Portret

Inhoudsopgave Portret

 

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Displaced, Antwerpen

Datum
: 27 maart t/m 5 mei 2017
Locatie
: Antwerpen BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Meeting Madagascar, Tielt

Datum
: 3 april t/m 11 mei 2017
Locatie
: Tielt BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Portretten 1887 - 2017

Datum
: 31 maart t/m 3 april 2017
Locatie
: Assenede BE

Fototentoonstelling van 80 tal portretten door fotografen uit Assenede, die een periode overspannen van 130 jaar fotografie. Focus op: inwoners van Assenede en omliggende, uit alle lagen van de bevolking, jong en oud, mannen en vrouwen. Digitalisering i.s.m. de erfgoedcel Comeet. Samenwerking met heemkring & cultuurdienst Assenede.

Calcutta, Overpelt

Datum
: 31 maart t/m 10 mei 2017
Locatie
: Overpelt BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Lisa Jasperina Bommerson

Datum
: 29 maart t/m 15 april 2017
Locatie
: Groningen NL

Vorig jaar studeerde Lisa af aan Academie Minerva in de richting Autonome Beeldende Kunst. Ze toont fotografische zelfportretten waarmee zij wil reageren op de ervaringen uit haar verleden als model.

Lisa Jasperina over de achtergronden van haar werk: “Mijn verleden als model heeft mij gevormd tot een commercieel object dat in een maatschappelijk geaccepteerde mal moest passen.

4x5 zwart-wit portretten

Datum
: 1 t/m 25 maart 2017
Locatie
: Heinkenszand NL

Vier keer vijf geeft de dubbele laag aan van de portretten.
Het slaat op de afmeting van de woonkamerstudio waar de portretten zijn bedacht, gemaakt en ontstaan.
Tegelijk refereert 4x5 op de afmeting van het negatief waarop deze portretten zijn vastgelegd.
De som van 4x5 geeft het aantal portretten weer dat vertoond wordt.

Tussen twee werelden

Datum
: 18 maart t/m 4 juni 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Begin twintigste eeuw vertrekt de Amsterdamse Wim Millenaar (1887-1955) als sergeant bij de koloniale troepen naar Java. Hij huwt de Javaanse Elisabeth Loen en legt zijn levensverhaal met een fototoestel vast, in maar liefst 7.777 familiekiekjes. Na zesentwintig jaar keert Millenaar met vrouw en zes kinderen terug naar Nederland.

Imagine Maker

Datum
: 11 maart t/m 16 april 2017
Locatie
: Sterksel NL

Van huis uit is hij reclame-, portret- en modefotograaf. Hij volgde zijn opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Voor George Pisa in Eindhoven, het bedrijf voor modieuze professionale kleding van de oprichter van het Peter van den Braken Centrum, Leo Pisa, maakte hij de modefoto’s. Het Peter van den Braken Centrum toont nu het vrije werk van Peters, een selectie uit zijn mensen- en naaktfotografie.

Et des terrils un arbre s'élèvera

Datum
: 19 februari t/m 21 mei 2017
Locatie
: Hornu BE

De Amerikaanse fotografe LaToya Ruby Frazier groeide op in Braddock, een stadje even buiten Pittsburgh, in het hart van de Rust Belt. The bottom heette het lagere en armere deel van de stad, dicht bij de staalfabriek Edgar Thomson Steel Works, die in 1872 werd opgericht door Andrew Carnegie. Daar werd LaToya Ruby Frazier zich op haar zestiende bewust van de noodzaak om te getuigen over de impact van de-industrialisering op de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ze maakte foto’s van drie generaties vrouwen in haar familie

Masters Photo Luca School of Arts, Kaat De Clercq

Datum
: 16 t/m 18 maart 2017
Locatie
: Brussel BE

Voor het zevende opeenvolgende jaar laten we de masterstudenten fotografie van Sint-Lukas eigen werk tentoonstellen.
Kaat De Clercq (°1991) heeft een grote fascinatie voor ‘gevonden’ familiefoto’s. Sinds vijf jaar zoekt ze op rommelmarkten beelden die al een leven achter de rug hebben. Ze beperkt zich daarbij tot negatieven, dia’s en super 8, omdat dit materiaal zich niet direct blootgeeft in tegenstelling tot een afdruk. Intussen is haar verzameling uitgegroeid tot duizenden beelden.

