Portret

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Fotografencafé Kasteel Woerden

Datum
: ma 2 oktober 2017 20.00-22.00 uur
Locatie
: Woerden NL

Documentaire fotografie op wereld niveau!

Twee documentaire fotografen die de wereld als werkterrein hebben. Fotografie gebruiken om een verhaal te vertellen waarin de mens centraal staat. Beide kruipen met hun fotografie dicht op de mensen, hun onderwerp. Waar de ene vertrekt vanuit een maatschappelijk gegeven, wordt de ander geïntrigeerd door de interactie tussen mensen. Hoe verschillend is hun uitwerking!

Groeten uit de Braemblokken

Datum
: do 5 oktober 2017
Locatie
: Antwerpen 1 BE

Na de uitzonderlijke architectuur van de Braemblokken gefotografeerd te hebben, wilde Stadsfotograaf Sacha Jennis de bewoners op een mooie manier in beeld brengen. Sinds begin 2016 legde hij contact met bewoners en bracht veel tijd door in en rond de ‘potenblokken’. Het zijn intieme beelden die iets vertellen over de bewoners en ze bevatten herkenbare elementen van de architectuur van de blokken. Enkele foto's uit ‘Groeten uit de Braemblokken’ zijn te zien in het MAS voor de Expo Stadsfotografen, de volledige fotoreeks hangt nu in NOVA.

Actuele media- en theaterfotografie

Datum
: 6 oktober t/m 3 december 2017
Locatie
: Aalst BE

Tim De Backer, portret- en commercieel fotograaf uit Aalst, voelt zich als een vis in het water als het over media en theater gaat. In deze expo stelt hij o.a. foto’s van graag geziene gasten in De Werf tentoon.

Tim is zelf acteur met een grote liefde voor theater. Dat komt aan bod in een reeks theaterfoto’s waarin hij het lokale theaterveld knap in beeld heeft gebracht en waarvoor hij ook bekroond werd.

Displaced, Heist

Datum
: 6 oktober t/m 7 november 2017
Locatie
: Heist-op-den-Berg BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Only New

Datum
: 5 oktober t/m 5 november 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Rademakers gallery wil be the first to show the new images of Jimmy Nelson’s latest journey’s for his upcoming long expected second book which will be published in autumn of 2018.
For this second book Jimmy plans to visit another unique 35 indigenous cultures around the globe. From the Northern reaches of Siberia with the Khanys reindeer herders, to the deep jungles of the Amazon with the Pataxo.

heArt, St Niklaas

Datum
: 4 oktober t/m 6 november 2017
Locatie
: Sint-Niklaas BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

Nieuwe Meesters

Datum
: 4 oktober 2017 t/m 28 mei 2018
Locatie
: Amsterdam NL

In de tentoonstelling ‘Nieuwe Meesters’ laat het Outsider Art Museum ruim 70 werken zien van 30 hedendaagse, getalenteerde Outsider-kunstenaars. In een serie intieme, indringende portretten geeft fotograaf Sander Troelstra deze fascinerende wereld een gezicht. Troelstra heeft diverse keren de Zilveren Camera gewonnen en was in 2015 winnaar van de prestigieuze Nationale Portretprijs.

Gedreven door het onalledaagse heeft Troelstra zich toegelegd op het portretteren van mensen met een rafelrandje; ze vinden soms moeilijk aansluiting in de maatschappij.

Ata Kandó overleden op 103-jarige leeftijd

15-09-2017

Op 103-jarige leeftijd is De Hongaars-Nederlandse fotograaf Ata Kandó is afgelopenn vrijdag na een kort ziekbed overleden. Zij was in het laatst van haar levenwoonachting in Bergen (NH). Zij werd 103 jaar oud. Zij was internationaal een van de belangrijke fotografen. In Nederland stond zij ook bekend als ‘de vrouw van Ed van der Elsken’.

Portretten Getuigen

Datum
: 2 oktober 2017 t/m 30 januari 2018
Locatie
: Mechelen BE

Het idee om de getuigen van de Shoah te fotograferen, ontstond in 1994, aan de vooravond van de 50ste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen. Met het project, dat indertijd werd opgevat als een boek, wilde de fotograaf inspelen op een gevoel van dringendheid omdat de laatste directe getuigen van deze gebeurtenissen weldra verdwenen zouden zijn.

