Portret

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Vereeuwigd, Utrecht

Datum
: 29 april t/m 20 juni 2018
Locatie
: Utrecht NL

Oktober 2017 opende LEVENXL de website vereeuwigd.nu. Als inspiratie voor anderen kunnen ernstig zieke mensen op de website hun verhaal, levenslessen en denkwijze delen. Als gebaar van dankbaarheid kunnen de dappere schrijvers benaderd worden door lezers en door fotografen die fotoshoot cadeau willen doen.

Inmiddels hebben veel bekende fotografen al een persoonlijk portret geschoten. Heftige levenservaringen krijgen zo een gezicht.

Portretfotografie

Datum
: 27 april t/m 6 mei 2018
Locatie
: Maldegem BE

Groepstentoonstelling in het gemeentehuis van Maldegem met PORTRETFOTOGRAFIE van 27 april 2018 t/m 6 mei 2018 tijdens openingsuren en in het weekend.

heArt, Overpelt

Datum
: 27 april t/m 30 mei 2018
Locatie
: Overpelt BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

De dames van Amsterdam

Datum
: 23 april t/m 27 mei 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Bij dit eerbetoon aan De Dames van Amsterdam toont Peter van der Meer een reeks portretten van oudere Amsterdamse dames.

Deze dames zijn woonachtig in de Jordaan, Amsterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost. Peter van der Meer/Speer daagt bezoekers van de expositie uit om voorbij hun eigen opvattingen en vooroordelen te kijken.

Adventures in the Lea Valley

Datum
: 22 april t/m 17 juni 2018
Locatie
: Brussel BE

In Adventures in the Lea Valley (Londen, Hoxton Mini Press, 2016) vertellen Polly Braden en David Campany zonder woorden maar met foto’s het verhaal van de vallei van een rivier die ontspringt ten noorden van Londen, loopt ten oosten van de stad en mondt uit in de Theems. Het werk is tegelijk een reisdagboek en een intiem dagboek, relaas en beleving. Polly en David namen zelf alle foto’s – met één camera en één lichtmeter voor beiden – tijdens lange wandelingen door een gebied dat daar met zijn diversiteit en verrassingen toe uitnodigt: de ‘groene, waterrijke’ vallei van de Lea

Coloured Soul

Datum
: 12 april t/m 20 mei 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Monique Eller

photographer, specialised in portraits and still life. Monique attended attended the Academy of Photography in Amsterdam 2005 - 2009

She works mainly as an autonomous Fine Art photographer. Her work is characterised by the use of many shadowed areas and soft transitions. It is the influence of the paintings she studied from the 17th century.

Dutch’ Exposure

Datum
: 21 april t/m 19 mei 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Gedurende zijn indrukwekkende 50-jarige carrière als fotograaf en filmer, heeft Dutch altijd oog gehad voor het fraai fotogenieke, het pijnlijk humoristische en het breekbaar aantrekkelijke. Zijn werk omvat onder meer straatfotografie, portretten, voyeurisme, en wat hij 'sfeertjes' noemt; die kleine intieme momenten die er uitspringen als juweeltjes voor het getrainde oog van de betrokken fotograaf.

Vanaf 21 april, zijn 75ste verjaardag en zijn 50ste jaar als beroepsfotograaf, exposeert Dutch een 100-tal foto's uit zijn omvangrijke archief.

Gemeentenaren

Datum
: 21 april t/m 24 juni 2018
Locatie
: Geleen NL

Je ziet 27 portretten van bekende Gemeentenaren. Van de 27 Gemeentenaren zijn er 9 nog in leven. Zij worden gefotografeerd door Rob Oostwegel. De 18 overledenen worden geportretteerd aan de hand van collages van onder andere oude foto's en documenten. Ook zijn er vitrines met objecten. In de derde ruimte van het drieluik komt een greep uit de BKR-collectie van de voormalige gemeente Geleen.

Through the eyes of others

Datum
: 19 april t/m 19 mei 2018
Locatie
: Eersel NL

Galerie Hans Persoon presenteert in samenwerking met de bloemkunstenaars van Oogenlust een verkooptentoonstelling van kunstfotograaf Micky Hoogendijk. De fotograaf toont portretten die de kwetsbaarheid en verborgen schoonheid van mensen weerspiegelen met een prominente rol voor de nieuwe serie 'The Nudes', dwars op de tijdgeest.

Voor 'The Nudes' geven mannelijke en vrouwelijke modellen, jong en oud, zich letterlijk en figuurlijk bloot.

Adornments

Datum
: 23 maart t/m 12 mei 2018
Locatie
: Elsene BE

De kunstenaars geportretteerd

Datum
: 7 t/m 22 april 2018
Locatie
: Jette BE

De Jetse kunstenaars vormen het hart van het artiestenparcours. Om hen extra in de kijker te plaatsen, vormen ze dit jaar zelf het onderwerp van een unieke expo. In de Abdij van Dielegem kan u hun portretten ontdekken, van de hand van de Jetse fotografe Sophie Nuytten.