Meeting Madagascar, Evergem

Datum
: 13 t/m 30 maart 2017
Locatie
: Evergem-Sleidinge BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

De verliefde camera - Ed van der Elsken

Een keuze uit
Gepubliceerd: 1 maart 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op De verliefde camera - Ed van der Elsken.

In de laatste jaren van zijn leven werkte Ed van der Elsken (1925-1990) aan een boek dat 'zijn beste foto's' moest bevatten. Het boek werd postuum uitgegeven in 1991 onder de titel Once upon a time. De weemoed die de titel wekte, werd nog versterkt door de ontroerende foto op het omslag, waarop we Van der Elskens zoontje Johnny zien die troost lijkt te vinden bij zijn paardje.

De prachtige monografie, in hetzelfde kloeke vierkante formaat uitgevoerd als verschillende andere boeken van Nederlands beroemdste fotograaf, verscheen bij gelegenheid van een retrospectief in het Stedelijk Museum Amsterdam. In datzelfde museum is nu tot en met 21 mei 2017 de tentoonstelling 'Ed van der Elsken – De verliefde camera' te zien die gepresenteerd wordt als 'het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar’. Het gaat om een reizende tentoonstelling die ook Jeu de Paume in Parijs en Fundación MAPFRE in Madrid aan zal doen. Er verscheen een vrijwel gelijknamige catalogus.

Kees Tabak

Datum
: 12 maart t/m 31 mei 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Kees Tabak is een veelzijdig portret fotograaf en begon zijn carrière eind jaren zeventig als popfotograaf. Zijn werk was over het algemeen zwart-wit, het merendeel gemaakt in obscure kleedkamers, kraakpanden en hotelkamers. Maar kreeg al snel de grote namen live voor zijn camera, on the road of in zijn studio.

Kees fotografeerde Prince in Paradiso,

Godesses

Datum
: 10 maart t/m 7 mei 2017
Locatie
: Nijmegen NL

Jo van Gemerde (Amsterdam) neemt je met haar foto’s mee naar een magische wereld. Met veren, water, harnassen, horens, hout, schelpen en archeologische voorwerpen transformeert de fotografe haar modellen tot mysterieuze, strijdvaardige en zachte godinnen. `Het is de combinatie van kracht en kwetsbaarheid die mij fascineert’, aldus Jo.

Nieuwe mensen en oude meesters

Datum
: 2 t/m 30 maart 2017
Locatie
: Heerenveen NL

Fotografe Reiny Bourgonje heeft een duidelijk doel, want zij fotografeert om te laten zien hoe krachtig mensen zijn. Zij wil het beste, het sterkste en het mooiste in hen naar voren halen en dat vertaalt zich in haar werk. Reiny werd voor het grote publiek bekend, nadat haar werk te zien was in het TV-programma 'De Wereld Draait Door'. In dit programma werden haar foto's als de mooiste zwart/wit foto’s aangemerkt.

José Dartois

Datum
: 3 t/m 31 maart 2017
Locatie
: Pepinster BE

Cette exposition se déroule dans le cadre très sympathique de la bibliothèque.
Il y en a pour tous les goûts - paysage, portrait...

Kindred Spirits

Datum
: 12 maart t/m 29 april 2017
Locatie
: Venlo NL

In haar nieuwe werk geeft Suzanne Jongmans vorm aan het onzichtbare en het niet tastbare verstrijken van tijd. Haar laatste werken zijn vertalingen van het gevoel van melancholie, een voor haar aangename en warme gevoelsvariant van weemoed. Elk werk is een portret van een herinnering en is onlosmakelijk met elkaar verbonden. In tegenstelling tot eerder werk, gebruikte ze materialen die voortkomen uit de natuur zoals takken, bloemen of pluisjes die ze als vergankelijke juwelen in haar composities weet te plaatsen.

Eleven Women Facing War

Datum
: 8 maart t/m 14 mei 2017
Locatie
: Brussel BE

Eleven Women Facing War bestaat uit 32 krachtige foto’s en 11 films van de prijswinnende fotograaf en filmmaker Nick Danziger en vertelt het verhaal van de vaak verborgen wereld van vrouwen gevangen in oorlog uit acht conflictgebieden zoals Afghanistan, Colombia en Sierra Leone.

