Professional Imaging 2015 weer een succes

28, 29 en 30 maart feest

Het wordt zo langzaamaan saai, de 16e editie van de belangrijkste beurs van de BeNeLux is ook ditmaal een succes geweest. Ons jaarlijkse fotografenfeestje werd ook dit jaar druk bezocht. Het team van de beursorganisatie is vlekkeloos op elkaar ingespeeld, niets wordt aan het toeval overgelaten en er zijn vrijwel geen incidenten.

Dit jaar waren er over de drie dagen respectievelijk 2674, 3392 en 3009 bezoekers, het totaal kwam hiermee uit op 9348 mensen die de beurs niet wilden missen. Weliswaar 221 minder dan de 9569 van vorig jaar maar daar is een verklaring voor.

Parkeren en sluiting van de on line registratie

De organisatie werd vorig jaar aangenaam verrast door de grote toeloop. De beurs trok 3000 bezoekers, ofwel 50%, meer dan de jaren daarvoor in Nieuwegein. Dit jaar was men hierop voorbereid, er werd bij omliggende bedrijven extra parkeerruimte gehuurd en er werd voor bebording en parkeerbegeleiding gezorgd. Hoewel het druk was is er geen klacht over parkeerexcessen binnengekomen. Een enkeling had kritiek had op de uitrijkaart van € 5,- , maar dit was om de extra kosten van de ruimere parkeermaatregelen deels te kunnen dekken. En laten wij eerlijk zijn, een dagje RAI-parkeren kost tegenwoordig ook minimaal € 17,- (tijdens de auto-RAI zelfs € 20,-), dus waar hebben wij het over...

Veel inschrijvingen

Al snel bleek dat weer meer inschrijvingen waren. Hoewel uit ervaring blijkt dat er ieder jaar 20% van de inschrijvers niet op komt dagen en hier bij de uitgifte van de toegangstickets al enigszins rekening wordt gehouden, sloeg de organisatie de schrik om het hart. Peter Duringhof:

Wij besloten twee weken van te voren de inschrijving te sluiten, erg jammer. Laat je de inschrijving doorlopen dan moet je mensen met een geldig ticket weigeren, de brandweer heeft een maximum aantal bezoekers vastgesteld. En hebben sommigen een tevergeefse reis gemaakt. Overigens kan men altijd tóch proberen te komen, omdat er een kleine marge is. Dit jaar was het 'no-show-percentage' 19%, er was dan ook nog ruimte geweest voor zo'n 2000 bezoekers extra. Maar om dat van te voren te weten mag ik wel helderziend zijn...

Natuurlijk zinnen wij op maatregelen om het percentage 'no-show' in de toekomst te verlagen dan wel te voorkomen, maar daar moet nog ‘een kwartiertje' stevig over worden nagedacht...

Stroomstoring, telefoonstoring en extreem weer

Ondanks de stroomstoring in de nacht van vrijdag op zaterdag, het extreme weer van zondag en als dessert een internetstoring van UPC op de maandag s deze editie als zeer goed ervaren. Het tekent de kwaliteit van de organisatie dat alle calamiteiten adequaat werden opgevangen, wij hebben er in ieder geval niets van gemerkt.

Verjonging

Opvallend was het grote aandeel jongere bezoekers. Niet dat er minder oudere fotografen naar de beurs kwamen, maar de groei is denkelijk te wijten aan de (overigens normale) verjonging binnen het vak. En ook het vakgebied breidt zich uit er zijn onder multimediale disciplines zoals film en webdesign bij gekomen. Ten opzichte van voorgaande jaren was er ook een toename van Belgische bezoekers, rond de 30%. Wij denken ook dat dit de reden is dat de lezingen overvol waren, jongeren hebben een duidelijk doel voor ogen, zo veel mogelijk leren. Ik citeer Joep Kock van Bureau Beeldvorming:

Het zou me niet verbazen als we aan de vooravond staan van een heel nieuw fotografie-tijdperk, waarin de oude garde wordt opgevolgd door een nieuwe zeer goed opgeleide fotografische elite, die niet in het fotovak is terechtgekomen door opvolging of familiaire achtergrond, maar door bewuste keuze voor het vak. De bezoekers die ik heb gesproken hadden vaak een duidelijk doel voor ogen, waarbij niet zozeer zakelijke argumenten, alswel creatieve aspiraties voorop stonden. 

Activiteiten

Ook dit jaar waren er weer lezingen met sprekers uit binnen en buitenland waren van een uitzonderlijk niveau. In het theater wisten negen hoofdsprekers hun publiek te boeien. Namen zoals Scott Kelby, Frank Doorhof, Glyn Dewis en Bert Monroy behoeven geen enkele uitleg.

En buiten de lezingen wist het toegestroomde publiek ook de tentoonstellingen van Adri de Visser en Gerhard Nel zeer te waarderen. Master Photographers Network (MPN) presenteerde werk van leden. De masterclasses werden goed gewaardeerd en de live studio met publieke interviews kan als een goed initiatief worden beoordeeld. Ook WilcoVak, een der standhouders, presenteerde een werkelijk schitterende tentoonstelling met werken van Erwin Olaf, Anton Corbijn, Ruud van Empel en Brigitte Vincken.

Bijzondere gebeurtenis

Ridder Dirk van der Spek en - N. Meijer, burgemeester - van Zandvoort - foto: Joep Kok / - Bureau Beeldvorming
Ridder Dirk van der Spek en
N. Meijer, burgemeester
van Zandvoort
foto: Joep Kok /
Bureau Beeldvorming

Op Professional Imaging 2015 werd er in een besloten bijeenkomt een ridderorde uitgereikt. Het kwam als een volkomen verrassing. Dirk van der Spek kreeg wegens dertig jaar inzet voor de promotie van de fotografie door Niek Meijer, burgemeester van zijn woonplaats Zandvoort, de versierselen behorende bij de orde van de Ridder van Oranje Nassau opgespeld. Dit onder meer voor zijn werk als uitgever, bestuursfunctie bij World Press Photo en het opzetten van de EISA (EISA Awards).

Standhouders

Het merendeel van het publiek kan terugkijken op een geslaagde beurs. Ook de standhouders heerste grote tevredenheid. Vrijwel unaniem verklaarde zij dat het voor hen ook een goede beurs was geweest. Dit is mede belangrijk omdat zij het zijn die de beurs financieel mogelijk maken. PhotoNmagazine.eu introduceerde met de juristen van i-ee Advocaten een 'Juridische Speeddate' waarin iedereen in korte gesprekjes een probleem kon voorleggen. Van deze gelegenheid werd goed gebruik gemaakt.

Fotovakschool

Speciale vermelding verdient 'onze' Fotovakschool. Ooit opgericht vanuit het vak en sinds kort, in het jaar van haar 75-jarig bestaan, een geaccrediteerde opleiding. Zij mag zich nu Universiteit voor Toegepaste Fotografie noemen. Door de nieuwe status kan zij opleiden tot de internationaal erkende Bachelorgraad en kan zich scharen in de rijden der universiteiten en hogescholen. Ook is hierdoor studiefinanciering mogelijk geworden. In haar zes vestigingen kan men zowel de basisopleiding als ook MBO en de HBO opleiding volgen.

Terugkijkend

Terugkijkend al met al een goede beurs, die merkwaardig genoeg niet hectisch was maar waar een (voor een beurs) rustige sfeer heerste. En met vele van de bezoekers mag ik afsluiten met: "Volgend jaar zijn wij met plezier weer van de partij..."

 

Scott Kelby