De passie voor fotografie zit Sophie Nuytten reeds van jongs af in het bloed. Ze geniet vooral bekendheid als portretfotografe, maar even goed maakt ze prachtige beelden van evenementen, toevallige ontmoetingen of kunstwerken voor een galerie.

so beautiful

Datum
: 14 april t/m 7 juli 2018
Locatie
: Keulen DE

In focus Gallery presents a thematically exhibition from the Gallery’s collection, as a tribute to the beauty of women. “so beautiful” will take the viewer on a journey from 1940 up to today to discover exceptional works of art photography that focus on the beauty of women.

The exhibition "so beautiful" takes the liberty to focus on beauty and aesthetics in the #MeToo discussion and is also a reaction to the tendency in contemporary photography, to show everyday and uninspired things and events.

Grote en kleine helden

Datum
: 14 april t/m 2 september 2018
Locatie
: Poperinge BE

Maak kennis met de grote en kleine helden van fotograaf Alex Vanhee. Geboren in 1965 in het West-Vlaamse Poperinge, spreidt Vanhee snel zijn vleugels uit. Hij studeert af als grafisch vormgever en gaat ook professioneel aan de slag. Onderweg ontdekt hij zijn passie voor fotografie. Vanhee behaalt dan ook zijn getuigschrift in de Fotokunst, wat meteen de start betekent van een succesvolle carrière als fotograaf.

Vanhee had/heeft ‘grote’ internationale en nationale helden voor zijn lens zoals David Bowie, Iggy Pop, Editors, Oscar and the Wolf, Toots Thielemans en Luc De Vos.

ALS NIEMAND KIJKT…

Datum
: 11 april t/m 15 september 2018
Locatie
: Almere NL

Mariska Pot is een jonge fotografe, die haar hele jeugd in Almere Muziekwijk heeft gewoond. Zij kreeg van het Stadsarchief de opdracht om jongeren in Almere vast te leggen. Het resultaat is nu te zien: prachtige, sfeervolle foto’s van jongeren, die in hun eigen wereld lijken te verkeren. De manier waarop zij het beeld opbouwt en de intrigerende sfeer die zij in deze foto’s weet op te roepen, getuigen van een bijzonder oog.

Graduation Show FVS 2017

Datum
: 11 april t/m 12 mei 2018
Locatie
: Enschede NL

Getoond wordt het afstudeerwerk van 6 studenten van de Fotovakschool.

Boy Surminski

Zijn portretten blinken uit in een bijzonder gevoel van contact tussen de geportretteerde en de fotograaf. Niet alleen de keuze van de personages maar mede het gebruik van passende belichting maakt dat het intrigerende portretten worden.

Frank Doorhof

Een van de fotografen die je telkens weer ziet op Professional Imaging is Frank Doorhof. Het is een waar genot om hem aan het werk te zien met modellen waar hij alles uithaalt, met het licht waarvan hij alles begrijpt, en met het boeiende verhaal dat hij vertelt. Een fotograaf die gewoon heel simpel met twee benen op de grond staan en die ons bijna bombardeert met uitzonderlijk goede beelden en zijn kennis graag deelt met geïnteresseerden. Hij speelt moeiteloos met licht. Bovendien is het een vriendelijke en bescheiden collega die nooit naast zijn schoenen loopt. Maar die wel weet wat hij wil.

Frank’s praktijk bestaat uit het maken portretten, van gewone mensen, van BN-ers en uit modefotografie. Het grootste deel van zijn tijd geeft hij echter workshops modelfotografie, in de studio in Emmeloord, maar ook op spannende locaties in binnen en buitenland. Kastelen, musea en leegstaande industriële gebouwen vormen dan vaak de omgeving. In zijn fotografie en bij workshops legt hij een eigen stijl en opvatting aan de dag met een verrassende creativiteit. Spontane invallen gaat hij ook niet uit de weg.

Alkmaar reflections

Datum
: 2 t/m 29 april 2018
Locatie
: Alkmaar NL

Marcel Witte (1970) is een Alkmaarse fotograaf met een passie voor landschappen, stadsfotografie en portretten. De thuisbasis Alkmaar is een dankbaar onderwerp voor Marcel. Hij staat er om bekend de stad vast te leggen in levendige kleuren, vaak bij het mooiste ochtend- of avondlicht.

Water is een steeds terugkerend thema. En dan met name hoe reflecties in het water de stad een nieuwe dimensie kunnen geven.

Vereeuwigd

Datum
: 9 maart t/m 25 april 2018
Locatie
: Eindhoven NL

Oktober 2017 opende LEVENXL de website vereeuwigd.nu. Als inspiratie voor anderen kunnen ernstig zieke mensen op de website hun verhaal, levenslessen en denkwijze delen. Als gebaar van dankbaarheid kunnen de dappere schrijvers benaderd worden door lezers en door fotografen die fotoshoot cadeau willen doen.

Inmiddels hebben veel bekende fotografen al een persoonlijk portret geschoten. Heftige levenservaringen krijgen zo een gezicht.

