Portret

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Shelter City Maastricht

Datum
: 14 november 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Maastricht NL

Kijk door de ogen van fotografe Daniella van Bergen en maak kennis met uitzonderlijke mensen die op verschillende plekken op de wereld opstaan tegen schendingen van rechten en vrijheden. Omdat ze werden lastig gevallen en bedreigd vonden ze een tijdelijke schuilplaats in Maastricht en negen andere Nederlandse Shelter City steden. Ver weg van het gevaar gaan ze voor 3 maanden op in de stad voor de hoognodige rust, nieuwe kennis en energie en een internationaal netwerk dat hen straks steunt.

Frank Verhulst

Datum
: 12 t/m 26 november 2017
Locatie
: Groningen NL

Het autonome werk van Frank Verhulst (1982) kenmerkt zich door een schilderachtige beeldtaal. Door middel van fotografie en digitale technieken creëert hij beelden die vergaand zijn gemanipuleerd met een grote mate van detail en scherpte.

In zijn werk gaat Frank de uitdaging aan om de klassieke beeldtaal, uit meerdere periodes van de kunstgeschiedenis, te vertalen naar het nu. Deze confrontatie levert vervreemdende beelden op.

Kunstenaar in de kijker

Datum
: 29 november 2017 t/m 3 januari 2018
Locatie
: Oostkamp BE

Gedurende de maand december stelt fotograaf Tom Talloen een fotocollectie tentoon in de etalages van Bibliotheek-infopunt.

Tom Talloen studeerde journalistiek en communicatie en specialiseert zich al enkele jaren, gebeten door de kracht van het beeld, in fotografie. Sinds 2014 is hij er professioneel mee bezig. Zijn beelden hebben één voor één een verhalend karakter. Tom houdt zich vooral bezig met het fotograferen van mensen, op allerlei manieren. Dit kan in de studio maar veel vaker op locatie, waarbij hij door gebruik van natuurlijk licht en flitslicht los van de camera zijn eigen specifieke lichtomstandigheden creëert.

Fotoclub Perspectief Hilversum

Datum
: 1 november 2017 t/m 31 januari 2018
Locatie
: Hilversum NL

Het onderwerp van de expositie is “MENSEN”.

De Egelantier is een modern en multifunctioneel woondienstencentrum.

La Trahison des Images

Datum
: 25 november t/m 29 december 2017
Locatie
: Rotterdam NL

Is a dream like allegory with images that are represent a personal journey of youth, uncertainty and growth. Tjallinks redeploys critical design aesthetics to re-enact key moments in her personal evolution as an artist.

René Magritte is the main inspiration for La Trahison des Images and indeed the title is eponymously titled after René Margritte’s famous surrealist body of work from 1929.

Fodipress Etten-Leur

Datum
: 25 en 26 november 2017
Locatie
: Etten-Leur NL

Fotoclub Fodipres uit Etten-Leur houdt haar jaarlijkse expositie.
Er worden ruim 100 foto’s getoond variërend van straatfotografie, portret, landschap en natuur.

Carpe Fucking Diem

Datum
: 15 november t/m 23 december 2017
Datum
: 3 t/m 14 januari 2018
Locatie
: Sint-Gillis BE

Het filmische en fotografische werk van Elina Brotherus bestaat voornamelijk uit landschappen en zelfportretten. Uit de gekozen thema’s spreekt haar belangstelling voor zuiver vormelijk onderzoek. Toch verwijzen haar beelden ook vaak naar composities uit de kunstgeschiedenis en nemen ze het menselijke bestaan onder de loep.

Têtes au carré / Dolce Virilità

Datum
: 13 november t/m 1 december 2017
Locatie
: Sint-Lambrechts-Woluwe BE

Deux univers fusionnant leurs portraits pour un accrochage décalé et engagé.
La trogne, la bobine, la binette, la trombine, la bouille, la figure, la gueule, la face, le faciès, le minois, la tête, la frimousse...
Le visage ne manque pas de synonymes... pas autant toutefois que l’incroyable diversité qu’il offre à nos yeux.
La terre compte plusieurs milliards d’habitants et presque autant de visages différents si l’on excepte les jumeaux et les sosies.

