Portret

Inhoudsopgave Portret

 

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Borderlines

Datum
: 3 t/m 28 mei 2017
Locatie
: Brussel BE

Is kunst niet een therapie om gevoelens en emoties te uiten? Zich tussen twee staten bevinden, bepaalde grenzen of limieten niet overschrijden. Alles is een kwestie van perceptie, gevoel. De grenzen in onszelf zijn soms even moeilijk over te steken als de controles aan de grens. De moed ontbreekt ons soms, zoals bij het weigeren van een visum. Sommigen verzetten zich, anderen laten het gaan. Sommigen blijven daar, anderen gaan ervoor.

Greatest Hits

Datum
: 3 t/m 28 mei 2017
Locatie
: Groningen NL

Jan Kruize is een gepassioneerd fotograaf uit Groningen die zich de laatste jaren hoofdzakelijk bezig houdt met portret, model en fashion fotografie.
Jan fotografeert al  experimenterend  het meest boeiende onderwerp dat je je maar kan bedenken : de mens en dan hoofdzakelijk de vrouw, met als doel een zo mooi mogelijke foto.

fotografie van fotoclub Digiana

Datum
: 1 t/m 31 mei 2017
Locatie
: Nijmegen NL

Digiana laat foto’s te zien van 16 actieve amateurfotografen die zeer uiteenlopende foto’s maken en bewerken. De een architectuur, de ander portret of natuur.
Digiana exposeert om anderen te inspireren. Kom gerust een paar avonden vrijblijvend kijken en meepraten, misschien wordt deze fotoclub ook jouw fotoclub.

What's in a name

Datum
: 14 maart t/m 1 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In de bibliotheek op het Mercatorplein is de serie ‘What's in a name?’ te zien, van de Amsterdamse fotografe Saskia Aukema. De serie gaat over mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, iets wat vaak het begin markeert van een nieuwe start – een wedergeboorte. Zo maken we kennis met Jessica, die als Nicole de vervelende situatie in haar ouderlijk huis achter zich kon laten. En met Nelleke, die genoeg had van het artistieke leventje als kunstacademiestudent, en zichzelf als antropologiestudent met knot en broche Suzanne ging noemen.

Oogcontact

Datum
: 29 april t/m 28 mei 2017
Locatie
: Dendermonde BE

Fotografe Isabel Rottiers (BE) portretteerde kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis, waaronder haar eigen zoon en dochter. Rottiers toont de kwetsbaarheid, maar ook de kracht van deze kinderen voor wie steeds minder ondersteuning vanuit de overheid is.

Daarnaast toont zij ook nog landschappen en een reeks tweeluiken waarbij zij portret en landschap laat dialogeren.

La peinture avec la lumière

Datum
: 28 april t/m 24 mei 2017
Locatie
: Colfontaine BE

Très tôt, Fer découvre la peinture grâce à sa mère. D'Emblée, peindre devient la force qui lui permet d'affronter les tempêtes de la vie et son objectif principal. Il a toujours pu garder son indépendance.
En 1985, un reportage sur la peinture à l'ordinateur change sa vie : depuis, il photographie et retravaille des pièces durant ses voyages, sur des paysages et des personnes rencontrées ainsi qu'une autobiographie en images.

Diazetta + Polaroid

Datum
: 27 april t/m 8 juli 2017
Locatie
: Keulen DE

For many years and through his work, the photo artist Döring-Spengler has dealt with the topic of the human being and its interaction with the world and society. In his latest work, photography is an artistic tool which is constantly altered through overlapping and editing with different techniques in order to create artistic-picturesque statements. These latest developments are implemented in the so-called Diazetten. This technique creates collages of pictures through overlapping, which also reflect on certain situations and historic-political events.

Jouw foto in het Stedelijk?

Datum
: 20 maart t/m 30 april 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Kijk en Klik als Ed!

Contact maken, daar ging het bij Ed van der Elsken om. Als fotograaf was hij altijd op jacht naar een kortstondig moment van intimiteit. Het vereeuwigen van de uitwisseling met de vreemde, vriend of geliefde. Klik!

Het Stedelijk Museum daagt je uit om zelf op zoek te gaan naar die betekenisvolle of bijzondere blik. Vang ‘m en maak kans op een plek bij ons aan de muur.

Fragile

Datum
: 23 april t/m 28 mei 2017
Locatie
: Brugge BE

Danielle van Zadelhoff vangt het licht en heeft oog voor detail. Haar indringende poses en vooral haar kleurenpallet zijn meesterlijk. Haar portretten doen soms denken aan oude meesters als Velazquez, Caravaggio, Van der Goes, Van Eyck, Vermeer. Een enkel keer aan Hopper. Het schilderachtige aspect in haar foto’s is bijzonder, onroerend, poëtisch en onontkoombaar. Haar intuïtieve werkmethode, de natuurlijke maar beladen expressie van het model, het licht dat de broosheid ervan nog meer lijkt te benadrukken, dat de naakte emotie nog meer accentueert,

Faces

Datum
: zo 23 april 2017
Locatie
: Braine-le-Comte BE

Un pari un peu fou.... réunir 15 personnes sur une journée.
Des inconnus, pas de casting, tout le monde était le bienvenu.
Le but ? réaliser une série de portraits avec une lumière naturelle, avec des gens au naturel.
Pas de fioritures, juste des hommes, des femmes, ce qu'ils sont, ce que racontent leurs visages.

