Portret

Inhoudsopgave Portret

 

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Wall House #2

Datum
: 15 juli t/m 29 oktober 2017
Locatie
: Groningen NL

Gea Schenk, Assen (1970) is sociaal en documentair fotograaf. In december 2012 is zij afgestudeerd aan de Fotoacademie. Ze fotografeert mensen en hun eigenaardigheden. Of liever gezegd, het zijn de dagelijkse dingen van de mensen die haar intrigeren. Op zoek naar eigenheid en echtheid van de mens. Door dit te verbeelden wordt het tastbaar en daardoor iets om te koesteren.

Amsterdam Sweethearts

Datum
: 13 juli t/m 7 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In de maand augustus gaat er een vloedgolf aan kleuren door Amsterdam: lhbt’ers uit de hele wereld strijken in de stad neer voor de Gay Pride, de Drag Queen Olympics en Hartjesdagen.

De regenboogvlag gaat uit en tijdens de botenparade is iedereen ‘pretty in pink’. De feestmaand is pas voorbij nadat extravagant uitgedoste drag queens over de Zeedijk hebben geparadeerd tijdens het eeuwenoude volksfeest Hartjesdag.

The human face of Iran

Datum
: 8 juni t/m 30 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Fotografe Oda Akkermans legt het alledaagse leven in Iran vast. Zij wil de ziel van dit prachtige land laten zien. Daarom maakte ze foto’s van alle aardige en hartverwarmende mensen die ze tijdens haar reis is tegengekomen. Ze had vele gesprekken met mensen over hun land, over leven en laten leven, over hun mogelijkheden en onmogelijkheden.

Legends Passed

Datum
: 29 juli t/m 30 september 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Als eerbetoon laat de galerie een selectie van nostalgische portretten zien van grootheden als Muhammad Ali, Chuck Berry, David Bowie, Johan Cruijff, Roger Moore en Prince.
De portretten van David Bowie zijn gemaakt door legendarische fotografen: Gerald Fearnley, Gijsbert Hanekroot, Markus Klinko en Justin de Villeneuve. Uiteraard wordt ook werk van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill gepresenteerd. Hij behoort tot de meest verzamelde fotografen ter wereld.

Zachtjes om het Niet

Datum
: 8 juni 2017 t/m 1 januari 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Intieme fotoportretten, magische momentopnames en geschilderde filmstils. Dit is allemaal te zien in de installatie ‘Zachtjes om het Niet’ van Miloushka Bokma.
De multimedia installatie ‘Zachtjes om het Niet’ lijkt een kruising tussen een reisaltaar en een uitvergrote letterbak. Een combinatie van foto’s, films en geschilderd beeld gemaakt door Andrea Radai. Een werk waar je als kijker zelf wordt uitgenodigd om verbanden te leggen. Waar ruimte is voor associatie, bespiegeling en beschouwing.

Niels Stomps

Datum
: 7 juli t/m 12 augustus 2017
Locatie
: Den Haag NL

Niels Stomps photographic work exists of photographic series. The central theme of these projects is the way people behave and respond to major changes in their environment and surroundings. Sociologic or environmental changes so big and prominent that the individual can only adapt. His photographic work deals with the changes that take shape when people are being pushed to adapt their lives around the inevitable.

8 mm foto expo

Datum
: 14 juli t/m 31 december 2017
Locatie
: Gent BE

8 fotografen, 1 doel: de oude bibliotheek van Gent nieuw leven inblazen met een pop-up fotogalerij tot het einde van het jaar. Elke maand een nieuwe selectie, met voor elk wat wils: portretten, landschappen, straatfotografie, concertfotografie en nog veel meer. 5 maanden inspiratie, 5 maanden pure passie voor fotografie. Allen daarheen!

In and Out of Focus

Datum
: 8 juli t/m 31 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In and Out of Focus is the first solo exhibition of Bastiaan Woudt (NL, 1987) at Kahmann Gallery. The exhibition will bring together work Woudt created the last few years, including his series ‘Karawan’, made for the Van Vlissingen Art Foundation Prize, as well as new and unseen pieces.

Bastiaan Woudt has seen a meteoric rise within the world of contemporary photography. After starting his own photography practice from scratch a mere five years ago, with no experience or formal training, he has developed into a photographer with his own distinct signature style – abstract yet sharp, with a strong focus on detail.

Ode aan een Amsterdammer

Datum
: 12 juli t/m 27 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Deze zomer is Dutch National Portrait Gallery te gast bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Met circa zestig geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten is de tentoonstelling een hommage aan Amsterdammers.

De zaal van het Scheepvaartmuseum waar de tentoonstelling te zien is -de Kamer van Tromp- is vrij toegankelijk en biedt iedereen de kans om oog in oog te staan met bekende en minder bekende Amsterdammers

21-st Century Portraits

Datum
: 1 t/m 31 juli 2017
Locatie
: Knokke BE

Zanele Muholi

Datum
: 8 juli t/m 15 oktober 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Muholi is een betrokken fotograaf en visueel activist. In haar werk onderzoekt, documenteert en verbeeldt zij de zwarte LGBTQI identiteit in het hedendaagse Zuid-Afrika.

