Portret

Inhoudsopgave Portret

 

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Calcutta, Tielt

Datum
: 5 t/m 29 juni 2017
Locatie
: Tielt BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Meeting Madagascar, Torhout

Datum
: 5 t/m 29 juni 2017
Locatie
: Torhout BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Mata Hari re-photographed

Datum
: 3 juni t/m 1 oktober 2017
Locatie
: Leeuwarden NL

Honderd jaar na haar dood vormt Mata Hari dit jaar de aanleiding voor een bijzondere tentoonstelling. In de jaarlijks wisselende zomertentoonstelling toont kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra ‘recente’ foto’s van Mata Hari. Het contrast tussen de zinnelijke wereld van Mata Hari en de verheven wereld van haar tijdgenoot Pier Pander belooft een spannende confrontatie op te leveren.

Fotografie en Installatie

Datum
: 28 mei t/m 2 juli 2017
Locatie
: Borgloon BE

Monika Dahlberg. Provocerend, poëtisch en confronterend komen de foto’s, collages en installaties van Monika Dahlberg op ons over. Haar thema is het zelfportret, als een representatie van iemands wezen, als mogelijkheid tot zelfonderzoek of als onderwerp van pure waarneming.
Monika Dahlberg’s werk is zowel persoonlijk als abstract.
Ze maakt zintuiglijke, sensuele en tekstuele collages vanuit de wisselwerking tussen haarzelf en haar directe omgeving.

The 60s through the Eyes of a Revolutionary

Datum
: 3 juni t/m 26 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

For Hoppy the Sixties offered “....just a great opportunity to take pictures of people I loved for free.”

Hoppy graduated from Cambridge University in 1958 with a Master’s degree in Physics and embarked upon a short career as a nuclear physicist. However, a graduation present of a camera was to change his career route significantly.

He arrived in London in 1960 and began to work for The Sunday Times, The Observer, Melody Maker, Jazz Journal and Peace News. “The Melody Maker because I was into jazz, Peace News because... well, one does.” Hoppy

New Perspectives

Datum
: 18 mei t/m 7 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Foam presenteert in de tentoonstelling New Perspectives de resultaten van een educatief project waarin nieuwkomers en statushouders hun perspectief op Amsterdam geven. Ruim zestig deelnemers tussen de 9 en 50 jaar, met zeer verschillende achtergronden, werkten intensief samen in onder andere fotografieworkshops. Na vijf maanden fotograferen op verschillende locaties in de stad maakte Foam een selectie van hun beste foto’s. Het resultaat is een bijzonder, fris beeld van de stad en haar inwoners. En ook niet onbelangrijk, vele nieuwe vriendschappen werden gesloten.

Displaced, Willebroek

Datum
: 31 mei t/m 26 juni 2017
Locatie
: Willebroek BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Argentique

Datum
: 17 mei t/m 28 juni 2017
Locatie
: Brussel BE

Les nus doux et sensuels, les paysages grandioses et les natures mortes savamment composées, constituent l'oeuvre de Christian Coigny.

Après avoir exposé 91 oeuvres à Tournai, une partie de l'exposition du photographe Christian Coigny fait une halte au coeur de Bruxelles.
Un climat particulier imprègne ses prises de vue: rues vides, piscines publiques ou autres espaces urbains déserts, n’étaient-ce des personnages solitaires vus de dos. Il y a peu d’éléments pour détourner le regard du sujet.

een ode

Datum
: 20 mei t/m 6 augustus 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Afgelopen maart werd bekend dat Rineke Dijkstra (Sittard, 1959), een van de bekendste fotografen ter wereld, in oktober wordt onderscheiden met de Hasselblad Award, wereldwijd de meest prestigieuze prijs op het gebied van fotografie. Het Stedelijk Museum Amsterdam, dat haar werk al sinds de jaren 90 volgt en aankoopt en in 2005 internationaal liet reizen, presenteert bij deze gelegenheid Rineke Dijkstra: een ode, een momentopname van haar foto- en videowerk van 1994 tot nu.

Koffie?

Datum
: 15 mei t/m 29 juli 2017
Locatie
: Haarlem NL

Wanneer portretfotograaf Ivo van der Bent zijn model ontmoet, wordt hem dikwijls eerst een kop koffie aangeboden. Tijdens dit informele moment maakt Van der Bent zijn eerste foto’s, waarna de echte fotoshoot start. Voor het boek ‘Koffie?’ verzamelde de fotograaf de ‘vooraf-momenten’ met bekende en soms minder bekende Nederlanders. Een selectie van die foto’s is te zien in deze tentoonstelling.

