er is geen compressie op de data in het bestand toegepast (In sommige gevallen wel, maar dan gaat het wel om verliesloze compressie) en achteraf zijn de instellingen voor witbalans en belichting aan te passen zonder verlies van data.

Koen De Langhe

Over heuvels en dalen gaat ons leven; soms hebben we het gevoel dat we de top bereiken, om ons vervolgens wanhopig af te vragen hoe het nu toch verder moet. Ervaring met tegenslag krijgt de ene klein en brengt de andere het vermogen om te relativeren. Een hoogtepunt maakt ons niet langer euforisch, want we weten dat na de beklimming de afdaling volgt. De sombere gedachten die een dieptepunt ons brengt, waaien vanzelf weer weg als een wolk die de zon slechts tijdelijk bedekt. Deze wijsheid leidt tot een gematigde houding van geluk, het geluk dat ook natuurfotograaf Koen De Langhe uitstraalt. Zijn foto's maken ons goed gezind. Ze zijn een tegengif voor de overdosis pessimisme die we dagelijks via alle media over ons krijgen.

De weg leidt me over heuvels en dalen naar Koen’s deels gerenoveerde boerderij in het Hagelandse Holsbeek. De Duitse herder Lucca bewaakt haar territorium. Ze verwelkomt me met luid geblaf en een uitgebreide snuffel. Ik mag binnen, of ook naar buiten, waar ze een grote stok zoekt om samen mee te spelen. Koen nodigt me uit met koffie en kersentaart op het terras in zijn gulle tuin vol wilde bloemen. Enthousiast vertelt hij over zijn passie voor de fotografie.

Jasmine Debels

Het laatste huis in een doodlopende straat, middenin de maïsvelden te Heusden bij Gent. Nog voor ik kan aanbellen, opent Jasmine Debels de deur. “Ik had je horen aankomen”, zegt ze. “Er is hier niet zoveel passage, en wanneer er eens iemand komt, dan hoor en zie ik die meteen. Ze ontvangt me met koffie en gebak. “Ik had me je anders voorgesteld,” zegt ze. “Hoe dan?” vraag ik. “Wel, euh, minder..., meer..., minder zwaar, zal ik zeggen.” We lachen. Wanneer ik het kruimelige zandkoekje in de koffie dop en vervolgens met veel smaak in mijn mond stop, zeg ik dat dit alles verklaart. “Soms bouw je een idee op over iemand, aan de hand van beelden op Facebook of zo,” zegt Jasmine. “Ook de stem die je aan de telefoon hoort, klopt niet altijd met het beeld dat je je daarbij vormt. Mensen zijn het enige dat me interesseert. Ik ga graag in contact met hen en ik neem de tijd om foto’s te maken. Dat doe ik door eerst met hen te praten.”

China