Isabelle Detournay

Datum
: 17 november t/m 21 december 2017
Locatie
: Brussel BE

In september lieten Sylvie, Lens en José, drie arbeiders van Fabrik zich portretteren door Isabelle Detournay. Elkeen maakte vervolgens een eigen kader voor zijn/haar portret in een materiaal naar keuze – hout, staal, klei.

De zilverdrukken en hun frames werden gepresenteerd ter gelegenheid van de 100% Made in BXL tentoonstelling georganiseerd door Design September en gecureerd door vzw Delvoyeurs.

Expositie De Iris

Datum
: 16 november t/m 23 december 2017
Locatie
: Harderwijk NL

'Iris' exposeert een overzicht van vier fotoprojecten die dit jaar in de stad op verschillende locatie’s zijn gepresenteerd: 'Een andere kijk op Harderwijk', 'Portretten van Irissen', 'Macrofoto’s in de natuurtuin' en 'Met het oog op ouderen'.

In de Catharinakapel is ter afsluiting van het jubileumjaar een selectie van al het werk te zien.

Meeting Madagascar, Aarschot

Datum
: 14 november t/m 8 december 2017
Locatie
: Aarschot BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

Calcutta, Menen

Datum
: 13 november t/m 7 december 2017
Locatie
: Menen BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Wim Sonneveld vereeuwigd

Datum
: 12 oktober 2017 t/m 14 januari 2018
Locatie
: Amsterdam NL

De platenhoesfoto’s van Paul Huf, de showdia’s van Jutka Rona, de kleedkamerfoto’s van Maria Austria en de portretten van Philip Mechanicus. Bijzondere en deels onbekende foto’s uit de collecties van het Maria Austria Instituut en objecten uit de Bijzondere Collecties van de UvA ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Wim Sonneveld.

NAKED

Datum
: 11 november t/m 17 december 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Rankin toont met zijn expositie NAKED een unieke selectie van nooit eerder vertoonde werken die hij de afgelopen 5 jaar vervaardigde. Daarnaast zal in de tentoonstelling een bijzonder overzicht van zijn vroegere werk te zien zijn.

Rankin verwierf internationale faam met enkele van meest iconische naaktbeelden van de jaren ‘nineties and noughties’, waaronder die van supermodellen zoals Kate Moss en Helena Christensen.

P(eau)

Datum
: 11 t/m 15 november 2017
Locatie
: Manage BE

A 22 ans, Quentin Mousin touche à tous les styles de photographie, portrait, paysage ou compositions minimalistes. Il joue avec la lumière et les couleurs, en se laissant guider avant tout par ses yeux. Présentant des clichés lui tenant à cœur, il est constamment à la recherche de nouvelles façons de s'améliorer et de capturer les instants décisifs, quitte à se mettre dans des positions délicates. Il nous dépeint, pour l'exposition P(EAU), la douceur et le calme de l'eau.

Photographe et parfois vidéaste, Odessa Malchair explore les matières, les techniques et les sujets depuis qu'elle a découvert comment appuyer sur un déclencheur.

Gender diversity

Datum
: 30 oktober t/m 8 december 2017
Locatie
: Antwerpen BE

De term 'genderidentiteit' verwijst naar het innerlijke gevoel een jongen, een meisje, anders of geen jongen of meisje te zijn. Ik heb een reeks portretten gemaakt over de verschillende genderexpressies om de mooie waaier aan genderidentiteit te tonen.

