Samsung

‘Grafeenbal’ verbetert opslag en laadtijd Li-ion accu’s

01-12-2017

De onderzoekers van het Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) hebben een ontdekt hoe siliciumdioxide kan worden gesynthetiseerd tot een driedimensionale bal van grafeen. Die ballen gebruikten ze vervolgens als materiaal voor de anode en kathode van lithium-ion batterijen. Dit zijn op dit moment de meest gebruikte accu’s in consumentenelektronica en camera’s. Maar ook met name in gereedschappen komt men dit type accu regelmatig tegen. De bevindingen werden gepubliceerd in Nature.

Hausse in fotografiebeurzen

2015 was een opmerkelijk jaar. Niet in de zin dat er zoveel wereldschokkende gebeurtenissen plaats vonden, of revolutionaire zaken waren te beleven. Maar wel, buiten de gevestigde orde, nogal wat ambitieuze roeptoeterij, uitmondend in een boterzachte natriekende veest dan wel in de immense stilte die astronauten uitsluitend in een ruimtelijk vacuüm aantreffen.

Fotografiebeurs op wereldniveau

In Europa zijn er een aantal grote fotografische evenementen. Van wereldfaam is uiteraard de Photokina in Keulen en je zou er in zekere zin ook de IFA elektronicabeurs toe kunnen rekenen, alleen gaat het daar niet uitsluitend over fotografie. Zoals niet alleen door Samsung, die haar eerste CMOS sensor geïntroduceerde, maar ook het oprekken van het vak van fotograaf naar het werken met smartphones. En ook gaat het over digitale communicatie en transmissietechnieken ten behoeve van twitterige zwets en al dan niet bewegende selfies via ether, kabel en satelliet. Maar om het verder te beperken tot fotografie, ook Paris Photo heeft, net als toonaangevende grootschalige evenementen op fotografisch gebied, een bovennationale uitstraling.