Dit werk blijft het enige van zijn soort dat tot nu toe in België is uitgevoerd.

Beyond the Muted Darkness

Datum
: 22 t/m 24 september 2017
Locatie
:

40 topfotografen fotografeerden 40 mensen met Ushersyndroom. Hun zicht en gehoor gaan progressief achteruit. Ze verliezen dus 2 van de 5 zintuigen. Het fotoboekproject Beyond the Muted Darkness brengt hen op positieve en krachtige wijze in beeld, met de nadruk op wat ze wel kunnen en vooral wat ze leuk vinden om te doen.

Powervrouwen

Datum
: 30 september 2017 t/m 14 januari 2018
Locatie
: Oss NL

Het Powervrouwen-thema start met drie exposities: ‘Vrouwen van Oranje - Portretten van vijf koninginnen’, 'Naakte emotie - Fotograaf Micky Hoogendijk, ‘Iconisch -Sculpturen van Margot Homan’ en de presentatie ‘De pil van Oss!’. Met de heropening van het vernieuwde Museum Jan Cunen op 30 september 2017 luidt het museum een periode in die in het teken staat van ‘powervrouwen’: zowel vanuit artistiek oogpunt als vanuit een maatschappelijke context. Tentoonstellingen, educatieve projecten en randprogrammering worden gekleurd door dit thema: de kern vormen vrouwen die in de kunsten of maatschappij een inspirerende, richtinggevende of verbindende rol spelen of hebben gespeeld.

Pril Geluk!

Datum
: 26 september t/m 29 oktober 2017
Locatie
: Maastricht NL

Hoera een meisje! Hoera een jongen! De geboorte van een kind overspoelt de ouders als een tsunami van geluk. Dat was vroeger niet anders. Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg beheert meer dan 1500 foto’s van de Zuid-Limburgse Vroedvrouwenschool, opgericht in 1913. Circa 82.000 baby’s werden er geboren. Menig Nederlandse verloskundige genoot er haar opleiding. De historische foto’s vertellen het verhaal van de vroedvrouwen in uniform, wolken van baby’s, kersverse moeders en bevlogen docenten.

A portrait show

Datum
: 10 september t/m 15 oktober 2017
Locatie
: Heerenveen NL

In de groepstentoonstelling ‘A portrait show’ staat het portret in de breedste zin van het woord (abstract, figuratief, 2 of 3-dimensionaal) centraal. Een behoorlijk ‘klassiek’ thema. Aanvankelijk symbool voor het streven naar natuurgetrouwheid, speelt het portret nadien een cruciale rol bij de opkomst van het individualisme.
Vaste kunstenaars van melklokaal en enkele gastkunstenaars laten een breed spectrum aan portret ‘vertalingen’ zien.

Daniel Brunemer

Datum
: 13 september t/m 5 november 2017
Locatie
: Sint-Gillis BE

Wanneer Daniel Brunemer in 1975 in Brussel aankomt om fotografie te studeren aan de « Ecole Le 75 », gebruikt hij zijn camera als een soort vrijgeleide. Zijn fototoestel is een voorwendsel dat hem toelaat ‘s nachts de stad te fotograferen. De als te gedurfd beschouwde reeks « Quartier Nord » wordt echter aan censuur onderworpen. Ver van te willen choqueren of provoceren, spreekt er uit deze fotoreeks veeleer een « romantische » visie, helemaal in de lijn van zijn toenmalige leeftijd. Met deze foto’s wil hij prostituees en transseksuelen « die een moeilijk beroep uitoefenen » in de kijker zetten.

Marvelous Persona

Datum
: 16 september t/m 22 oktober 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Met portretten van familie, vrienden, intieme vreemden, naakten en landschappen, is de tentoonstelling Marvelous Persona een ode aan iedereen die voor de lens van Menno Kok stond.

