Prijzen

Fotokroniek 41 - Çigdem Yüksel

Datum
: ma 1 mei 2017 20.00-22.00 uur
Locatie
: Amsterdam NL

De jonge fotograaf Yüksel richt haar camera op onderwerpen daar waar het wringt, waar conflict is of ontstaat. De afgelopen jaren fotografeerde ze voornamelijk de vluchtelingencrisis en reisde ze naar Italie, Griekenland en Turkije. In mei 2016 reisde ze met twee verslaggevers af naar de Turkse stad Gaziantep om een schrijnende portrettenserie te maken van Syrische vluchtelingenkinderen die werken in textiel- en schoenenfabrieken. Bij terugkomst won ze de prestigieuze Canon Zilveren Camera award.

Now and Never!

Datum
: 9 april t/m 7 mei 2017
Locatie
: Gennep NL

De titel ‘Now and Never!’ lijkt een tegenstelling die verwijst naar het werk van twee kunstenaars, de een met foto’s en de ander met schilderijen. Beiden nemen het 'hier en nu' als uitgangspunt waarop hun scheppingsdrang berust. De beleving als inspiratiebron en de drang naar vrijheid van waaruit alles ontstaat. Het ‘Never’ verwijst wellicht naar datgene wat nooit zal worden, een zoektocht die geen perfectie kent. Iedereen mag ’Now and Never!' interpreteren zoals hij of zij dat wil, maar de titel lijkt te verwijzen naar een gesloten cirkel, zoals de reis van leven en dood.

What's in a name

Datum
: 14 maart t/m 1 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

In de bibliotheek op het Mercatorplein is de serie ‘What's in a name?’ te zien, van de Amsterdamse fotografe Saskia Aukema. De serie gaat over mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, iets wat vaak het begin markeert van een nieuwe start – een wedergeboorte. Zo maken we kennis met Jessica, die als Nicole de vervelende situatie in haar ouderlijk huis achter zich kon laten. En met Nelleke, die genoeg had van het artistieke leventje als kunstacademiestudent, en zichzelf als antropologiestudent met knot en broche Suzanne ging noemen.

Travelling past matter

Datum
: 22 april t/m 27 mei 2017
Locatie
: Den Haag NL

In dit nieuwe project verdiept Sjoerd Knibbeler (1981, NL) zich in het collectieve verlangen en de wetenschappelijke zoektocht om het universum en onze plaats daarin te ontrafelen. De tentoonstelling is een weerslag van zijn omvangrijke ontdekkingsreis in de wereld van de ruimtevaart. Als onderdeel van zijn praktijk zoekt Knibbeler de grenzen van het fotografisch medium op: ditmaal door de ruimte te gaan fotograferen.

Kijken in het landschap

Datum
: 1 april t/m 6 mei 2017
Locatie
: Den Haag NL

Hindenburgline Project | Souvenir

Samen met schrijver/dichter/historicus Serge van Duijnhoven volgde L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn, 1954) de 1000 kilometer lange Westfront - HIndeburglinie uit de Eerste Wereldoorlog.

Bruno Couwenberg wint CulinaryPhotoAward 2017

Fotograaf Bruno Couwenberg heeft de CulinaryPhotoAward 2017 van Foodprint 1617, het jaarboek van de gastronomie in woord en beeld, gewonnen met zijn foto.

De West-Vlaamse fotograaf uit Ruddervoorde, een plaatsje ingeklemd tussen de banen naar Kortrijk, Oostende en Brugge, heeft zijn sporen in het vak ruimschoots verdiend.

Vijf nominaties voor de Nederlandse Fotoboekenprijs 2017

26-03-2017

Uit 185 inzendingen heeft de jury vijf fotoboeken genomineerd voor de Nederlandse Fotoboekenprijs. Deze tweejaarlijkse prijs van vijfduizend euro wordt uitgereikt door FotoFestival Naarden. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de komende editie van het festival, dat plaats heeft van 20 mei t/m 18 juni 2017. Alle genomineerden krijgen een uitnodiging om in Naarden een kleine tentoonstelling rondom hun boeken te maken.