Displaced, Maaseik

Datum
: 10 november t/m 6 december 2017
Locatie
: Maaseik BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Cosmopolilove

Datum
: 9 november t/m 1 december 2017
Locatie
: Schaarbeek BE

Le photographe Théodore Markovic a réalisé des photos intimes et spontanées du quotidien de couples de religions et convictions différentes. Dans un croisement de rôles, les familles se sont aussi photographiées, construisant ainsi leur portrait officiel et public
Mais dans un climat traversé de tensions identitaires, de préjugés et de discours essentialistes, qui croit encore que des conjoints musulman et chrétien parviennent aujourd'hui à faire de leurs différences culturelles et religieuses un atout pour bâtir un couple et une famille ?

heArt, Willebroek

Datum
: 8 november t/m 4 december 2017
Locatie
: Willebroek BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

Foto's van een raadselachtige schoonheid

Een keuze uit
Gepubliceerd: 27 oktober 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we onder de aandacht willen brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op enerzijds 'The Japanese Photobook 1912-1990', anderzijds 'Guy Bourdin Untouched'.

De Duitse uitgever/drukker Steidl behoort al vele jaren tot de meest productieve als het om fotoboeken gaat. Het zou me zelfs niet verbazen als hij nummer 1 was op het lijstje internationale fotoboekenuitgevers. Elke keer als er een nieuwe catalogus uitkomt – voor menigeen op zichzelf al verzamelwaardig – verbaast het me weer hoeveel nieuwe titels er bij komen. Voor een deel is dat overigens te danken aan diverse partijen – van uitgevers tot musea – waarmee Steidl samenwerkt. Bovendien verhuizen diverse titels al snel naar de afdeling 'previously announced', waar ze vervolgens niet zelden een tijdje blijven staan.

Voor deze aflevering heb ik gekozen voor twee totaal verschillende fotoboeken die Steidl recentelijk op de markt bracht. Het eerste betreft een zeer omvangrijk naslagwerk: 'The Japanese Photobook 1912-1990', samengesteld door Kaneko Ryuichi en Manfred Heiting. Zoals de titel al aangeeft komen hierin alleen Japanse fotoboeken aan de orde die gepubliceerd werden in de periode 1912-1990. Daarbij zijn inbegrepen boeken over Japan die elders werden uitgeven, bijvoorbeeld in Duitsland.

Scharpoordgalerij

Datum
: 3 t/m 26 november 2017
Locatie
: Knokke-Heist BE

Al van kinds af aan was ik tevreden als ik kon actief buiten bezig zijn. Sinds 2012 begon ik de natuur te fotograferen. Fotografie is ondertussen m'n beroep geworden. Naast de natuur fotografeer ik ook mensen en evenementen. Mijn natuurfotografie gaat van intieme macro's tot uitgestrekte panorama's in de wildernis.

Ruim Leven

Datum
: 1 t/m 26 november 2017
Locatie
: Groningen NL

De provincie Groningen is de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met aardbevingsproblematiek. Ondanks die aardbevingen zijn de mensen in het gebied erg honkvast en denken er niet over om zich ergens anders te vestigen.
Wat maakt het wonen hier zo bijzonder?
Met verstilde landschapsfoto’s, sfeervolle portretten van bewoners en enkele ontroerende gedichten toont Bo Scheeringa ons een uniek gebied in al zijn schoonheid.

Saskia Aukema wint Photo Festival Leiden

15-10-2017

Zaterdag 14 oktober werd de winnaar de wedstrijd van het International Photo Festival Leiden (IPFL) bekend gemaakt. Saskia Aukema’s werd met haar fotoserie ‘Veiled’ unaniem tot winnaar verkozen door een vakjury onder voorzitterschap van Wim van Sinderen, curator van het Fotomuseum Den Haag.

Saskia Aukema heeft bijna drie jaar lang niqaabdraagsters uit Nederland en Engeland gevolgd nadat ze eerst een vertrouwensband met hen had opgebouwd. De jury was onder de indruk van Aukema’s  aanpak, die tot de categorie ‘slow journalism’ mag worden gerekend.