50 plus

Datum
: 27 mei t/m 9 juli 2017
Locatie
: Bredevoort NL

50+ is een intieme fotoserie over vrouwen van boven de 50. Naakt. Gewoon om te laten zien dat zij ook bestaan en ook op oudere leeftijd nog steeds een lichaam hebben, ook al zien we dit nauwelijks terug in de media.

Grietje Bouman heeft vrouwen via facebook benaderd en gevraagd of ze hen bloot mocht fotograferen op een plek en op een manier die zij zelf konden kiezen. Er meldden zich 12 mensen die het aandurfden. Sommige van hen kende Bouman, andere had ze nooit eerder ontmoet.

Extra fort: Brice Krummenacker - Pauline Niks

Datum
: vr 26 mei 2017 19.30-22.00 uur
Locatie
: Brussel BE

De "extra fort”-avonden zijn pittige fotoavonden voor wie van beelden houdt. Gedurende één uur stellen ze hun werk voor of dat van andere fotografen die hen inspireren. Ze verkennen ook gebieden buiten de fotografie en flirten met de grenzen tussen beeld en bijvoorbeeld waterzooi, strandkabines, bieten, slaapzakken, olifantenpoten,vliegen of muggen. Deze presentatieavonden bieden ook een plek aan de toevalligheden en verrassingen die het gesprek tussen publiek en artiest mogelijk maken.

Fotografen fotograferen Fotografen

Datum
: 21 mei t/m 17 juni 2017
Locatie
: Amersfoort NL

Keistad Fotocollectief met haar nieuwste expositie, waarin portretfotografie centraal staat.

Expo geïnspireerd door Robin de Puy: de 'Fotograaf des Vaderlands'

Robin de Puy vertelt toen zij 'Fotograaf des Vaderlands' werd: "Ik heb nu al een serie gemaakt in het thema van de fotoweek en Fotograaf des Vaderlands.... Het thema is 'Kijk! Dit ben ik' en voor de serie heb ik foto's gemaakt van mijn oud-oom, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De serie wijkt af van wat ik normaal gesproken doe: dan maak ik één portret van een persoon. Nu was ik benieuwd: wat gebeurt er als ik een project aan één persoon koppel?'

Fotokring Eemland

Datum
: 6 t/m 27 mei 2017
Locatie
: Amersfoort NL

In de maand mei exposeert Fotokring Eemland bij FOTOexpo202. Bij deze tentoonstelling exposeert ieder lid met één foto naar eigen keuze. Het resultaat is een bont geheel van landschappen, portretten, macro’s en andere genres in zeer uiteenlopende stijlen. Fotokring Eemland is een actieve fotoclub met een variatie aan leden. Daarmee bedoelen we ervaren- en minder ervaren amateurfotografen. Jonge en minder jonge leden, vrouwen en mannen. Die variatie is terug te zien in de geëxposeerde foto’s.

Toeristen in Amsterdam, Stadsarchief

Datum
: 19 mei t/m 9 juli 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Het toerisme in Amsterdam is anno 2017 een actueel onderwerp en staat inmiddels bovenaan de beleidsagenda van de Gemeente. Fotograaf Marc Faasse heeft zijn eigen kijk op het toerisme in Amsterdam op een bijzondere en passende manier vastgelegd; met een selfiestick van wel 9 meter hoog. Diverse toeristische plekken in Amsterdam komen in de serie ‘Toeristen in Amsterdam’ aan bod. Van bovenaanzichten van de I Amsterdam letters op het Museumplein tot aan de rij voor het Anne Frankhuis en van de polders in Waterland tot aan de wafelwinkels op Damstraat.

Collectief S : N°50 rue Pasteur

Datum
: 18 mei t/m 1 juni 2017
Locatie
: Brussel BE

N° 50 Rue Pasteur is een eerbetoon aan “verloren foto’s”. Een reddingsoperatie die een bescheiden aanklacht is tegen het soms respectloos achterlaten van familiale beeldlegaten. Op de Vossenmarkt vond Collectief S doosjes met glasnegatieven en spoorde hun oorsprong op. Door middel van het recycleren en interpreteren van deze foto’s, halen ze deze beelden uit de vergetelheid.