2017 Zeiss World Photography Award gewonnen door Kevin Faingnaert

De Belgische fotograaf Kevin Faignaert heeft de 2017 Zeiss Photography Award "Seeing Beyond – Meaningful Places" gewonnen. Kvins serie Faroer laat het leven zien in afgelegen dorpen met een kleine populatie. Kevin wint hiermee € 12.000 aan Zeiss objectieven en € 3.000 aan reiskosten om een fotoproject te doen.

Het werk van de winnende en genomineerde fotografen zal worden getoond als deel van de jaarlijkse fototentoonstelling in Londen.

Simplicity out of Complexity, Ternat

Datum
: 29 maart t/m 8 mei 2017
Locatie
: Ternat BE

Het maken van foto’s is voor Karel Mus een creatie van een nieuwe werkelijkheid en niet zozeer een registratie van de realiteit.
Door gebruik te maken van de juiste fotografische techniek en aangepaste kadrering of door bijzondere omstandigheden en het geluk te hebben op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, ontstaat visuele poëzie.
De eenvoudigste manier is een uitgekiende kadrering, want als fotograaf maak je sowieso altijd de keuze van wat je in beeld neemt en wat niet.

Higher Ground

Datum
: 2 maart t/m 30 april 2017
Locatie
: Sint-Joost-Ten-Node BE

Carl De Keyzer is ongetwijfeld een van de meest briljante fotografen van ons land. Sinds 1994 is hij lid van het agentschap Magnum. Hij onderscheidt zich door de diepgang van zijn reportages, vaak van lange adem, en door zijn veelzijdige benaderingen. Zijn werken worden regelmatig gepubliceerd in de internationale pers en werden van meet af aan goed onthaald door de kritiek.

Kijk niet om

Datum
: 2 februari t/m 18 juni 2017
Locatie
: Vught NL

Op een uitvergrote foto in de expositie ‘Kijk niet om’ is op een mobiele telefoon een vrouw te zien. De lachende jonge vrouw is Tatiana, vermoord door bendegeweld in El Salvador. Fotograaf Marielle van Uitert: “Het zegt niets als ik vertel dat in El Salvador elk uur een moord plaats vindt. Wel als ik Tatiana Rivera laat zien, pas 21 jaar oud, moeder.” De familie gaf haar toestemming om het politie-onderzoek en de begrafenis van Tatiania in beeld te brengen.

Daniel Castro Garcia wins BJP’s International Photography Award

Daniel Castro Garcia has won the British Journal of Photography’s International Photography Award 2017, with a series depicting migrants caught up in the European refugee crisis. His work will be exhibited at London’s TJ Boulting Gallery in March, in a solo show which will also be his first major exhibition.

Christopher Anderson, Guy Martin, Anthony Prévost and Zuza Krajewska have been selected as runners-up in the award and will have their work featured by British Journal of Photography.

De sprekers op Professional Imaging 2017

Bestel hier uw beursticket

Inhoudsopgave

Op dit moment zijn de volgende sprekers bekend.

Brent Stirton - Hoofdspreker
Frank Doorhof
João Carlos
Kristina Sherk
Glyn Dewis
NEW DAY studio
Jon Hernandez
Nico Brons
Jan Vermeer
Bart van de Wiele
Brendan de Clercq
Jasper Doest
Tom Krieger


Brent Stirton - Hoofdspreker

 

BRENT STIRTON – INTERNATIONAAL FOTOJOURNALIST & WINNAAR WORLD PRESS PHOTO 2016 CATEGORIE NATURE SERIES, KOMT NAAR PROFESSIONAL IMAGING

World Photograpic Cup 2017 finalisten bekend

11-01-2017

De individuele top-finalisten van de WPC 2017, georganiseerd door de Federatie van Europese Fotografen (FEP), de Professional Photographers of America (PPA), United Asian Professional Photography ((UAPP) en de Australian Institute of Professional Photography (AIPP) zijn gisteren bekend gemaakt tijdens de PPA Grand National Awards Event op de Imaging USA. Deze wordt gehouden in San Antonio, Texas, USA.