Ontmoetingen in Bolo

Datum
: 9 september t/m 3 december 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Mildred Theunisz is straatfotograaf en als bewoner van Bos en Lommer, is ze regelmatig in de wijk te vinden. Tijdens haar omzwervingen door Bos en Lommer brengt ze ontmoetingen in beeld. Korte of toevallige ontmoetingen, ontmoetingen op afstand én ontmoetingen waarbij ze een bewoner van Bos en Lommer portretteert en beter leert kennen.

Mildred Theunisz laat met haar foto's zien hoe veelzijdig Bos en Lommer is.

PhotoBrussels Festival

Datum
: 17 oktober 2017 t/m 20 januari 2018
Locatie
: Elsene BE

PhotoBrussels Festival, organised by Hangar, is a major annual meeting devoted to photography, based on a meaningful theme.

A selection of international photographers and emerging young artists shows viewers what contemporary photography has to say about our time, its struggles, trends and aspirations. Nearly 200 photographies are exhibited in the Hangar Contemporary Art Centre, located in Châtelain, a cosmopolitan cultural district in the heart of Brussels.

Leonard Cohen

Datum
: 29 september t/m 25 november 2017
Locatie
: Elsene BE

A l'occasion de la sortie en Dvd de Leonard Cohen - Bird on a Wire, documentaire consacré à la tournée européenne de 1972, La A. Galerie et l'éditeur Blaq Out reviennent sur les rencontres de Claude Gassian avec le Canadien Errant. Une sélection de photographies où se lit l'écoulement du temps sur le visage d'un folk singer devenu crooner et demeuré poète.

Prelude: Forever Someone Else

Datum
: 14 oktober t/m 18 november 2017
Locatie
: Amsterdam NL

GRIMM is pleased to present a new solo exhibition by Desiree Dolron (NL, 1963) focused on photographs documenting her extensive travels. The exhibition is a prelude to a larger body of work that will be the subject of a new monograph, scheduled for publication in 2020.

The title ‘Forever Someone Else’ refers to a book of selected poems by Fernando Pessoa (1888-1935), a writer, philosopher, mystic and astrologer. Pessoa employed as many as 75 alter egos, referred to as heteronyms, which he deployed at will to disseminate various philosophical and theoretical views.

New York, New York

Datum
: 8 oktober t/m 17 december 2017
Locatie
: Brussel BE
foto: © Jerry L. Thompson, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne" width="200" height="301">
Bedford Ave., Williamsburg
‘Death Adders’ tee shirt
Williamsburg, 2014
foto: © Jerry L. Thompson, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne


foto: © Jerry L. Thompson, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne" width="200" height="254">
Avenue A near Eight Street, 1985
foto: © Jerry L. Thompson, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

De Amerikaanse fotograaf Jerry L. Thompson (geboren in Houston, Texas, in 1945) heeft in vijf decennia een grote maar vreemde portretgalerij van schijnbaar klassieke makelij bij elkaar gefotografeerd. Zelf zegt hij van zijn foto’s dat ze veeleer beschrijvend dan interactief zijn. Elk portret is een ontmoeting, hoe vluchtig ook, maar is vooral een uitnodiging. Als Thompson onderweg mensen aanspreekt, vraagt hij hen gewoon even te poseren, zonder enige verdere richtlijn. Dat doen ze en dan is het aan ons om te zien wat voor mensen zij zijn.

Niet Meer Zonder Jou

Datum
: 9 oktober t/m 31 december 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Fotograaf Cigdem Yuksel, winnares Zilveren Camera 2017, fotografeerde vijftien leden uit de Islamitische gemeenschap in Nederland die net als Nizmiye en Havva in de voorstelling Niet Meer Zonder Jou de confrontatie aangaan met een vrijgevochten familielid op het gebied van seks, geloof, het huwelijk en homoseksualiteit.