Als zestienjarige kwam Menno kreeg zijn eerste analoge camera en onmiddellijk werd het verzamelen van herinneringen zijn tweede natuur. Marvelous Persona onthult het perspectief van deze fotograaf op de wereld om hem heen en presenteert werken vanaf de eerste filmrol die hij in 1988 volschoot, tot zijn meest recente foto in 2017.

Johan Rimmelzwaan

Datum
: 23 september t/m 18 november 2017
Locatie
: Delft NL

Aan de fotowand van Fotobister hangen foto’s van Johan Rimmelzwaan, lid van Fotoclub FC’59 te Delft. Johan is eigenlijk een reisfotograaf maar zijn voorkeur gaat uit naar straat-, evenementen-, en portretfotografie. Pioniersreizen maken naar plekken op de wereld die niet zo toeristisch zijn is iets wat hij graag doet. Ook maakt hij vaak Audiovisuele presentaties van zijn foto’s en zet daar dan een passend muziekje bij. Voor deze expositie heeft hij gekozen voor portretfoto’s uit Oosterse landen met een enkele zijstap naar andere onderwerpen. Aan te raden om even binnen te lopen als u in de buurt bent.

Identiteiten 1970-2017

Datum
: 23 september 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Den Haag NL

Dit najaar toont het Fotomuseum Den Haag een groot retrospectief van Hans Eijkelboom. Het oeuvre van deze kunstenaar en fotograaf, dat ruim 40 jaar beslaat, kenmerkt zich door een voortdurend onderzoek naar de constructie en interpretatie van identiteit. Tot zijn bekendste werken behoren zijn fotoseries van mensen in winkelstraten van wereldsteden. De tentoonstelling Identiteiten 1970 – 2017  toont zowel Eijkelbooms vroege werk uit de jaren 70 als zijn meest hedendaagse straatfotografie, waaronder een nieuwe serie van winkelend publiek in de binnenstad van Den Haag.

heArt, Antwerpen

Datum
: 4 t/m 29 september 2017
Locatie
: Antwerpen BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

Zie jij wat wij zien?

Datum
: 22 september t/m 1 oktober 2017
Locatie
: Hasselt BE

De jaarlijkse Fotoshow "Zie jij wat wij zien?" van Foto Total start op 22 september in zaal "Onder de Toren" te Hasselt, natuurlijk weer met splinternieuw werk, een projectie én een fotospecial "Hoop" over de relatie tussen mens en dier.

De clubleden tonen hun foto's met diverse onderwerpen – van natuur via de mens in beeld tot en met industrieel – in kleine en grote formaten. Tevens is er een doorlopende projectie met sfeervolle reeksjes.

Studio Aleppo (Den Haag)

Datum
: 20 september t/m 22 oktober 2017
Locatie
: Den Haag NL

In Studio Aleppo [Den Haag] stellen vijftig inwoners van de stad Den Haag zich aan je voor. Sommige zijn nieuwkomers, andere wonen hier al heel lang. Ze zijn geportretteerd door Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy. Ook zijn de fotonegatieven die de aanleiding vormden voor dit project, gevonden tussen het puin in Aleppo, te bezichtigen in lichtbakken.

Fotokroniek 45, Saskia Aukema

Datum
: di 19 september 2017 20.00-22.00 uur
Locatie
: Amsterdam NL

Er is in West-Europa vermoedelijk geen controversiëler kledingstuk dan de niqaab: de gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat. In steeds meer landen is hij verboden en iedereen heeft er wel een mening over. Maar wie zijn die vrouwen die er zelf voor kiezen iets te dragen wat zoveel discussie oproept? Fotograaf Saskia Aukema wilde er het fijne van weten. Het eindresultaat is 'Veiled, Too Busy Being Awesome', een project én boek waarin ze kleurrijk en vol humor vrouwen in niqaab portretteert.

Bruce Davidson

Datum
: 16 september 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Het Nederlands Fotomuseum presenteert dit najaar een groots retrospectief van het werk van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson (1933). Sinds de jaren vijftig legt Davidson zich toe op het fotograferen van mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar lijkt en die zich staande proberen te houden in de samenleving.

Davidson verbeeldt grote thema’s als burgerrechten, geweld, armoede, racisme en immigratie altijd vanuit het persoonlijke perspectief. Zo trok hij jaren lang op met een straatbende in Brooklyn en reisde hij samen met burgerrechtenactivisten naar het zuiden om deel te nemen aan The Selma March.