Allegory of transience

Datum
: 21 januari t/m 7 mei 2017
Locatie
: Haarlem NL

De Chinese kunstenaar Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981) behandelt thema’s als identiteit, gender en culturele stigma’s – onderwerpen die in het hedendaagse Europa steeds relevanter zijn. Wat betekent het om Chinees, of juist Nederlander te zijn? Man, vrouw, of transgender? Deze vragen benadert Wang vanuit autobiografische verhalen en fantasieën: ontmoetingen, observaties en gesprekken uit het dagelijks leven vormen het vertrekpunt voor haar werk. Voor Allegory of Transience maakte ze twee nieuwe installaties, waarin ze oude kunst verbindt met het hedendaagse.

Les Annees Lumière

Datum
: 10 december 2016 t/m 7 mei 2017
Locatie
: Charleroi (Mont-sur-Marchienne) BE

Mensen die me niet kennen, vormen zich een verkeerd beeld van mij. Ze denken dat ik een beetje hoogmoedig ben, een beetje amateuristisch, een beetje afstandelijk… maar ze vergissen zich, ik ben het niet een beetje, ik ben het volledig.

Elegant en licht, classicistisch, zinnelijk… dit zijn enkele van de adjectieven die de foto’s van Jeanloup Sieff (1933-2000) oproepen.

Hij begon als onafhankelijk reporter en was nadien een tijdlang verbonden aan het agentschap Magnum – in 1959 kreeg hij de Prix Niépce voor zijn reportage over de Borinage – maar het was vooral als modefotograaf dat hij zijn sporen verdiende.

‘Myanmar Puur’ opnieuw succesvol

Al bijna vijf jaar brengt Cees Rijnen met indringende foto’s die hij kort na het toegankelijker worden in Myanmar maakte, dit grote en relatief onbekende land dichterbij - via exposities, internationale fotowedstrijden, workshops, boeken en lezingen.

En steeds opnieuw trekken andere beelden uit de twee reizen die hij in het voormalige Birma maakte de aandacht. Na weer vijf selecties voor de B&W Spider Awards afgelopen week komt zijn werk al op zo’n 30 nominaties, eervolle vermeldingen en prijzen. En komt nu ook de geplande derde reis steeds dichterbij.

‘Myanmar Puur’ nogmaals succesvol

Al bijna vijf jaar brengt Cees Rijnen met indringende foto’s die hij kort na het toegankelijker worden in Myanmar maakte, dit grote en relatief onbekende land dichterbij - via exposities, internationale fotowedstrijden, workshops, boeken en lezingen.

En steeds opnieuw trekken andere beelden uit de twee reizen die hij in het voormalige Birma maakte de aandacht. Na weer vijf selecties voor de B&W Spider Awards afgelopen week komt zijn werk al op zo’n 30 nominaties, eervolle vermeldingen en prijzen. En komt nu ook de geplande derde reis steeds dichterbij.

Inzenden voor Gelders Nieuws Foto 2016

Wie wordt de winnaar van Gelders Nieuwsfoto 2016?

Welke fotojournalist wordt de opvolger van  Koen Verheijden, hij ontving vorig jaar de trofee uit handen van juryvoorzitter dr. Jan C. Terlouw.
Ook dit jaar organiseert Foto21 in Bredevoort in samenwerking met de Provincie Gelderland, de dagbladen De Gelderlander en de Stentor en Coda museum in Apeldoorn, de wedstrijd Gelders Nieuwsfoto 2016.

Fotovakschool Keep an Eye Fotovakschool Grant 2016

Op 8 november zijn de Grants ter waarde van € 10.000 en de Award uitgereikt aan de winnaars die het meest relevante en realistische voorstel aan de jury voorlegden. De uitreiking vond plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De winnares van de Grant en de Award is Gabrielle de Kroon met haar project Vader. De tweede prijs ging naar Simone Peerdeman, de derde prijs ging naar Lieven Engelen.