Calcutta, Evergem

Datum
: 15 mei t/m 1 juni 2017
Locatie
: Evergem-Sleidinge BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Meeting Madagascar, Izegem

Datum
: 15 mei t/m 1 juni 2017
Locatie
: Izegem BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Portret van een Bewoner

Datum
: 7 mei t/m 4 juni 2017
Locatie
: Hoogstraten BE

'Portret van een Bewoner' is het resultaat van een fijn samenwerkingsproject van de opleiding fotografie, Academie Hoogstraten, met WZC de Stede Akkers. Begin dit jaar fotografeerden een aantal studenten de bewoners van het woonzorgcentrum. Van 7 mei tot en met 4 juni is een selectie sprekende portretten te zien in zowel de IKO-vitrine als de expo-gang van WZC en DC de Stede Akkers.

Fototentoonstelling openlucht

Datum
: 13 mei t/m 19 juni 2017
Locatie
: Gavere BE

Fototentoonstelling: Michèle Francken - portretfoto's "Emotie" Marnix Van Marcke - landschapsfotografie "IJsland" en "Lofoten".

HomeLike

Datum
: 4 mei t/m 4 juni 2017
Locatie
: Bergen BE

"HomeLike" (approximativement traduit par "Comme à la maison")
Exposition de photos de Daniel Decot. Des portraits, chez les "modèles".

Displaced, Sint-Niklaas

Datum
: 10 t/m 29 mei 2017
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Multiculturele portretten

Datum
: 6 mei t/m 8 juli 2017
Locatie
: Sint-Jacobskapelle (Diksmuide) BE

Fotograaf Johny Hemelsoen bezocht Belgische grootsteden zoals Luik, Charleroi, Brussel, Gent en Antwerpen waar hij in zijn eigen stijl mensen uit de multiculturele samenleving potretteerde.

les yeux de la fierté

Datum
: 20 april t/m 4 juni 2017
Locatie
: Brussel BE

L'Exposition "Les yeux de la fierté" de Riccardo Bergamini, vous propose les portraits de réfugiés afghans hébergés dans l'église du béguinage en 2014.

Borderlines

Datum
: 3 t/m 28 mei 2017
Locatie
: Brussel BE

Is kunst niet een therapie om gevoelens en emoties te uiten? Zich tussen twee staten bevinden, bepaalde grenzen of limieten niet overschrijden. Alles is een kwestie van perceptie, gevoel. De grenzen in onszelf zijn soms even moeilijk over te steken als de controles aan de grens. De moed ontbreekt ons soms, zoals bij het weigeren van een visum. Sommigen verzetten zich, anderen laten het gaan. Sommigen blijven daar, anderen gaan ervoor.

Greatest Hits

Datum
: 3 t/m 28 mei 2017
Locatie
: Groningen NL

Jan Kruize is een gepassioneerd fotograaf uit Groningen die zich de laatste jaren hoofdzakelijk bezig houdt met portret, model en fashion fotografie.
Jan fotografeert al  experimenterend  het meest boeiende onderwerp dat je je maar kan bedenken : de mens en dan hoofdzakelijk de vrouw, met als doel een zo mooi mogelijke foto.

fotografie van fotoclub Digiana

Datum
: 1 t/m 31 mei 2017
Locatie
: Nijmegen NL

Digiana laat foto’s te zien van 16 actieve amateurfotografen die zeer uiteenlopende foto’s maken en bewerken. De een architectuur, de ander portret of natuur.
Digiana exposeert om anderen te inspireren. Kom gerust een paar avonden vrijblijvend kijken en meepraten, misschien wordt deze fotoclub ook jouw fotoclub.

What's in a name

Datum
: 14 maart t/m 1 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In de bibliotheek op het Mercatorplein is de serie ‘What's in a name?’ te zien, van de Amsterdamse fotografe Saskia Aukema. De serie gaat over mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, iets wat vaak het begin markeert van een nieuwe start – een wedergeboorte. Zo maken we kennis met Jessica, die als Nicole de vervelende situatie in haar ouderlijk huis achter zich kon laten. En met Nelleke, die genoeg had van het artistieke leventje als kunstacademiestudent, en zichzelf als antropologiestudent met knot en broche Suzanne ging noemen.

Oogcontact

Datum
: 29 april t/m 28 mei 2017
Locatie
: Dendermonde BE

Fotografe Isabel Rottiers (BE) portretteerde kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis, waaronder haar eigen zoon en dochter. Rottiers toont de kwetsbaarheid, maar ook de kracht van deze kinderen voor wie steeds minder ondersteuning vanuit de overheid is.

Daarnaast toont zij ook nog landschappen en een reeks tweeluiken waarbij zij portret en landschap laat dialogeren.