D'un regard vers un autre

Datum
: 30 maart t/m 10 mei 2017
Locatie
: Sint-Jans-Molenbeek BE

Eslem, jeune étudiante de 19 ans, a la passion de la photographie. Elle nous fait ici voyager dans ses domaines préférés : le paysage et le portrait. À travers la technique argentique et numérique, elle nous emmènera dans chaque recoin de Bruxelles, et même du monde entier.

Robert Mapplethorpe

Datum
: 22 april t/m 27 augustus 2017
Locatie
: Rotterdam NL

De Kunsthal presenteert een groots retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989), een van de meest invloedrijke kunstenaars en fotografen van de 20ste eeuw. Ruim twee decennia na zijn dood leidt zijn werk nog altijd tot controverse en schuurt het tegen de grenzen van wat artistiek mogelijk is. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van zijn carrière, vanaf de eerste werken eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig.

Den Vaderland getrouwe

Datum
: 12 april t/m 30 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Fotografe Saskia Aukema ging twee achtereenvolgende jaren naar de Koningsdagviering in Benidorm die sinds 1983 georganiseerd wordt.

“Dit is Nederland op twee vierkante kilometer. Als de vrijmarkt in Amsterdam moet het voelen, met voor iedereen een happie, een drankie en volop Nederlandstalige muziek,” aldus Martin Dekker, een van de organisatoren van het Benidormse Oranjecomité. “We geven de ouderen hier graag dat stukje nostalgie waar ze behoefte aan hebben.”

Black and white

Datum
: 14 april t/m 15 oktober 2017
Locatie
: Haarlem NL

De tentoonstelling omvat indringende beelden die Louwes maakte als artist-in-residence op een psychiatrie afdeling in New York. Zij was daar op uitnodiging van de stichting Beautiful Distress.

Bij aanvang van haar drie maanden durende verblijf realiseerde Louwes zich dat zij niet alleen de wereld van de psychiatrie, maar ook een voornamelijk zwarte gemeenschap binnentrad.

Through the Eyes of Others

Datum
: 14 april t/m 9 juli 2017
Locatie
: Amstelveen NL

De eerste museale overzichtstentoonstelling van kunstfotograaf Micky Hoogendijk 'Through the Eyes of Others' biedt een overzicht van portretten die de kwetsbaarheid en verborgen schoonheid van mensen weerspiegelen. Gelijktijdig wordt haar eerste, gelijknamige fotoboek gelanceerd en is een selectie van werken ook in het Amstel Hotel in Amsterdam te zien.

Windsculpturen

Datum
: 9 april t/m 9 juli 2017
Locatie
: Monnickendam NL

Fotograaf George Maas is gefascineerd door harde storm, storm is cruciaal voor zijn fotografie maar mensen zijn dat ook. Hij zorgt voor een unieke combinatie. Hij fotografeert hoofden in een omhoog kijkende positie en print die op wit doek, een soort kussensloop. Dan wacht hij op storm en gaat met een model naar het strand. Het model heeft die kussensloop over het hoofd getrokken de wind beeldhouwt het geheel verder af. Maas doet dat ook met staande figuren maar gebruikt dan een onbedrukt hoeslaken waarna de storm voor een klassiek beeld zorgt.

Rust

Datum
: 1 t/m 30 april 2017
Locatie
: Deventer NL

Rust of onrust wordt door iedereen anders beleefd. De een snakt naar rust in de dagelijkse hectiek, de ander wordt gek van verplicht rust houden.
Wat is rust? Is er een evenwichtspunt tussen rust en onrust? Wat is het effect van de maatschappij op de door ons beleefde rust of onrust?
In gesprek met de Deventer filosofe Trees Schopman heeft beeldend kunstenaar en fotografe Gosia Kalisciak de deelnemers geportretteerd. Gosia probeert de persoonlijke beleving van rust en onrust in beeld te brengen door de portretten te bewerken.

de Rudi

Datum
: 4 t/m 30 april 2017
Locatie
: Antwerpen BE

Kijk mee door zijn lens naar een overzicht van een jaar foto’s nemen in coStA.
Sfeerbeelden, portretten, eigen interpretaties.