Tjepke Zijlstra winnaar fotowedstrijd Japan & Nederland

Tijdens de feestelijke opening van de foto-expositie ‘Japan & Nederland’ op 27 oktober in Japanmuseum SieboldHuis werden de beste fotografen van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Tjepke Zijlstra ontving de eerste prijs uit handen van de jury. De foto's in de expositie zijn onderdeel van een internationale fotowedstrijd, georganiseerd door Inclusive Works waaraan fotografen uit zowel Nederland als Japan meewerken. De beelden tonen de invloeden van vierhonderd jaar handel, communicatie, culturele en economische uitwisseling tussen Nederland en Japan.

Karol Plicka

In deze moderne tijd is het nemen van een foto hoegenaamd geen kunst meer. Een druk op de knop van de digitale camera, of de fotofunctie van de smartphone, levert direct een technisch behoorlijk geslaagde foto op, die je ook nog gelijk kunt bekijken, en desgewenst presenteren of delen met de hele wereld. Dat is iets waar menig fotograaf uit de tijd dat digitale camera's nog niet bestonden alleen maar van konden dromen. Hun aanpak dwong tot goed nadenken alvorens de sluiter van de camera te ontspannen. Niet alleen technisch, maar ook met aandacht voor het onderwerp voor de lens. Dat laatste ontbreekt er nogal eens aan bij digitaal verkregen foto's: technisch in orde, maar inhoudelijk vaak oppervlakkig. Uiteraard heeft de mogelijkheid van snel en ongeremd fotograferen ook weer zijn voordelen voor het verkrijgen van interessante spontane foto's. Desondanks is het goed om eens te kijken naar de doordachte werkwijze en inspiratie van de oude meesters.

Er zijn vele beroemde fotografen die ik in het kader van dit artikel nader zou kunnen beschouwen, maar daarover is in de regel al veel geschreven. Het internet staat er vol van, en herhaling van veel bekende zaken acht ik weinig zinvol. Daarom presenteer ik een in Nederland wat minder bekende, maar zeer bedreven en bevlogen fotograaf (en cineast !) uit het voormalige Tsjecho-Slowakije: Karol Plicka. Zijn blik op de wereld, vervat in prachtige, diepgaande, melancholische, bevestigende en soms zelfs dramatische beelden, is ook nu, in deze snelle digitale tijd, een inspiratiebron voor menig toegewijd fotograaf.

12e BFFA Award 2016

Traditioneel is de Bruid en Bruidegom Film Award het feest van de Nederlandse en Belgische huwelijksfotografen. Veel fotografen trekken hier bij een beetje een meewarig gezicht, maar het is al lang niet meer de tak van sport van voorheen. Ik heb altijd al gezegd dat huwelijksfotografie een vorm van modefotografie is, het gaat over emoties en over trends, wanneer je gemakshalve de menselijke kant buiten beschouwing laat. Kijkend naar het werk van de genomineerden moet ik zeggen dat het vak over de gehele linie het afgelopen decennium de zweem van oubolligheid totaal van zich af heeft geworpen.

De fotografen zetten in op het moment, de fotografie laat een tendens zien in de richting van een journalistieke beleving. Het is allemaal niet zo scherp en strak meer, maar het beeld tendeert naar mooie momenten, vrolijkheid, het is niet meer vormelijk en stijf maar vaak juist uiterst informeel. Dit geeft dan ook een geweldige impuls aan de creativiteit van de fotograaf, die zijn of haar werk in een vrij ongecontroleerde omgeving moet verrichten en tegenwoordig deze handicap volledig uitbuit ten gunste van het spontane beeld.

Het is niet meer de BBA Award, maar de BBFA Award. Met het opkomen van film in de publieksfotografie is de Award meegegroeid, nieuw dit jaar is de categorie Film. Videografen en filmmakers konden hun trouwfilms insturen waaruit vier inzendingen zijn genomineerd.

Burn-out

Een van de belangrijkste dingen die ik mijn stagiaires voorhield: Kijk naar het werk van anderen. Niet alleen dat van de coryfeeën maar ook naar de 'onderkant'. Leg voor jezelf vast waar de verschillen zitten. Kijk of een fotograaf bepaalde elementen herhaalt en dan bedoel ik geen stijltrucs maar bijvoorbeeld manieren van componeren en met kleurcombinaties omgaan. Zoek verschillen, vergelijk werk van Doisneau eens met dat van Henri Cartier-Bresson, of van Erwin Olaf.