Bloeiselen

Datum
: 16 t/m 29 september 2017
Locatie
: Bredevoort NL

Marion Bauhuis laat in deze expositie een selectie van haar werk van de afgelopen 15 jaar zien. De fotobeelden van Marion Bauhuis gaan over de kwetsbaarheid van het leven. In de beelden zie je haar zoektocht naar een innerlijke werkelijkheid terug.
De verborgen emoties, angsten, mysteries en dromen geeft ze weer in een schilderachtige en gelaagde stijl die een sfeer van verstilling in zich draagt.
Zij schildert met foto’s. Haar palet bestaat uit foto’s van de natuur en in het bijzonder van haar eigen besloten tuin met de veelheid aan planten en bloemen.

Kwartier voor aanvang

Datum
: 15 september t/m 1 oktober 2017
Locatie
: Oudenaarde BE
Actrice Veerle Eyckermans fotografeerde gedurende meer dan 7 jaar de fine fleur van het Vlaamse theater, 15 minuten voor ze de scène betraden.
Eerlijke en verrassende portretten van theateracteurs op één van de meest intieme en kwetsbare momenten uit hun spelerscarrière: een 'kwartier voor aanvang' van hun optreden.
Nooit geziene beelden van acteurs, die we maar al te goed kennen van óp de scène.
Van Jan Decleir en Wim Opbrouck tot Pol Goossen en Chris Lomme.

No Limit

Datum
: 15 t/m 26 september 2017
Locatie
: Bertrix BE

A regarder les moments capturés par ces deux passionnés de photographie, on ne s'y trompe pas : Fabrice Mertens et Michel Fourneau ont assurément tous deux le goût du voyage, de la rencontre, de l'authenticité !

Toujours en quête d'instants choisis et/ou de paysages hors normes, ils ont décidé de ranger pour un temps leurs appareils pour se poser au Centre culturel de Bertrix et dévoiler un pan de leur travail photographique. Des clichés qui incitent réellement à repenser les nôtres !

famous faces

Datum
: 11 september t/m 13 oktober 2017
Locatie
: Keulen DE

The human face is surprisingly full of expression and we tend to “scan” it in order to differentiate between the smallest changes in mimics of others. The recognition of human faces and mimics is so important that an entire area in our brains is devoted solely to this task. So it is not too surprising that the portrayal of the human face also takes up a great role in art.

Calcutta, Torhout

Datum
: 11 september t/m 5 oktober 2017
Locatie
: Torhout BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Meeting Madagascar, Menen

Datum
: 11 september t/m 5 oktober 2017
Locatie
: Menen BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Grote namen uit de Amerikaanse fotografie

Een keuze uit
Gepubliceerd: 30 augustus 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op twee boeken die uitgegeven werden door Schirmer/Mosel Verlag: Centennial van Irving Penn en Arbus, Friedlander, Winogrand – New Documents 1967.

John Szarkowski leidde meer dan dertig jaar lang het 'Department of Photography' van het Museum of Modern Art in New York, het eerste museum ter wereld met zo'n fotografie-afdeling, opgericht in 1940. Hij is de auteur van diverse belangrijke boeken, waaronder The Photographer's Eye en het vierdelige The Work of Atget (samen met Maria Morris Hambourg) en stelde verschillende spraakmakende tentoonstellingen samen. Een van de meest invloedrijke was de tentoonstelling die hij in 1967 in het MoMA organiseerde onder de titel 'New Documents'.

In deze expositie bracht Szarkowski drie Amerikaanse fotografen samen die op dat moment nog niet zo bekend waren maar inmiddels tot de grote namen van de internationale fotografie worden gerekend: Diane Arbus (1923-1971), Garry Winogrand (1928-1984) en Lee Friedlander (1934). (Laatstgenoemde, de enige van het drietal die nog leeft, timmert als tachtiger overigens nog steeds flink aan de weg). De drie werden gepresenteerd als belangrijke vertegenwoordigers van een nieuwe generatie documentaire fotografen.