In het Stedelijk zal een selectie te zien zijn uit Faces and Phases (2006 – heden), een serie krachtige, ontroerende en indringende portretten van vrouwen uit de lesbische gemeenschap in haar land,

Senses

Datum
: 24 juni t/m 22 juli 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Zet je zintuigen op scherp en hou je ogen open. Met Senses brengt Galerie DeelenArt vanaf 24 juni fotografie tot leven. In een rollercoaster van emoties tonen drie aanstormende fotografen hun zinnenprikkelende beelden.

Met zijn dynamische straatbeelden waarin rauwe contrasten en dynamische lijnen een boeiend spel tussen licht en schaduw, scherp en onscherp creëren, veroorzaakt Eli Dijkers een explosie in je brein.

Photo Awards Expo

Datum
: 3 juli t/m 25 augustus 2017
Locatie
: Antwerpen BE

Terwijl de inzendingen voor de herfstwedstrijd lopen, kan je tijdens de zomermaanden de winnende beelden van Photo Awards 2016 ontdekken, samen met nog een beperkte selectie van andere aanvaarde beelden op de gelijknamige expo in SD Worx. De tentoonstelling toont fotografie in zijn diversiteit. Zowel reis-, natuur-, sport-, macro-, portret- en kunstfotografie passeren de revue. Meer dan anders staat nu ook dans en muziek centraal, het thema van de afgelopen herfstwedstrijd. Ook hierin merk je de diverse invalshoeken, gaande van concertfotografie tot meer artistieke benaderingen van het thema.

Dagboek van een fotogek

Datum
: 3 t/m 31 juli 2017
Locatie
: Amsterdam NL

René Louman fotografeert al zo'n 20 jaar alles wat hij tegenkomt en hem boeit. Omdat hij in Amsterdam woont zijn daar de meeste foto's van, maar ook elders gaat altijd de camera mee. Hij is fotogek. Zijn website heet dan ook: DAGBOEK VAN EEN FOTOGEK, en zo heet ook de tentoonstelling die hij in de Amstelkerk gaat houden.

Calcutta, Izegem

Datum
: 3 juli t/m 7 september 2017
Locatie
: Izegem BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Meeting Madagascar, Ieper

Datum
: 3 juli t/m 7 september 2017
Locatie
: Ieper BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Expositie Not so Private

Datum
: 24 juni t/m 28 juli 2017
Locatie
: Amersfoort NL

Alex de Groot (1966) is een freelance portretfotograaf die 25 jaar voor reclamebureaus en magazines fotografeert en zichzelf ziet als een “fine art photographer”, gespecialiseerd in het fotograferen van het vrouwelijk naakt. Deze expositie in Amersfoort heeft de titel “Not So Private” omdat de gefotografeerde modellen zich in hun eigen huis het meest comfortabel voelen en er een wereld opengaat van surrealisme, schoonheid, zelfexpressie, genot en sensualiteit, waarbij exhibitionisme noodzaak is.

Strandfotografie

Datum
: 27 juni t/m 26 juli 2017
Locatie
: Oostende BE

Maurice Antony is ongetwijfeld de meest beroemde Oostendse fotograaf. Met zijn foto’s bracht hij een artistieke verslageving van de bewogen periode van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende jaren van het Oostendse interbellum. Daarnaast blijft hij met zijn jongere broer Robert Antony de traditionele portretfotografie beoefenen, waarvoor de studio van hun vader bekendstond, en experimenteerden ze met de pers- en reportagefotografie. Fotoreportages van de broers verschenen naast lokale weekbladen, ook in nationale tijdschriften en zelfs in Noord-Franse bladen.

Displaced, Wemmel

Datum
: 28 juni t/m 4 september 2017
Locatie
: Wemmel BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

BOLD

Datum
: 25 juni t/m 21 juli 2017
Locatie
: Naarden NL

Carolien Sikkenk fotografeerde vrouwen die hun haar verloren. Driekwart van hen werd kaal als gevolg van chemotherapie. De overige vrouwen hebben de auto-immuunziekte alopecia, waardoor het haar kan uitvallen en vaak niet meer terugkeert. Twee verschillende oorzaken met hetzelfde uiterlijke resultaat.

Voor de meeste vrouwen is dit haarverlies bijzonder ingrijpend. Zij kunnen het ervaren als het verlies van een deel van hun vrouwelijkheid. Met deze fotoserie wil Carolien een ander beeld scheppen.

Good Boy Bad Boy

Datum
: 24 juni t/m 24 september 2017
Locatie
: Koksijde BE

Aan de hand van popiconen als Amy Winehouse en The Who, historische figuren als Hercules of anonieme beeltenissen tonen tien internationale kunstenaars hun relatie met het portret.

In de zomer van 2017 toont het Kunstencentrum Ten Bogaerde voor de tweede maal een greep uit de collectie van het Frac Nord-Pas de Calais. Met de expo ‘Good Boy Bad Boy’ geeft curator Keren Detton een antwoord op ‘Onze Vissers.