Ooit heeft de onlangs overleden Harry Bakkers uit Eindhoven mij verteld: 'Een foto moet er "nieuw" uitzien.' Dat heb ik in mij opgeslagen, evenals de uitspraken van een oude leermeester en publieksfotograaf, Piet Politiek. Destijds berucht in de fotovakhandel: 'Wanneer je een ei op honderd verschillende manieren kunt fotograferen kun je alles fotograferen' en: 'Je wordt specialist door je investering.' Waaraan ik zelf toevoeg: 'Je moet een goed gevoel krijgen bij je onderwerp en er zo mogelijk diep in duiken. Zelfs al werk je voor een ingenieursbureau, een kussenfabrikant of een schoolboekenuitgever.'

Nieuwe prijs, de Blikken Camera

Op de beurs Professional Imaging was er een tentoonstelling te zien van de laatste Zilveren Camera. Met werkelijk prachtig werk. Voor wie het nog niet wist volgt hier (een deel van) het mission statement van de Zilveren Camera:

De stichting De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen, een opdracht die stamt van de oprichters in 1949. Het huidige bestuur koestert die gedachte tot op de dag van vandaag.
(….)
Het belangrijkste instrument voor de stichting is de jaarlijkse wedstrijd om de Zilveren Camera: de beste nieuwsfoto, omringd door prijswinnaars uit verschillende categorieën. De website, de tentoonstellingen en het jaarboek zijn de belangrijkste uitingen van de Zilveren Camera. Het gaat niet alleen om een onderlinge wedstrijd: de Zilveren Camera wil ook de verworvenheden van de fotojournalistiek tonen aan een groot publiek.

Marktpositionering, prijslijsten en 'Awards'

De discussie dook onlangs op, moet je nu wel of geen prijslijstjes op je website publiceren? En trekt dit meer publiek dan wanneer je geen prijslijst opneemt?

Eigenlijk is het heel simpel. Het hangt er van af of je 'marktkoopman' wilt zijn of iemand die voor een klant een speciaal stuk werk levert. Van mij mag het trouwens allebei, ieder goed product heeft namelijk zijn specifieke klant.

Even bedrijfseconomisch bekeken. Wanneer je 10 statieportretten maakt met de keus uit bootje, bruggetje of brandweerwagen, 15 foto's stadhuis, 15 foto's receptie, 20 foto's feest, dan kun je heel goed een standaardprijs afgeven, optelsom. De rookworst van Unox kost ook in praktisch alle supermarkten hetzelfde. En voor het aankomend paar dat zo dom is, gezien het hoge echtscheidingspercentage, elkaar in de boot te willen nemen is een gehaktbal gewoon een gehaktbal.

Portret Koos Breukel geplagieerd in wedstrijd Mondriaan Fonds?

De voorgeschiedenis

Het ministerie van OCW gaf met de Rijksvoorlichtingsdienst het Mondriaan Fonds september 2013 de opdracht en het budget om de totstandkoming van drie tweedimensionale staatsieportretten te begeleiden. Het Mondriaan Fonds accepteerde deze opdracht graag aangezien het fonds zich het stimuleren van de ontwikkeling en de zichtbaarheid van hedendaagse beeldende kunst en cultureel erfgoed ten doel stelt.

Schetsontwerpen

Twaalf kunstenaars werden door de Mondriaan Fonds uitgenodigd om een schetsontwerp te maken voor een staatsieportret van Koning Willem Alexander. Omdat de koning niet beschikbaar was om te poseren werden de twaalf kunstenaars van bestaande foto’s voorzien, onder andere van Koos Breukel, waarvan de Rijksvoorlichtingsdienst de gebruiksrechten had verworven. Voor het schetsontwerp kregen de geselecteerden zes weken de tijd en een vergoeding van € 5.000.

