Nabeschouwing van de 19e editie

stand PhotoNmagazine.eu

Professional Imaging in Nijkerk is door de jaren heen een traditie geworden waar je moeilijk omheen kunt. De beurs heeft zich gepositioneerd in de top van de markt, in tegenstelling tot andere beurzen die meer op de amateur en consument zijn gericht.

Professional Imaging kent ook amateurs, hoewel over het algemeen van een wat hoger niveau. Voor de consument is de beurs wat minder interessant omdat het gebodene niet aansluit op het leef- en uitgavenpatroon.

Dit jaar was de algemene indruk, ook van exposanten, dat het niveau van de bezoekers hoger lag dan de afgelopen jaren. Ook kwamen er volgens sommige exposanten veel nieuwe gezichten voorbij. Omdat ook PhotoNmagazine als gewoonlijk met een stand op de beurs aanwezig was kunnen wij dit volmondig beamen. Al met al waren er 9776 geregistreerde bezoekers, een kleine toename in vergelijking met het voorgaande jaar.

Professional Imaging lijkt te zijn ‘geacclimatiseerd’, in zijn jas gegroeid. De organisatie verliep soepel, er waren geen parkeerproblemen, de pendelbussen liepen keurig op tijd en het gebodene, zowel bij de exposanten als de lezingen, was weer van hoog niveau. Ook dit jaar konden weer internationale sprekers van formaat worden gecontracteerd. Waarbij wij de Nederlandse en Belgische sprekers uiteraard ook niet mogen vergeten.

En een belangrijk aspect van deze beurs is dat mensen uit het vak elkaar treffen. Je ontmoet er veel vrienden-collega’s en legt nieuwe contacten. In het aangrenzende congrescentrum was er op zaterdag en zondag de manifestatie van Pixperience 365, met in drie zalen 26 lezingen en workshops voor natuurfotografen. Op zondag was hier het congres van het Master Photographers Network (MPN). De bezoekers van deze twee evenementen kregen ook tickets voor Professional Imaging. MPN stond ook met een zeer fraaie stand op PI, met veel aanloop. De beurs is voor een vakvereniging niet alleen een ‘show off’, maar het is voor de contacten ook goed om naar buiten te treden. Bovendien houd je er, wanneer je iets hebt te bieden, ook nieuwe leden aan over.

De werken van de genomineerden en de winnaar van de door Professional Imaging ingestelde PIA d’Or Award waren uiteraard ook tentoongesteld. De wedstrijd leverde een aantal goede foto’s op, winnaar werd Tom Baetsen met een sfeerfoto in de stijl van de jaren 30.

foto in de stijl van jaren 30 vorige eeuw waarbij een man zo bedreigend kijkt dat een vrouw achteruit deinst

Op maandag was er in een afgescheiden deel van het cateringplein een drukbezochte B2B dag, geïnitieerd door Info Europa, een internationale fotohandelsorganisatie, voor het eerst op PI gehouden. De deelnemers waren onder de indruk van de beurs.

bijeenkomst Info Europa

Hoofdspreker op Professional Imaging was de Amerikaanse Lindsay Adler, die een aandachtig publiek aan zich wist te binden. Een begenadigd modefotografe die in de top meedraait. Maar ook de Nederlander Frank Doorhof, hoofdspreker in het Live Shoot Theater wist te verrassen met een demonstratie hoe een fotograaf zich kan redden wanneer alles misgaat. Zie hiervoor het artikel elders in het magazine. Bijna alle lezingen waren overvol met toehoorders. De lijst met sprekers is echter te lang om in dit bestek op te noemen, maar deze is hier terug te vinden.

portret van Lindsay Adler

LED-verlichting was een hot item. Benel had lichten die je zo op de achterbank van de auto kon smijten, je kon er tegen slaan en de boel ging niet kapot, verlichting die je zelfs op kunt rollen. Ik moest denken aan het gejouw met flitslicht, statieven en generatoren. Dan is dit toch wel heel iets anders. De Beukelaer stond onder andere met Ilford en Kodak films en papier, hier vernam ik dat film, hoewel een niche, toch in de lift zit.

stand Benel

Duidelijk was de trend te zien naar mirrorless camera’s, een cameratype dat meer en meer ook bij de professional in gebruik komt. Geen zware tas met apparatuur meer maar een lichte uitrusting die met name voor de fotojournalist en de documentair fotograaf aantrekkelijk is. Zie hiervoor ook het artikel dat wij twee weken geleden publiceerden.

En voor wie dit heeft gemist, volgend jaar is Professional Imaging 2019 er weer, nu met de 20e jubileum-editie. Op 23, 24 en 25 maart. Met nieuwe sprekers en dus nieuwe kansen om kennis op te doen. Ook PhotoNmagazine hoopt u ook daar ook weer te zien.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
stand PermaJet stand Arca stand Eizo stand Eprint stand Eprint winnende foto's PIA d'Or Talent Award stand workshops/nl discussie bij een foto