Het andere verhaal

Datum
: 2 mei t/m 23 juli 2017
Locatie
: Amsterdam NL

‘’When we hear the same story over and over again, it becomes the only story we ever believe.’’ – Romanschrijfster Chimamanda Adichie

Wanneer wij een verhaal herhaaldelijk zien of horen, wordt dat eenzijdige verhaal het enige verhaal dat wij kennen. Deze verhalen creëren stereotypes die de waardigheid van volkeren, groepen en/of individuen afnemen. Er is altijd meer dan dat ene verhaal over andere mensen, religies en culturen. Door de reikwijdte van de verhalen die we consumeren te verbreden, kunnen wij van elkaar leren en elkaar inspireren.

180 Amsterdammers

Datum
: 6 juni t/m 27 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Iedereen kent wel een Amsterdammer met een Duitse, Franse of Marokkaanse nationaliteit. Het is zeldzamer dat men een Amsterdammer uit Kazachstan, Ivoorkust of Nicaragua tegen het lijf loopt. Toch zijn deze en nog veel meer nationaliteiten in Amsterdam te vinden.

Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, de bekende en minder bekende, gefotografeerd en gefilmd. In de tentoonstelling staan hun levensverhalen centraal.

Hipster Muslim

Datum
: 1 juni t/m 27 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Wat gebeurt er wanneer je de kleding wisselt tussen hipsters en moslims? Dit was het uitgangspunt HIPSTER / MUSLIM, een eigentijdse portretserie die op een speelse manier de stereotypering van moslims en hipsters aan de kaak stelt.

Eén vertrekpunt, drie duo's en zes persoonlijke portretten over de huidige tijdgeest, geloof, stereotypering en identiteit. Met de focus op stadsdeel West in Amsterdam en Borgerhout in Antwerpen, buurten waar zowel veel hipsters als Moslims wonen.

Visible Faces

Datum
: 5 juni t/m 27 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Visible Faces is een fototentoonstelling over Turks-Nederlandse LHBT’s gemaakt door journalist en Zilveren Camera winnaar 2016 Cigdem Yüksel. De foto’s hingen een jaar lang in een vrouwencentrum in Nieuw-West. De foto’s riepen vragen op bij bezoeksters. “Wie zijn dat? Homo’s en lesbiennes? Maar het lijken zulke gewone mensen!”

Beyond Neighbours!

Datum
: 10 juni t/m 22 juli 2017
Locatie
: Beverwijk NL

Hans de Bruijn fotografeert bijna altijd mensen. Als portret op zich of in hun habitat, zoals een serie dansers, Achterhoekers, jongeren, kunstenaars, etc. Hij heeft geen eigen studio, maar trekt er altijd op uit. Zo ontstaan de mooiste contacten én beelden.

Hij vindt zelf dat hij fotografeert omdat hij ‘moet’. De Bruijn: “Ik vind het belangrijk om het nieuwe tegen te komen. Niet de buurman of buurvrouw, maar de man in een andere, mij onbekende omgeving. Eerst is er de ontmoeting, dan de foto.”

Looking for America

Datum
: 17 juni t/m 20 augustus 2017
Locatie
: Hilversum NL

Looking for America geeft een uniek inzicht in de Amerikaanse maatschappij en vertelt vier persoonlijke verhalen. Robin de Puy, één van Nederlands bekendste portretfotografen en Fotograaf des Vaderlands, doorkruiste Amerika op een motor en geeft met een krachtige reeks portretten haar Amerika weer. De Belgische Magnumfotografe Bieke Depoorter fotografeerde net als De Puy onbekende Amerikanen, en vroeg hen om één nacht in hun huis door te mogen brengen. De Duitse Mario Wezel geeft op een eigen wijze zijn Amerika weer.

New Realities

Datum
: 17 juni t/m 17 september 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Het Rijksmuseum presenteert in de zomer van 2017 een grote overzichtstentoonstelling 19de-eeuwse fotografie. Bekende en onbekende fotografen en foto’s uit de rijke collectie van het Rijksmuseum geven een beeld hoe breed, rijk en gevarieerd de fotografie was. Het nieuwe medium werd, direct na de uitvinding ervan in 1839, ingezet voor zowel portretten, stadgezichten, reisfoto’s, foto’s voor de wetenschap, reclame, propaganda en amateurfoto’s.

Speed of Life

Datum
: 17 juni t/m 15 oktober 2017
Locatie
: Den Haag NL

De Amerikaanse fotograaf Peter Hujar (1934-1987) startte zijn carrière in de jaren 50 als commercieel fotograaf, maar maakte al snel de overstap naar de kunstfotografie. Hij werd een centrale figuur in de groep kunstenaars, dichters en muzikanten die in de jaren 70 en 80 de New-Yorkse kunstscene vormden. In Hujars oeuvre is de dood een telkens terugkerend thema: hij werd bekend met zijn eerste en enige boek Portraits in Life and Death (1976), waarvoor Susan Sontag het voorwoord schreef.