MIXED

Datum
: 31 maart t/m 13 mei 2017
Locatie
: Elsene BE

Etienne Boisrond Eric Ceccarini Marc Lagrange Eric Lignier Karsten Staiger David Yarrow sont des artistes d’univers totalement différents. Ce qui les rassemblent ? Leur passion pour la photographie et leur volonté d'exposer leur travail au public bruxellois. Dans sa volonté d’offrir aux amateurs de la photographie une chance inédite de découvrir des talents confirmés de la scène internationale en Belgique, notre galerie organise cette exposition afin de (re)découvrir de grands artistes.

Niemandsland

Datum
: 25 maart t/m 13 mei 2017
Locatie
: Sint Jansklooster (OV) NL

Vanaf 2014 is de watertoren met zijn bijzondere trap en uitzicht elke zaterdag geopend. Voor het eerst is er dit jaar een tentoonstelling in de toren van een fotograaf die geboren en getogen is in Sint Jansklooster.

Iris Boxum is 19 jaar en in 2016 afgestudeerd als fotograaf. Haar eindopdracht was een fotosessie met rietsnijder en teler Jan Stam uit Belt-Schutsloot met als thema Niemandsland.

The Centrality of Hair

Datum
: 1 april t/m 7 mei 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Hair is quite probably the most significant body modification that one can do in order to express his or her identity. The way you keep your hair says a lot about the way you position yourself vis-a-vis your family, the larger group, sub-culture, community, society or religion. It is the intersection between the private, physical Self and the social, abstract Self. Braid it, curl it, twist it or even shave it. It can be worn in dreadlocks, ducktails, crew-cuts, cow-licks or as an afro. Style it Mohawk, Iriqois or cover it with a scarf, niqaab or hijab.

Martijn van de Griendt

Datum
: 8 april t/m 6 mei 2017
Locatie
: Eindhoven NL

Martijn van de Griendt (1970) bracht onlangs in eigen beheer twee fotoboeken uit: Ik ben zeventien, geïnspireerd op het boek Wij zijn 17 van Johan van der Keuken, en Maria - I Need Your Lovin’, verscheen bij de presentatie van zijn film over Maria, op 26 februari j.l.

Martijn van de Griendt is een echte mensenfotograaf, net als Ed van der Elsken dat was. Van de Griendt fotografeert al ruim twintig jaar jongeren in hun sociale omgeving. Maria, een meisje uit Eindhoven dat als baby geadopteerd is en in de problemen raakte, volgde hij tien jaar lang.

Achter de Gevels

Datum
: 20 maart t/m 11 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Op de tweede etage is een selectie te zien van de succesvolle fototentoonstelling Achter de Gevels van fotograaf Arjan Bronkhorst. De tentoonstelling was eerder te zien bij het Amsterdam Museum en toont het leven aan de gracht in particuliere stadspaleizen. Aanschouw de 17de eeuws architectuur en de historische interieurs.

Toeristen in Amsterdam

Datum
: 31 maart t/m 15 mei 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Het toerisme in Amsterdam is anno 2017 een actueel onderwerp en staat inmiddels bovenaan de beleidsagenda van de Gemeente. Fotograaf Marc Faasse heeft zijn eigen kijk op het toerisme in Amsterdam op een bijzondere en passende manier vastgelegd; met een selfiestick van wel 9 meter hoog. Diverse toeristische plekken in Amsterdam komen in de serie ‘Toeristen in Amsterdam’ aan bod. Van bovenaanzichten van de I Amsterdam letters op het Museumplein tot aan de rij voor het Anne Frankhuis en van de polders in Waterland tot aan de wafelwinkels op Damstraat.

Displaced, Antwerpen

Datum
: 27 maart t/m 5 mei 2017
Locatie
: Antwerpen BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Meeting Madagascar, Tielt

Datum
: 3 april t/m 11 mei 2017
Locatie
: Tielt BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Calcutta, Overpelt

Datum
: 31 maart t/m 10 mei 2017
Locatie
: Overpelt BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Tussen twee werelden

Datum
: 18 maart t/m 4 juni 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Begin twintigste eeuw vertrekt de Amsterdamse Wim Millenaar (1887-1955) als sergeant bij de koloniale troepen naar Java. Hij huwt de Javaanse Elisabeth Loen en legt zijn levensverhaal met een fototoestel vast, in maar liefst 7.777 familiekiekjes. Na zesentwintig jaar keert Millenaar met vrouw en zes kinderen terug naar Nederland.

Imagine Maker

Datum
: 11 maart t/m 16 april 2017
Locatie
: Sterksel NL

Van huis uit is hij reclame-, portret- en modefotograaf. Hij volgde zijn opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Voor George Pisa in Eindhoven, het bedrijf voor modieuze professionale kleding van de oprichter van het Peter van den Braken Centrum, Leo Pisa, maakte hij de modefoto’s. Het Peter van den Braken Centrum toont nu het vrije werk van Peters, een selectie uit zijn mensen- en naaktfotografie.