Na beoordeling van de schetsontwerpen werden drie kunstenaars gekozen die ieder een staatsieportret mogen vervaardigen. De uiteindelijke bedoeling is dat de statieportretten straks komen te hangen bij ministeries, provincies, gemeenten en ambassades. Het honorarium inclusief gebruiksrechten voor de portretten worden hiertoe afgekocht voor € 75.000 per portret.

Fotografie langs de Amsterdamse grachten

Een langzame schemering daalt neer over de stad. De auto’s op de gracht hebben al hun te felle koplampen aan, maar ik fiets nog zonder licht. Het is nog láng geen avond, en als je langs de bomen omhoog kijkt zie je dat het niet eens echt donker is; ook de straatlantaarns branden nog niet. Met mijn kleine cameraatje kan ik zonder probleem en hinderlijke flits een foto maken.
Maar ik fiéts al door een foto, realiseer ik me, hier op de Amsterdamse Prinsengracht, die velen alleen van foto’s kennen. Of van een schilderij. Al die van elkaar verschillende grachtenhuizen, auto’s geparkeerd langs het water, de zachte bogen van een door lampjes verlichte brug. Aan de overkant is een heel stuk gracht leeg en kaal – alle bomen daar zijn verhuisd. Er wordt aan de kaden en het wegdek gewerkt, en als ik de grote graafmachine wegdenk, herken ik de gracht zoals je die op een zeventiende-eeuws schilderij ziet, een lege kade, geen hoge bomen of woonboten, en vooral: geen auto’s.

Dit jaar wordt er veel gevierd in Amsterdam: na tien jaar gaat het Rijksmuseum weer open, het Concertgebouw staat er al honderdvijfentwintig jaar, en vierhonderd jaar geleden werd met de bouw van de grachtengordel begonnen. En ik fiets fluitend langs die grachten, als ik kon fluiten tenminste. Meer dromend eigenlijk, half neuriënd slinger ik om auto’s en toeristen heen, en denk aan vroegere avondwandelingen met mijn grootvader die, stevig voortstappend, de handen op de rug, ons eindeloos verhalen vertelde over al die verschillende soorten gevels, en de geschiedenis van de grachtenhuizen.
Het mooie is dat er nu zo veel panden als museum zijn te bezoeken, en, nog mooier, dat er op de Keizersgracht op loopafstand van elkaar zelfs twee serieuze fotografie-musea in prachtige panden huizen. Soms geniet ik er meer van interieur en grachtentuin dan van het daar geëxposeerde, maar dat is een geheim.

Winnaars World Press Photo van 2012

De prijswinnaars van de foto van 2012 zijn bekend. Hier volgt een opsomming. In het portfolio staan meer foto's met een korte beschrijving dan hieronder.

World Press Photo van het jaar 2012

 


Paul Hansen, Sweden, Dagens Nyheter

Gaza Burial, Gaza City, Palestinian Territories, 20 November

 

SPOT NEWS SINGLES

 

  1. Paul Hansen, Sweden, Dagens Nyheter
    Gaza Burial, Gaza City, Palestinian Territories, 20 November
  2. Emin Özmen, Turkey
    Interrogation, Aleppo, Syria, 31 July
  3. Adel Hana, Palestinian Territories, The Associated Press
    Collaborator, Gaza City, Palestinian Territories, 20 November

 

SPOT NEWS STORIES

 

World Press Photo Multimedia contest 2013

De prijswinnaars van de derde Multimedia Contest zijn bekend. Hier volgt een opsomming. In het portfolio staat telkens één beeld met een korte beschrijving. Hieronder is een selectie hieruit afgebeeld.

1e prijs ONLINE KORT

Into the Shadows

Fotografie, richting en camera: Pep Bonet, Noor Images
Producent, script en interviews: Lijn Hadsbjerg, Opmerkelijk Wereld
Sound designer, muziek en multimedia editor: Jose Bautista, KanseiSounds

Samenvatting: Mensen uit omringende landen komen naar Zuid-Afrika, op zoek naar een beter leven. In binnenstedelijk Johannesburg strijden velen van hen voor acceptatie in plaats van discriminatie, maar zijn vindingrijk en volhardend in hun hoop voor de toekomst.