Ign 2605 O

Datum
: 22 maart t/m 18 april 2018
Locatie
: Peruwelz BE

Un territoire, une carte Ign, une recherche photographique.

Dans cette exposition, Frédéric Cornu mène un travail de recherche photographique et choisit de questionner la banalité et l'ordinaire. Il choisit ici d'interroger un réel défini par la carte Ign2086o et mélange les genres : portraits, paysage, couleur, noir et blanc.

Portretten van Peter Martens

Datum
: 25 maart t/m 21 april 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Peter Martens (1937-1992) is één van de beste straatfotografen die Nederland heeft gekend. Martens werkte voornamelijk in zwart-wit en maakte gebruik van grofkorrelige film, wat zijn dikwijls keiharde foto’s nog extra rauwheid verleent. Hij publiceerde zijn internationale en sociaal bewogen reportages in weekbladen als Panorama, Nieuwe Revu en De Tijd.

China Revisited

Datum
: 7 april t/m 21 mei 2018
Locatie
: Bredevoort NL

Willem Wernsen (1954) is autonoom fotograaf.

Al meer dan 40 jaar staat de mens centraal in zijn fotografie. In de expositie “China Revisited” toont hij een selectie van zwart-wit foto’s die gemaakt werden tijdens zijn reizen door China in 1999, 2014 en 2017.
Als sociaal-documentair fotograaf ligt zijn focus vooral op de mens en zijn omgeving.

Bamako Portraits

Datum
: 6 april t/m 20 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta (1921-2001, Mali).

Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren: in jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, met statige hoofdtooien, of in een Westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm. Zijn oeuvre toont een tijdsbeeld van Bamako’s transitie van een kosmopolitische stad in de voormalige Franse kolonie naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali.

Displaced, Izegem

Datum
: 2 april t/m 10 mei 2018
Locatie
: Izegem BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

50 jaar Paradiso

Datum
: 30 maart t/m 19 augustus 2018
Locatie
: Amsterdam NL

In de tentoonstelling wordt Paradiso belicht als Amsterdams cultureel erfgoed. Bijna elke muziekliefhebber heeft immers wel een herinnering aan dé Amsterdamse poptempel. Aan legendarische concerten, wilde feesten, heftige debatten of aan eigen optredens op dat iconische podium. In totaal vonden er meer dan 26.000 evenementen plaats.

De tentoonstelling toont hoe ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’, dat in 1968 zijn deuren opende aan de Weteringschans, uitgroeide tot het bekende poppodium.

heArt, Bilzen

Datum
: 30 maart t/m 25 april 2018
Locatie
: Bilzen BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

We the People

Datum
: 30 maart t/m 29 juni 2018
Locatie
: Brussel BE

Vanaf vrijdag 30 maart zal fotograaf Charles Haumont in zijn galerij gelegen in de Kartuizerstraat in Brussel een nieuwe installatie tentoonstellen, met als titel ‘We the People’. Deze bestaat uit een serie foto’s in groot formaat en een multischerm, waarin mensen defileren uit verschillende hoeken van Brussel. Sinds vele jaren doorzoekt Charles Haumont geduldig kruispunten en andere stedelijke concentraties, voornamelijk in Brussel, de stad waar hij leeft en werkt. Hij schept sculpturale beelden vertrekkende van anonieme personages die hij tegenkomt in de mensenmassa.

De Verbeelding

Datum
: 30 maart t/m 26 april 2018
Locatie
: Utrecht NL

Fotowerkgroep De Verbeelding heeft zijn jaarlijkse expositie in Cultuurcentrum Parnassos in Utrecht. Er zullen ca 75 foto’s te zien zijn die gemaakt zijn in India (Trevor Simpson), Engeland en Lissabon (Carol Olerud).
Daarnaast een bijzondere serie pinhole foto’s op groot formaat van Danny Kalkhoven, Utrechtse portretten (Toni Vega) en straatbeelden uit Marokko en Nederland van Frans Buitendijk.

Kunstenaar in de kijker: Yves Carton

Datum
: 29 maart t/m 26 april 2018
Locatie
: Oostkamp BE

Elke Oostkampse kunstenaar kan gedurende een maand exposeren in de Valkaart en in de etalages van Bibliotheek-infopunt.

De passie van het “schrijven met licht”, aldus de betekenis van het woord fotografie gaat vooral uit naar natuurfotografie, portretfotografie, glamourfotografie en art-fotografie en wordt graag gecombineerd in de montages met andere “schriftkunsten” zoals Kalligrafie en poëzie.

Des écrivains belges

Datum
: 13 maart t/m 31 mei 2018
Locatie
: Brussel BE

Photographe de la perception du passage du temps et de l’action de la lumière, hanté par la littérature, la philosophie et les arts plastiques, Marc Trivier a cerné, notamment, les visages et les silhouettes de créateurs contemporains parmi les plus aigus, de Bacon à Beckett.

Moins connu est son travail concernant des écrivains et des artistes belges de langue française.