Koppen van Merkem

Datum
: 11 maart t/m 26 november 2017
Locatie
: Merkem BE

De fotoshoots hebben een prachtig resultaat opgeleverd. En of er schoon volk woont in Merkem! Iedereen kan de 23 zwart-witportretten van ongewone gewone mensen uit het dorp Merkem in de Balzaal van de BOOT bewonderen.

Calcutta, Bilzen

Datum
: 10 t/m 29 maart 2017
Locatie
: Bilzen BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Portret

Datum
: 25 februari t/m 9 april 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Portretten van kunstenaars over kunstenaars, zichzelf en anderen.

Triple Portrait

Datum
: 24 februari t/m 22 maart 2017
Locatie
: Gent BE

Drie veelbelovende fotografes tonen elk hun eigen interpretatie omtrent het thema portret. Alle drie hebben ze het thema verschillend behandeld, enerzijds zal er documentair werk te zien zijn van Eva Faché, daarnaast gaat Siel Billiet eerder de schilderachtige kant op en ten slotte het werk van Sabine Žic waarin ze bevreemding en confrontatie opzoekt.

NAFVA

Datum
: 1 maart t/m 30 april 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Op deze expositie hangen foto’s van Nederlands oudste fotovereniging. De 129-jarige NAFVA is springlevend dankzij een open instelling en brede visie op elk fotografisch thema, niet op één soort fotografie.

Inspirerend is de kennismaking met allerlei fotografische thema’s: je ziet straatfotografie, portret, natuur & landschap, documentaire, autonoom, verhalende series en veel meer.

De intieme blik

Datum
: 16 februari t/m 28 april 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Gon Buurman geldt als één van de belangrijkste vastleggers van de tweede feministische golf. Ze zag honderden mensen door haar lens. Vooral van lesbische vrouwen maakte zij iconische portretten en publiceerde in verschillende (foto)boeken. Een selectie van haar werk is te zien.

Optique80

Datum
: 10 februari t/m 28 april 2017
Locatie
: Omal (WLG) BE

Tous les vendredis à partir du 10 février 2017, 4 photographes du club Photo Optique80 (Waremme) exposent à l'Omalienne. Chaque mois, les auteurs qui exposent changeront, ce qui permettra à l'exposition de vivre perpétuellement. Tous les thèmes seront abordés : portraits, street photographie, photo montages, paysages, etc.. .

Mooie Mannen

Datum
: 17 februari t/m 10 juni 2017
Locatie
: Barneveld NL

Een interessant portret is het resultaat van een dialoog tussen fotograaf en model. Het portret zegt iets over de intermenselijke relatie die in korte tijd tussen twee mensen is ontstaan. Fotograaf Annelies Barendrecht (1949) heeft deze dialoog vastgelegd in 50 portretten van heren op leeftijd. Samen vormen zij de foto expositie Mooie Mannen. Elk portret is een momentopname waarin zij geprobeerd heeft iemands persoonlijkheid zo zuiver mogelijk vast te leggen.

Moederliefde. Ella & Audrey

Datum
: 26 januari t/m 20 augustus 2017
Locatie
: Oosterbeek NL

Moederliefde. Ella en Audrey is een spraakmakende, kleine tentoonstelling over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vrouwen van Rotterdam

Datum
: 18 februari t/m 1 oktober 2017
Locatie
: Rotterdam NL

De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, mannen, gebouwen en bouwers. Maar wat is de rol van de vrouw geweest in de wederopbouwperiode?
Bij de viering van 75 jaar Wederopbouw vorig jaar leken de meisjes en vrouwen van toen vaak onzichtbaar. Hun verhalen onderbelicht en onbekend. Terwijl juist in deze periode de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde.

Gelders Nieuwsfoto 2016

Datum
: 18 februari t/m 2 april 2017
Locatie
: Bredevoort NL

De tentoonstelling is samengesteld uit foto’s die in de media zijn verschenen. Voor deze tentoonstelling zijn fotojournalisten opgeroepen hun meest bijzondere nieuwsfoto van Gelderland uit 2016 in te sturen. Een vakjury heeft uit alle inzendingen een voorselectie gemaakt van 30 foto’s waaruit het publiek een winnaar kan kiezen. De volgende genres zijn vertegenwoordigd: Algemeen nieuws, Sport, Human interest, Kunst, cultuur en entertainment, Natuur en Portret.